1. Home
  2. Vesti
  3. VW grupa odbacuje dvolitarski biturbo dizel
VW grupa odbacuje dvolitarski biturbo dizel
0

VW grupa odbacuje dvolitarski biturbo dizel

2.79K
0
Podelite sa prijateljima:

Škoda predstavlja oproštajnu verziju Kodiaqa RS nazvanu Challenge

„Nabrijani“ krosover Škoda Kodiaq RS je debitovao krajem 2018. godine. Od tada do danas se pokazao prilično dobrim potezom proizvođača, što se da ilustrovati i podatkom da je u matičnoj Češkoj, upravo ova varijanta činila čak 17% prodaje Kodiaqa! Pa ipak, uprkos tome, uskoro je za očekivati da ga više ne vidimo u gami slovenske marke.

Naizgled neobična i iracionalna odluka je uslovljena odustajanjem nemačkog koncerna od dalje upotrebe, 240 konjskih snaga i 500 njutn metara, moćnog, a opet kompleksnog i skupog motora koji se krije pod oznakom 2.0 BiTDI. Taj agregat, iako i dalje kompatibilan s novim emisionim standardima, ipak kvari rezultate uprosečenih emisija grupacije, pa i same Škode.

Ovo ujedno znači da će sudbinu Kodiaqa s ovim motorom, doživeti i Volkswagenovi puleni Passat, Arteon i Tiguan. Svi oni u međuvremenu ostaju bez modifikacija koje se služe biturbo dizelom.

Međutim, pre nego što se spuste zavese na sceni na kojoj nastupa Škoda Kodiaq RS, češki proizvođač je pripremio i predstavio oproštajni paket koji će nositi sufiks Challenge. On se od „standardne“ verzije razlikuje samo utoliko što će posedovati naprednu opremu koja uključuje i uređaj za klimatizaciju s tri zone delovanja, elektropokretana prednja sedišta, sistem kamera za pun prikaz zbivanja oko vozila, servo uređaj za poklpac prtljažnika i još neke dodatne oplemenjujuće sitnice.

Nažalost po one koji su se ponadali ovom varijatetu, Challenge će biti dostupan samo kupcima s prebivalištem u Češkoj Republici gde će kandidati morati da „istresu“ 1,4 miliona kruna (50.900 evra u „našem novcu“), ukoliko ga požele u svom dvorištu.

Ukupno će biti proizvedeno 300 primeraka, koji će praktično biti i poslednja ponuda Kodiaqa RS, jer se njegova proizvodnja konačno obustavlja. To nije definitivan kraj za „nabrijani“ Kodiaq, jer se reprizni debi vrućeg SUV-a očekuje početkom naredne godine, ali ovog puta s benzinskim motorom, ili što je još verovatnije, s hibridnim pogonom.

AutoRepbulika

(2789)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments