1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Svetac Volvo
AR pijaca klasika: Svetac Volvo

AR pijaca klasika: Svetac Volvo

518
1
Podelite sa prijateljima:

Prva asocijacija na model Volvo P1800 je sigurno čuveni Irv Gordon. O njemu i njegovom automobilu smo pisali nekoliko puta. Ovaj Kanađanin je posedovao primerak iz 1966. godine, kojim je prešao više od 3,25 miliona milja (5.230.000 km) i obišao ceo svet pre nego što je preminuo 2018. godine, što je svetski rekord, ali švedski proizvođač vozila zapravo ima najveću zahvalnost čuvenom glumcu Rodžeru Muru.

Pre nego što ga je dopala uloga Džejmska Bonda, Mur je glumio u popularnoj seriji „Saint“ (Svetac) i njegov izbor automobila je bio baš P1800.

Volvoov prvi pokušaj sa sportskim modelima nije prošao baš najbolje pošto je napravljeno tek 68 jedinica modela P1900. Nije ni P1800 bio neki preterani uspeh (prodato je 47.492 primerka od 1961. do 1973. godine), ali je stavio švedskog giganta na mapu svetu u vreme kada njegovi modeli i nisu bili baš poznati po sportskom duhu. Kupovina automobila sa značkom Volvoa se uglavnom zasnivala na pouzdanosti i P1800 će naterati kupce da shvate kako su njegovi modeli više od toga.

Ako ovaj automobil ne liči na tradicionalni Volvo, za tako nešto postoji očigledan razlog. Naime, za stil se postarala čuvena italijanska dizajnerska kuća Carrozzeria Ghia, a delio je mehaniku i mnoge linije sa modelom Amazom/Serija 122.

Volvo takođe nije obavljao proizvodnju u samom početku, već je to radila britanska firma Jensen tokom prve dve godine. Šveđani su bili nezadovoljni kvalitetom, pa su prebacili proizvodnju kod kuće nakon 1962. godine. Ali koliko god da je P1800 delovao privlačno, zapravo i nije imao mehaniku koja je dovoljno dobra da parira ostatku vozila.

Standardan motor je bio 1,8-litarski sa 100 konjskih snaga, a nakon što je proizvodnja pomerena u Švedsku, debitovao je novi 2,0-litarski benzinac sa 108 „grla“ (snaga će biti povećana na 118 „konja“ posle 1966. godine).

Vrhunac će se desiti 1970. godine kada je direktno ubrizgavanje goriva zamenilo karburator i tada će P1800 dostići maksimalnih 130 konjskih snaga. U ovom najmoćnijem izdanju, sportista je mogao da ubrza od nule do 100 km/h za 9,5 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 190 km/h.

Izbor menjača se zasnivao na manuelnom sa četiri stepena prenosa, kao i trostepenom automatiku. Većina prodatih primeraka modela P1800 je stigla u izdanju kupea, s izuzetkom 8.077 jedinica koje su napustile fabriku u takozvanom stilu „shooting brake“ (sportski karavan).

Primerak iz današnje priče je iz 1963. godine i trenutno se nalazi u gradu Morison unutar američke savezne države Kolorado. Automobil je do sada prešao oko 80 hiljada kilometara i po pitanju školjke je uglavnom u originalnom stanju. Ovo je inače jedan od primeraka modela P1800 napravljenih u Švedskoj, koji su inače značajno boljeg kvaliteta, a motor je prošao kroz detaljnu restauraciju.

Tada je i zapremina motora povećana sa 2,0 na 2,3 litre, a iako se u oglasu ne navodi nova snaga, trebalo bi da bude značajno viša od fabričkih 100 „konja“. Ovaj P1800 je napustio fabriku sa četvorostepenim manuelnim menjačem i ceo život je proveo na tlu „preko bare“.

Aukcija je donela deset ponuda, a najviša je iznosila 60 hiljada američkih dolara.

Zoran Tomasović

(518)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Lepo je zaista izgledao. Pa I danas. Vanvremenska lepota.