1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Da li biste kupili restomod Subarua zvani Impreza za nešto više od pola miliona evra?
Da li biste kupili restomod Subarua zvani Impreza za nešto više od pola miliona evra?

Da li biste kupili restomod Subarua zvani Impreza za nešto više od pola miliona evra?

168
1
Podelite sa prijateljima:

Kompanija Prodrive je predstavila prve zvanične slike svoje Impreze P25 uoči predstavljanja modela na festivalu brzine u Gudvudu ovog vikenda. P25 predstavlja moderan pogled na kultnu Imprezu 22B, koja se smatra svetim gralom u svetu Impreze koji je predstavljen 1998. godine, kako bi proslavio Subaruovu pobedu u WRC-u sa svojim reli automobilima koje je razvio Prodrive.

Prodrive sa sedištem u Velikoj Britaniji kaže da se P25 oslanja na najnoviju tehnologiju i materijale kako bi dočarao kakav bi bio 22B da je danas predstavljen. Ali biće znatno ređi i skuplji od originala. Subaru je proizveo 424 Impreza 22B i oni lagano menjaju vlasnike za po više od 200 hiljada američkih dolara, uključujući jedan automobil koji je prodat na sajtu Bring-a-Trailer u aprilu 2021. za 312.555 dolara.

Ali, Prodrive će proizvesti  samo 25 primeraka modela P25, a njihova cena je 460 hiljada britanskih funti uvećano za porez na dodatu vredenost, pa će zato tražena suma narasti na 532.500 evra po komadu.

Svaki automobil je baziran na originalnoj karoseriji WRX s dvoja vrata (ne originalnoj 22B), koja dobija panele karoserije od ugljeničnih vllakana dizajnirane uz pomoć Pitera Stivensa, čoveka odgovornog za izgled originalnih reli automobila, 22B, i najpoznatijeg, McLarena F1.

Korišćenje kompozitanih materijala za haubu, vrata prtljažnika, krov, pragove, prednje i zadnje blatobrane, retrovizore, spojler i branike pomaže da se smanji težina praznog vozila na samo 1.200 kilograma u odnosu na 1.245 kg za 22B. Ostale mere za uštedu na masi vozila su litijum-jonska baterija i opciona lagana karbonska (ugljenična) trkačka sedišta.

U ovaj paket su uključeni diferencijali sa ograničenim proklizavanjem na oba kraja, aktivni centralni diferencijal, mašinski obrađeni aluminijumski stubovi, amortizeri marke Bilstein sa podesivim karakteristikama potiska i odskoka, i kočnice koje potpisuje AP Racing. Prednji diskovi imaju prečnik od 380 milimetara i hvataju ih čeljusti sa šest klipova, dok zadnji diskovi od 350 milimetara imaju četiri klipa koji obezbeđuju efikasan stisak.

Ali „zvezda vozila“ jeste svakako kombinacija motora i menjača. Motor je zapravo zasnovan na Subaruovom najnovijem 2,5-litarskom agregatu, ali je sveobuhvatno rekonstruisan sa novim linijama, klipovima, šipkama i sklopom ventila, i „diše“ kroz novi turbo punjač brenda Garrett, međuhladnjak velike toplotne snage i Akropovičev izduvni sistem izrađen od titanijuma i nerđajućeg čelika. Glavne karakteristike dolaze u vidu 406 konjskih snaga i 600 Nm najvišeg obrtnog momenta, što P25 čini za više od 30% snažnijim od 22B koji nudi 280 konjskih snaga.

Prenos snage i obrtnog momenta se obavlja preko šestostepenog sekvencijalnog menjača sa spiralnim zupčanicima. Sistem za kontrolu pokretanja radi koristeći regulacioni gas i automatizovanu spojnicu kako bi omogućio vozačima da iz mirovanja do trećeg stepena prenosa dođu bez potrebe da prethodno vežbaju rad nogu. Pustite računar da radi svoju magiju i dostići ćete brzinu od 100 km/h za manje od 3,5 sekundi, više od sekunde bolje nego da ste za volanom modela 22B.

Taj električni gas je takođe omogućio Prodriveu da kreira više režima vožnje, kao što biste dobili na modernom performantnom automobilu. Ono što nećete naći na modernom drumskom četvorotočkašu jeste mogućnost da prilagodite svoju hidrauličnu ručnu kočnicu u stilu WRC-a, a koja automatski isključuje pogon na zadnje točkove za najbolje moguće proklizavanje.

Prodrive nije objavio nijednu sliku unutrašnjosti restomoda P25, ali kaže da je kontrolna tabla „musltifunkcionalni displej visoke rezolucije uključujući uređaj za snimanje podataka“. Ali ako to sugeriše radikalno moderan preobražaj, Prodrive takođe tvrdi da je rekonstruisao autentičnu unutrašnjost Impreze iz devedestih godina prošlog veka, što je učinio koristeći kombinaciju kože, alkantare i ugljenika.

Konstruktor navodi da unutrašnjost poseduje četiri sedišta kao standard, ali kupci će takođe imati mogućnost da odbace zadnja sedišta u trenutku naručivanja i dodaju delimični kavez umesto klupe.

„Kultni plavi Subaru vraća sećanja na izvanrednu eru WRC-a i model zvani Impreza 22B koji je bio taj koji je doneo performanse ovog reli automobila u regularni saobraćaj“, rekao je Dejvid Ričards, predsednik Prodrivea, u izjavi koja prati objavljivanje prvih slika vozila s oznakom P25. .

„Ponovnim osmišljavanjem ovog automobila koristeći najnovije tehnologije i materijale, Prodrive P25 odaje počast svojim korenima i malo šta drugo će moći da se meri sa njegovim performansama na otvorenom putu. Stoga verujem da smo ostvarili našu viziju stvaranja sopstvene moderne interpretacije najlekovitije Subaru Impreze ikada.”

AutoRepublika

(168)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
TheStig

Prodrive su tate za ove rally stvari. Ovo će biti aždaja.