1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Poznati taksista
AR pijaca klasika: Poznati taksista

AR pijaca klasika: Poznati taksista

1.04K
0
Podelite sa prijateljima:

Malo je falilo da u naslovu napišem „najpoznatiji taksista u automobilskom svetu“, ali mislim da tako nešto ne bi bilo fer prema modelu Austin FX4, koji smo viđali na ulicama Londona približno četiri decenije. Ali istovremeno, i Checker A11 je svakako velika legenda u svetu taksi industrije.

Možda ga ne prepoznate pod tim imenom, ali smo sasvim sigurni da ste ga ranije videli, ako ništa drugo onda na malim ekranima.


Checker je bila malo poznata firma iz grada Kalamazu unutar američke savezne države Mičigen i postojala je još od ranih dvadesetih godina prošlog veka. Iako je entitet nudio i model za civilnu upotrebu, ostao je najupečljativiji kao taksista i to pretežno model A11.

Debitovao je 1959. godine i poslednje osveženje je dobio dve godine kasnije. Od tada pa sve do 1982. godine će silaziti sa pokretnih traka bez nekih većih izmena. A11 je u početku koristio motore firme Continental, da bi kasnije prešao na Chevroletove.

Većina prodatih primeraka je pružala neki od zastarelih benzinaca sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji, sa relativno malom snagom, ali sa tolikom pouzdanošću da je automobil mogao da bude u pokretu non-stop bez većih mehaičkih kvarova.

Checker će da ponudi i neke od Chevroletovih benzinaca sa osam cilindara, od čega se vrhunac desio 1969. godine kada je kupac mogao dobije takozvani „small block“ sa 300 konjskih snaga iz radne zapremine 350 kubnih inča (5,7 litara).

Ali većinu vremena, kada vidite A11 u oglasima gde se predstavlja kao penzionisani taksista, šanse su velike da se ispod njegove haube krije Chevroletov „šestak“ radne zapremine 3,8 ili 4,1 litra. Iako je proizvodnja stopirana spomenute 1982. godine, A11 će ostati u službi još približno par decenija. Poslednji od njih je povučen sa ulica Njujorka 1999. godine. Više o ovom automobilu možete da pročitate ovde.

Primerak iz današnje priče je iz 1978. godine i nalazi se u gradu Ekron unutar američke savezne države Ohajo. Ovo je jedan od nekadašnjih taksista (postojao je i civilni model pod oznakom Marathon), pa je samim tim ofarban u prepoznatljivu žutu boju i sa gotovo oguljenim enterijerom.

A11 je inače silazio sa traka sa klupom i oba reda sedišta i bez ikakve opreme sa izuzetkom one koja je propisana zakonom. Logika je bila takva da se podrazumevalo da što manje „fensi“ opreme pruža, manje su šanse da se može i dogoditi kvar.

Spomenućemo da je taksista imao servo volan i prednje disk kočnice i to bi manje-više bilo to. Ali ako pogledamo ispod haube, tu nećemo naći neki od originalnih motora. Ne, ovaj A11 pokreće čuveni Chevroletov benzinac radne zapremine 327 kubnih inča (5,4 litra). U oglasu se ne navodi koji konkretno motor, pošto je Chevrolet nudio nekoliko konfiguracija, a snaga se kretala od 225 do 383 „grla“.

Trostepeni automatski menjač je takođe Chevroletov. Ova ugradnja se odigrala 1987. godine, a četiri godine kasnije, A11 je doneo i nova prednja krila od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima. Lako bi bilo pretpostaviti da se vlasnik bavio amaterskim trkanjem i da je ovaj taksista mnogo brži nego što izgleda na prvi pogled.


Aukcija je donela 43 ponude, a najviša je iznosila 10.250 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(1044)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments