1. Home
  2. Prezentacije
  3. Prezentovan koncept D:X iz Mitsubishija
Prezentovan koncept D:X iz Mitsubishija

Prezentovan koncept D:X iz Mitsubishija

234
6
Podelite sa prijateljima:

Novi koncept Mitsubishi D:X dolazi kao šestosed s hibridnim pogonskim sklopom. Predstavljen je svetskoj javnosti na juče otvorenom Salonu automobila u Tokiju.

Nissanova velika premijera na ovoj manifestaciji jeste model Hyper Force, pošto se taj model može smatrati prethodnicom kultnog GT-R-a, ali je svakako i ovaj mali buckasti minivan svakako vredan pažnje. Na isti način na koji to čini i električni superautomobil, ovaj koncept daje uvud u izgled budućeg serijskog modela. Mislimo da je sada ovim nagoveštena sledeća generacija aduta Japanaca po imenu Delica. Novi D:X predstavlja šestosed i izdignuti porodični transporter namenjen osobama koje vole prirodu i avanture.

Koncept stiže sa smeštajnom formulom 2+2+2 i kombinuje atribute terenca, pri čemu u oči najpre upada integralni pogon i izdignuta karoserija, s osobenostima minivana u koje spadaju klizna vrata i skoro ravan krov, što su rešenja koja se implementiraju sa željom da se prostor iskoristi na najbolji način. Novajlija ima mnogo kraće prepuste od prave Delice (ne, ne onog nedavno prikazanog modela iz segmenta kei), i zdepastu školjku oko lukova točkova i odbojnika.

Model D:X, s prednjim i zadnjim zaštitnim oplatama, zajedno i s bočnim stepenicama, jeste zamišljen kao minivan s ulazom s boka, ali i bez stubova. Koncept čija je karoserija obojena bakarnom nijansom, ima svetla u obliku slova T napred i pozadi zajedno sa krovnom kutijom za dodatno skladištenje. Spoljna vidljivost za vozača je sjajna zahvaljujući kameri pričvršćenoj na prednjem kraju, a koja šalje snimak na masivni ekran postavljen na kontrolnu tablu, dajući iluziju proširenog sadržaja vetrobrana. Pored toga, postoje mali displeji ugrađeni u A-stubove koji služe kao digitalni retrovizori.

Kabina je modularna u smislu da ima ono što Mitsubishi naziva panoramskim sedištima. Umotana su u žutu kožu i ova sedišta ne samo da klize napred i nazad, već se i prednja rotiraju u polukrugu. U svakom naslonu za glavu je postavljen par Yamahinih zvučnika, dok je školjka ojačana zadnjim stubovima napravljenim od osnaženog rebrastog okvira s kružnom strukturom.

Koncept D:X je zamišljen kao plug-in hibrid, iako dodatni detalji nisu dati. Činjenica da je pogonska formula AWD nije iznenađujuća, jer čak i kei automobil po imenu Delica Mini šalje snagu na sva četiri točka. „Velika“ Delica je decenijama nudila AWD, i malo je verovatno da će se to promeniti za šestu generaciju. Novi model je davno zakasnio s obzirom na to kako sadašnje vozilo postoji od 2007. godine, i ažuriranjem lansiranim 2019. godine.

AutoRepublika

(234)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Tipican dizajnerski auto, gde je auto formulisan kao ukrasni objekat a ne kao korisna masina! Ovo nikada nece uci u seriju. Kakvog smisla ima jako nagnuto prednje staklo, pozicionirano ispred prednje osovine kada vozac sedi 2 metra iza?! Vidik mu je suzen, vise gleda u nebo nego na teren kuda vozi. Za teren postoje bolje konfiguracije od ove.

BB

Ipak pozitivno je da se promoviše vozilo koje nema padajući krov (konačno 😀).

MRN

Ovo je duhovni naslednik modela L300 4WD.
Za neke sledeće Zimske olimpijske igre u Sarajevu. Kao one iz 1984, kada je L300 4WD bio zvanično vozilo (zajedno sa Pajerom).

Yrraf

Ako je suditi po dizajnu, ovo je duhovni naslednik Buhanke. Zameni mu logo sa Uljanovskim automobilskim zavodom i kao da gledaš viziju buduće komunističke utopije u kojoj drugovi proleteri uživaju u blagodetima prirode nakon naporne radne sedmice.

Matija

Kakva satira! 🙂 Niko da se seti Tare?!