1. Home
  2. Prezentacije
  3. Još jedan Lexusov koncept: LF-ZL
Još jedan Lexusov koncept: LF-ZL

Još jedan Lexusov koncept: LF-ZL

80
1
Podelite sa prijateljima:

Lexus ima dva važna koncepta na ovogodišnjem Sajmu mobilnosti u Japanu. Pored koncepta LF-ZC, koji, čini se, izgleda spremnije za proizvodnju i predstavlja liftbek na baterije koji bi trebalo da se na tržištu pojavi 2026. godine. Ali, vozilo predstavljeno u narednim redovima je LF-ZL, budući vodeći električni proizvod  japanske luksuzne marke.

Lexus većinu (ako ne i sve) tehničkih specifikacija drži u tajnosti. Kompanija samo navodi da će koncept biti zasnovan na električnoj arhitekturi sledeće generacije. Ističe se i potpuno ravan pod sa panoramskim krovom za bolji osećaj prostranosti iznad glava putnika i, naravno, niži koeficijent otpora vazduha.

Još jedna velika novina biće Arene OS, koji je Lexusova najnovija softverska tehnologija sa bežičnim ažuriranjima i naprednim funkcijama veštačke inteligencije. Firma će takođe staviti fokus na tišinu u kabini. Sa dužinom od 5.300 mm, ima dovoljno mesta za putnike i njihov prtljag.

Jedan posebno interesantan detalj u vezi sa serijskom verzijom ovog vozila (i svih drugih električnih proizvoda iz Lexusa) jeste da će imati novu modularnu strukturu. On deli vozilo na tri glavna dela – prednji, srednji i zadnji, a svaki od njih se proizvodi iz jednog komada što je vrlo sličan pristup onome što Tesla radi. Lexus kaže da livenje pruža više slobode forme i da struktura generalno ima povećanu krutost. Samo ćemo dodati da je ovo u globalu jednostavniji  i jeftiniji način proizvodnje električnih vozila.

Lexus takođe ističe široku upotrebu veštačke inteligencije. U LF-ZL, AI je implementirana kako bi se poboljšala veza između putnika i njihove okoline. Na primer, kada vozač tokom putovanja pokaže na objekat od interesa, automobil pruža dodatne informacije o ovoj lokaciji uz glasovno navođenje. Ovo je moguće zahvaljujući ugrađenim senzorima u automobilu, koji rade zajedno sa digitalnim podacima iz okoline.

AutoRepublika

(80)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Dizajn studija sa previse futurizma i premalo humanizma.