1. Home
  2. Prezentacije
  3. Honda Civic Type R za odrasle ljude
Honda Civic Type R za odrasle ljude
2

Honda Civic Type R za odrasle ljude

3.47K
2
Podelite sa prijateljima:

Acura nas je baš iznenadila kada je najavila da će debitovati s putničkim automobilom u vreme kada gotovo svi eliminišu takva vozila i fokusiraju se na krosovere, a još veće oduševljenje je stiglo kada smo saznali da će se novitet zvati Integra.

Reč je o jednom od najpoznatijih modela u istoriji japanske automobilske industrije i ostatak sveta ga se seća pod značkom Honde dok se u Sjedinjenim Američkim Državama prodavao kao Acura. Prodaja je krenula očekivano, ali kako to obično biva, uvek postoje oni koji će pronaći „dlaku u jajetu“.

U ovom slučaju se ta vlas odnosi na snagu vozila, pa je automobil tokom zvaničnog predstavljanja najavljen samo sa jednim motorom. Integra pruža 1,5-litarski turbobenzinac iz modela Honda Civic Si i razvija 200 konjskih snaga. Svakako nije mala cifra, ali je jasno da postoji potencijal za više.

Ispred nas je sada Integra Type S koju mediji nazivaju „Honda Civic Type R za odrasle ljude“. Nije svakako slučajnost pošto Integra i Civic dele platformu i većinu mehanike, pa su samim tim i Type R i Type S povezani u velikoj meri. Ali, od modela sa značkom Acure se očekuje da bude „ozbiljniji“, sa više opreme, boljom završnom izradom i premijum materijalima.

Detalj koji naravno privlači najviše pažnje se krije ispod haube. Tu možemo da pronađemo 2,0-litarski turbobenzinac sa 320 konjskih snaga i maksimalnih 420 Nm obrtnog momenta. To je za pet „grla“ više nego kod Typea R-a, a Acura nam kaže da je dodatna snaga dobijena zahvaljujući posebnom sistemu odvoda izduvnih gasova.

Snaga se prenosi na prednje točkove preko šestostepenog manuelnog menjača i on je jedina opcija. Eksperti ne očekuju da će Type S biti brži od brata po imenu Type R, pošto je za nekih dvanaest kilograma teži. Hondin model je reklamiran sa ubrzanjem od nule do 100 km/h za 5,3 sekunde i maksimalnom brzinom od 272 km/h.

I u čemu se onda još Type S razlikuje od standarde Integre s izuzetkom motora? Naravno, razlika ima i na račun stila, pošto možemo da vidimo dosta agresivniji dizajn. Poveća maska hladnjaka ima i funkcionalnu svrhu pošto se iza nje krije golemiji hladnjak, a nova je i hauba iz istog razloga.

Type S stiže sa 19-inčnim felnama i pneumaticima Michelin Pilot Sport 4S. Ova konfiguracija stiže i sa masivnijim kočnicama i modifikovanim ogibljenjem, zbog čega je više spuštena do zemlje. Spomenućemo da je širina vozila veća za nekih sedam centimetara.

Enterijer je manje-više isti kao onaj u „napucanoj“ standardnoj Integri, i stiže sa 9,0-inčnim monitorom, šesnaest zvučnika, kožnim sedištima sa grejačima i pomeranjem na dugme, kao i sa svom mogućom elektronikom koju kupac može da poželi u 21. veku. Type S nema ništa novo u poređenju sa „običnim“ modelom, ali svu navedenu opremu ne možete da dobijete u Hondinom rođaku.


Acura za sada nema u planu da prodaje svog velikana izvan Sjedinjenih Američkih Država i par država Bliskog istoka, ali to ne znači da će odluka uvek biti takva. Ranije smo viđali Integru i u ostatku sveta pod značkom Honde, pa nas neće iznenaditi ako opet bude tako.

Cena bi „preko bare“ trebalo da iznosi oko 50 hiljada američkih dolara, što stavlja ovaj automobil u gotovo isti koš u kom su već Audi S3 i BMW M235i Gran Coupe. U prodaji ćemo ga videti do kraja godine.

AutoRepublika

(3469)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Tikola Nesla

Odličan, jedino mi se ne sviđaju tri cijevi iza, njihov dizajn i smještaj.

moron

I meni deluje da bi bilo lepše da su stavili izduve levo i desno, eventualno duple. Postoji neka ( „Honda“ ) teorija da je ovako „bolje“. U kom smislu „bolje“, pojma nemam 😊