1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debi Mazde s indeksom Iconic SP
Debi Mazde s indeksom Iconic SP
2

Debi Mazde s indeksom Iconic SP

153
2
Podelite sa prijateljima:

Jedna od najupečatljivijih premijera Salona automobila u Tokiju, koji ove godine nosi pomodarski naziv s pozivom na mobilnost (Japan Mobility Show 2023), a koji je danas otpočeo u Tokiju jeste ona koja se tiče koneceptnog kupea u crvenoj boji (Viola Red) a koji nosi naziv Mazda Iconic SP. Stil koji eksponat promoviše nema pandan na tržištu, a isto se može reći i za implementirani pogonski sklop.

Renderi Mazde Iconic SP-a su prikazni prošlog novembra, onda kada je Mazda u javnost izašla s razvojnom strategijom, dok je „živi“ sportista danas izložen u Tokiju, pri čemu su otkriveni i detalji u vezi enterijera i neke tehničke specifikacije.

Avaj, nema zvanične potvrde u smislu ispunjenja želja Mazdinih obožavalaca, a koji su se nadali da je Iconic SP prethodnica, najava nove generacije modela MX-5. Ipak, zvaničnik Mazde je potvrdio još jedared da će MX-5 nastaviti da piše istoriju, i drugo, deluje da će uskoro novajlija i na pokretne trake, sudeći po detaljnosti izrade koncepta.

Eksponat Iconic SP je u Tokiju predstavljen od strane novog izvršnog direktora kompanije, Masahira Moroa. On je rekao da je jedna od ključnih vrednosti firme i na dalje ona koja se tiče obezbeđenja uživanja u vožnji, pa će saglasno tome uvek biti mesta za sportska vozila u portfelju Mazde. Mazda Iconic SP je malo duža, šira i niža od aktuelne četvrte generacije modela MX-5, pa tako ukupna dužina koncepta iznosi 4.180 milimetara, širina je 1.850 mm, visina – 1.150 mm, dok se između osovina nalazi prostranstvo dužine 2.590 mm.

Pogonski sklop Iconica SP-a je u osnovi hibridni. Srce sistemačini dvodelni rotacioni klipni motor (RPE) instaliran po sredini vozila. On rotira generator, koji stvara electričnu energiju i deponuje je u bateriji, odakle se ona dalje koristi za snabdevanje električnog motora. Na taj način Iconic SP postaje hibrid sa spravom koja uvećava autonomiju, i to hibrid sekvencijalnog tipa, baš kao što je to i serijski kros-kupe Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV. Taj je debitovao ranije ove godine (s tim da pomenuti kros-kupe nudi jednodelni rotacioni motor.

Deklarisana moć pogonskog sklopa modela Mazda Iconic SP iznosi 370 konjskih snaga i neto masa je 1.450 kilograma. Idealna raspodela mase po osovinama verovatno doprinosi dobrim voznim osobinama. Nema objave koja bi bila detaljna a u vezi sveukupne konstrukcije koncepta, ali nema sumnje da je zadnji pogon u pitanju. Baterija je verovatno locirana u središnjem tunelu i delom je smeštena iza vozača i suvozača.

Enterijer koncepta je posve “komercijalan”. Izveden je u minimalističkom fazonu i presvučen ekološki prihvatljivim veštačkim antilopom. Iza prelepog i zdepastog obruča upravljača se nalaze polugice „menjača“, zapravo polugice kojima se reguliše nivo rekuperativnog usporenja. Ekran multimedijalnog sistema je izvorno sastavni deo čeonog panela, i nije plutajući, na koji način bi ostavljao utisak tableta. Selektor režima transmisije se nalazi na centralnom tunelu i izveden je u formi kvarteta pedala, baš kao kod klasične harmonike. Dugme za pokretanje motora je osetljivo na dodir.

Možemo samo da se bavimo nagađanjem kada bi eventualno Iconic SP mogao biti preveden u kategoriju serijskih vozila, verovatno u narednih par godina. To se može pretpostaviti zato što su mehaničke komponente, zapravo već spremne i nisu u osnovi različite od pomenutog kros kupea po imenu Mazda MX-30 e Skyactiv R-EV.

Mazdin novi pogonski sklop poseduje modularnu konstrukciju i može posedovati bilo koji broj sekcija. Može biti pokretan benzinom ili pročišćenim sintetičkim gorivom, kao i vodonikom. U osnovi, perspektiva ovog pogonskog sklopa može biti jako daleka i složena, a smislena primena istog bi mogla biti i u drugim segmentima automobila, ne samo kod sportski orijentisanih.

AutoRepublika

(153)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Bas je lep i bas je sportski! Bravo Mazda! Ali oprezno! Ovo je samo dizajn studija, sta ce od ovoga ostati u seriji, ko zna! Inace, ovo bi bio pravi naslednik MX5.

s mile

od pozadi mi je lepša