1. Home
  2. Prezentacije
  3. Toyota Land Cruiser i novi kamionet uskoro na struju
Toyota Land Cruiser i novi kamionet uskoro na struju
3

Toyota Land Cruiser i novi kamionet uskoro na struju

285
3
Podelite sa prijateljima:

Toyota nas je ne baš tako davno ubeđivala kako ne smatra da je „revolucija sa električnim automobilima“ odmah iza ćoška, kako većina konkurencije misli. Najveći svetski proizvođač je rekao kako će četvorotočkaši sa motorima s unutrašnjim sagorevanjem goriva dominirati još dugo godina, posebno u kombinaciji sa električnim agregatima (poznajemo ih kao hibridi), ali da ćemo na one čistokrvne modele na struju čekati još dugo godina.

To ne znači da će Toyota u potpunosti ignorisati ovu kategoriju. Plan je da malo po malo predstave koncepte, a zatim i drumske modele, a kako bi sve to moglo da izgleda je pokazao ovogodišnji Salon automobila u Tokiju.

Tamo su debitvala dva nova koncepta, od čega jedan od njih nosi veoma prepoznatljivo ime. Reč je o Land Cruiseru, a Toyota trenutno prodaje čak tri različita modela pod takvim imenom. Tu je onaj čistokrivni terenac pod kodnom oznakom J70 i u proizvodnji je još od 1984. godine bez većih izmena.

Luksuzni SUV šifriran kao J300 je debitovao pre tri godine, a nedavno smo videli Land Cruiser J250, ili kako je u nekim državama poznat pod imenom Prado. Toyota očigledno smatra da se ne bi trebalo igrati dobitnom kombinacijom, mada nismo sigurni koliko je električna konfiguracija zapravo Land Cruiser.

U Japanu je debitovao pod imenom Land Cruiser Se bez nekih detalja o tome šta možemo da očekujemo. Čelnici japanskog giganta su nam samo rekli da ima tri reda sedišta i da će kao i svi drugi električni modeli pružati ogroman obrtni moment. Na pitanje da li će imati one terenske karakteristike koje bismo očekivali od vozila sa značkom Land Cruiser, Toyota kaže da će javnost biti oduševljena koliko je Se tih i civilizovan na asfaltu, što nam govori da će ga ipak u najboljem slučaju voziti bogate očajne domaćice.

Japanci dodaju i da će moći savladati lagane neasfaltirane terene, ali su mediji više nego skeptični za sada.

Spomenućemo da je model Se sličnih dimenzija kao model Toyota Grand Highlander. Toyota nam nije podarila informacije o motoru, snazi ili zapremine baterija, što znači da serijska proizvodnja nije na umu barem još neko vreme.

U Tokiju smo videli i električni pikap kamionet pod imenom EPU za koji Toyota kaže da predstavlja sledeću generaciju takvih vozila u takozvanoj „mid-size“ klase (segment vozila srednje veličine). Takva značka se odnosi na američko tržište i u tu kategoriju spadaju modeli kao što su Ford Ranger, Chevrolet Colorado, Nissan Frontier i sama Toyota Tacoma.

To je mnogima odmah dalo ideju da je EPU konceptno izdanje spomenute Tacome, ali i globalnog modela Hilux. Međutim, sa dužinom od oko pet metara, ovaj koncept je zapravo sličniji po dimenzijama Fordovom kompaktnom kamionetu pod imenom Maverick nego većim pikapovima iz kluba modela srednje veličine.

Slično kao i u vezi sa spomenutim Landom Cruiserom Se-om, ni ovde nemamo informacije o mehanici i baterijama. Međutim, mediji smatraju da vozilo izgleda kao da je spremno za serijsku proizvodnju i da neće biti nužno potrebne neke veće modifikacije pre nego što ga vidimo u izložbeno-prodajnim salonima.

Tome u prilog ide i podatak da nam je Toyota pokazala i fotografije enterijera i isti, barem na prvi pogled izgleda kao kod serijskog modela.

Bilo kako bilo, čak i bez zvaničnih informacija i samo na temelju ovih nekoliko fotografija, najveći svetski proizvođač nam je nagovestio šta budućnost donosi. Možda se automobili na struju sa značkom Toyote neće desiti u skorije vreme, ali jednog dana ćemo ih sigurno videti u većem broju nego što je to sada slučaj.

AutoRepublika

(285)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Niko vise ne sme da zanemari elektricni pogon! Recepti za cistu buducnost su poznati: baterija, gorivna celija, vodonicni gorivni motor, sinteticka goriva. Za sada vodi baterija. Gorivna celija sve brze se ukljucuje u teska vozila. Vodonicni gorivni motori pogodni su za skoro sve klase vozila. Sinteticka goriva kaskaju pozadi zbog velikog odpora raznoraznih mislilaca. „Dok nekome ne omrkne, drugom ne osvane!“ – u prevodu: onog momenta kada se sa baterijom dogodi nesto, njeno mesto zauzece drugi nosioci energije. Strateski je opravdano voziti na paralelnim kolosecima. Gornji koncepti Tojote su veoma interesantni, dizajn je uspeo! Vozila deluju muskolozno i robustno, nisu… Pročitaj više »

BB

Ovaj Land Cruiser je dizajnerski interesantan, ali mi se ne slaže sa tim imenom, nekako me vuče da ga nazovem Range Cruiser 😂🤣

Land đe više veže za nešto sposobnije na zemlji (land), ne samo sposonije (možda je ovaj jednako sposoban) ali više namijenjen za vožnju van puteva i sa nešto nižim cjenovnim pragom

Синиша

Meni ovo vizuelno odlično izgleda…