1. Home
  2. Prezentacije
  3. Toyota Crown Sport debitovala
Toyota Crown Sport debitovala
0

Toyota Crown Sport debitovala

860
0
Podelite sa prijateljima:

Prošlog leta je započela nova era za Toyotu Crown, onda kada je stigla najava za porodicu modela s četvoro vrata. I odmah je važno naglasiti da se ne uđe u zabunu uslovljenu terminologijom. Naposletku, prvi model mini palete je bio nazvan Toyota Crown Crossover. Nije to zaista krosover u smislu u kom uobičajeno koristimo taj pojam, već više neki mešanac, izdignuti sedan s crnim plastičnim oplatama na karoseriji.

Takav Crown se već prodaje u Japanu, Americi, Kini i ostalim svetskim regijama, a sada se publici poklanja drugi model u maloj, ali rastućoj porodici.

Toyota Crown Crossover i Toyota Crown Sport

Kao i prvenac porodice, tako i sama, taze Toyota Crown Sport predstavlja nekakvu čudnu genetsku mešavinu, pa se može videti i kao prerasli izdignuti hečbek s petoro vrata, ili možda čak i kao neki zakržljali karavan, iako ga konstruktor prosto tretira SUV-om (Sport Utility Vehicle).

Oba sveža Crowna su utemeljena na modularnoj arhitekturi GA-K. Pretpostavlja poprečno postavljen agregat i prednji pogon kao osnovni, ali će ovaj model s petoro vrata posedovati za osam santimetara kraći razmak između osovina, a koji će iznositi 2.770 milimetara. Zato će trag točkova biti širi za dva santimetra, a ove komparacije su iznete u odnosu na proterenski sedan.

Toyota Crown Sport je po gabaritima veoma bliska modelima Genesis GV70 i Infiniti QX55, jer je duga 4.710 milimetara, široka je 1.880 mm, a visoka skromnih (za tu klasu) 1.560 mm. Pomninjani Genesis po toj osi ima 1.630 mm, dok je Infiniti na visini od 1.622 mm.

Model s petoro vrata može biti isporučivan s točkovima koji integrišu felne prečnika 21 inč. Uzgred, iako Crown Sport i Crown Crossover neguju isti dizajnerski jezik, njihova rasveta napred je drugačije izvedena. Kod modela s petoro vrata, farovi su integrisani u odbojnik.

Ali zato je enterijer dva Crowna skoro potpuno identičan, pa donosi dva ekrana na čeonom panelu, masivan središnji tunel i odsustvo analognih dugmića. Model Sport je dobio pravo na svetlije materijale za završnu obradu, dok su prednja sedišta urađena s integrisanim naslonima za glavu. Naslon zadnje klupe se deli u proporciji 60:40, dok je jednačina kod limuzinske varijante sledeća: 40:20:40.

Tvorac vozila kaže da će Crown Sport biti više voljen od strane vozača i da će buditi više emocija od modela Crown Crossover. Stoga je instalirana drugačija postavka sistema oslanjanja, pa je napred Mekfersonovo rešenje, dok je nazad multilink, uz opcione prilagodljive amortizere koji su podešeni tako da ugode više onima željnim adrenalina umesto onih kojima je više do komfora.

Plus, predmet novog podešavanja je bio i sistem DRS (Dynamic Rear Steering), pa se tako zadnji točkovi mogu zakretati do granice od 4 stepena, baš kao kod modela s četvoro vrata, ali to čine brže, pa deluje da su boljih karakteristika.

Nova Toyota Crown Sport je, uostalom kao i Crown Crossover, ponuđena samo kao hibrid s integralnim pogonom. Osnovna konfiguracija im je ista: oslanjanju se na dvoipolitarski benzinski atmosferac, elektromehanički varijator i električni motor na prednjoj osovini, uz još jedan nezavisni električni agregat namenjen rotaciji točkova nazad.

Karakteristike noviteta nisu obelodanjene, ali znamo da model s četvoro vrata (i istim pogonskim sklopom, kako i rekosmo maločas) nudi najviših 239 konjskih snaga.

Ali, druga modifikacija dva Crowna je različita. Crossover poseduje pogonski sklop nazvan Hybrid Max, i on integriše turbobenzinski četvorocilindraš zapremine 2,4 litra i šestobrzinsku automatsku transmisiju, uz najvišu moć od 345 konjskih snaga. Ali iz nekog razloga, ova mehanika nije inkorporirana u model s petoro vrata.

Umesto toga su u Toyoti rešili da modelu Crown Sport dodele pogonski sklop iz kategorije PHEV. On pak kombinuje dvoipolitarski atmosferski benzinski agregtat, ali ovaj put sa moćnijim električnim motorima i većom trakcionom baterijom. U stvari, pogonski sklop je prenet iz krosovera Toyota RAV4 PHEV, gde razvija 306 konjskih snaga, onda kada je baš u erekciji.

Proizvodnja bazičnih hibrida će otpočeti u Japanu već ove jeseni, dok je ideja menadžmenta da istim putem krenu i priključni hibridi, ali tek tokom zime. Ovi modeli s petoro vrata će biti isporučivani na različita tržišta sveta. Potom će uslediti još dva člana porodice koja se preziva Toyota Crown.

Reći ćemo da valja očekivati 5.030 milimetara dugi Crown Sedan, koji stiže na platformi podesnoj za sklapanje vozila sa pogonom na zadnjoj osovini, a pružaće hibridne i vodonične (!) verzije. Potom, u 2024. ćemo svedočiti premijeri pravog karavana. Zvaće se Crown Estate (kako drugačije?) i biće dug 4.930 mm. Tolika dužina stiže s „transferzalno“ (nakaradno) postavljenim agregatom i platformom GA-K. Za njega su predviđene dve hibridne alternative („obična“ i dopunjiva).

AutoRepublika

(860)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments