1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Poslednji fantastični Citroen
Zanimljivost dana: Poslednji fantastični Citroen

Zanimljivost dana: Poslednji fantastični Citroen

12.47K
31
Podelite sa prijateljima:

Citroen je imao dugačku istoriju proizvodnje velikih limuzina. Možete ih kupiti i dan-danas, doduše samo u Kini, ali to i dalje ne umanjuje uticaj koji je francuski proizvođač vozila ostvario u automobilskom svetu. Ako bismo se dovoljno vratili u istoriju, videli bismo da je prvi takav četvorotočkaš postojao još pre više od jednog veka. Ali model koji je proslavio Citroen i stavio ga na mapu sveta je čuveni Traction Avant.

Bio je to prvi masovno proizvedeni automobil sa pogonom na prednje točkove, a nasledio ga je DS ili kako je u našem narodu poznatiji pod nadimkom „Ajkula“.

Nema potrebe da mnogo pišemo o njemu pošto je reč o jednoj od najvećih ikona automobilskog sveta i doneo je inovacije koje su i dan-danas ispred svog vremena. Nakon toga je usledio jednako revolucionaran CX, a zatim i model kome posvećujemo ovo izdanje zanimljivosti dana. Zvao se XM i mnogi će reći da je reč o poslednjem fantastičnom Citroenu iako nije zabeležio komercijalni uspeh.

Rad na njemu je započeo početkom osamdesetih godina prošlog veka kada je spomenuti CX definitivno pokazivao godine. I dalje je bio relativno napredan automobil, ali su i rivali vremenom dostigli i prestigli njegovu aerodinamičnost.

To se posebno odnosi na novi Audi 100, čiji je otpor vazduha bio 0,30 u poređenju sa CX-ovim 0,36. Nemci su takođe prestigli francusku firmu i na temu bezbednosti i same tehnologije mehaniče. Postalo je jasno da je Galima potrebna zamena.

Citroen je tada bio deo korporacije PSA zajedno sa Peugeotom, a ova firma je takođe tražila zamenu za svoj model 604. Modeli XM i 604 će zajedno biti u postupku razvoja i deliti neke delove, ali neće biti prepakovane verzije jedan drugoga kako se često misli.

U prošlosti bi posao bio dodeljen čuvenom stilisti Robertu Opronu, ali je on napustio firmu sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, pa tako atmosfera nije bila baš najsjajnija. PSA će na kraju da posao poveri dvojici domaćih dizajnera kao i čuvenom Marcelu Gandiju iz italijanske kuće Bertone.

On je pobedio na konkursu i primedbe na njegov račun niko nije imao. Model XM je delovao jako moderno i aerodinamično, a nudio se kao takozvani liftbek, odnosno kao limuzina s produženim krovom, ali isto tako ga je bilo moguće kupiti i u formi karavana.

Jedna od njegovih glavnih osobina novog automobila je ektronski upravljani hidropneumatski sistem oslanjanja nazvan Hydroactive. Nastavio je tradiciju veoma udobnih Citroena i u svoje vreme je važio za jedan od najudobnijih novih četvorotočkaša.

Francuzi su takođe slušali kritike vlasnika da limuzina u toj kategoriji mora da bude i šira da bi se oslobodilo više prostora na sedištima. XM će na kraju da bude širok 1,8 metara ili oko 70 milimetara više od prethodnog CX-a.

XM će se pojaviti u prodaji sredinom 1989. godine sa izborom četiri benzinca i dva dizela. Benzince su predstavljali tri različite konfiguracije 2,0-litarskog atmosferca u sa 108, 113 i 130 konjskih snaga, a po prvi put nakon 1975. godine i gašenja modela SM, ste mogli da dobijete neki Citroen i sa šest cilindara.

Razvijao je 170 konjskih snaga iz radne zapremine od 3,0 litre, što mu je pružalo mogućnost daubrza iz mirovanja do 100 km/h za 8,9 sekundi i da postigne maksimalnu brzinu od 222 km/h. Izbor dizela je činio par 2,1-litarskih, od čega je atmosferac razvijao 82 „grla“, a onaj sa turbo punjačem je pružao 28 „konja“ više.

Citroen se nadao godišnje prodati oko 160 hiljada jedinica širom sveta, ali nikada neće prići ni približno toj cifri. Najbolja prodajna godina je bila 1990. kada je isporučeno 96.169 jedinica, a uglavnom se kretala na brojci od dvadeset hiljada jedinica.

Oni koji su imali prilike da ga provozaju su uglavnom imali reči pohvale na račun udobnosti, ali i kritike da se na putu ne ponaša kao sportska limuzina. Proglašen je za evropski automobil godine 1990. godine sa ubedljivom prednošću nad Mercedesom SL-om.

Sam Citroen nije ni očekivao da će se boriti sa nemačkim premijum modelima za kupce već bi novac na XM uglavnom potrošili oni koji žele „posebnost“. Vremenom je ovaj automobil dobio mnoštvo unapređenja. Snaga 3,0-litarskog benzinca je povećana na okruglo 200 „grla“, a nakon 1992. godine ćemo videti i novi 2,0-litarski turbobenzinac sa 150 „konja“.

Dizelaš je dobio svoj vrhunac 1994. godine sa novim 2,5-litarskim motorom sa 127 konjskih snaga. Međutim, ništa nije uspelo da spreči pad i XM će biti eliminisan iz ponude posle 2000. godine i 333.405 prodatih jedinica.

I zašto onda XM nije ostvario veći komercijalni uspeh? Razloga ima nekoliko. Odmah treba reći da nije bio preterano pouzdan, a svi oni detalji koji su proslavili Citroena u prošlosti je odjednom bilo moguće dobiti i kod drugih modela sa značajno boljim kvalitetom. Ali deo koji je najviše sahranio XM se najviše odnosio na sam ukus kupaca među skupljim četvorotočkašima.

Odjednom je postalo aktuelno ono nepisano pravilo da ako trošite mnogo novca na automobil, onda on mora da ima i zvučno ime, a Citroen jednostavno nije nudio istu dozu prestiža kao što su to mogli Mercedes, BMW ili Audi. Ovaj problem nije potresao samo Citroen već i one druge „narodne“ brendove poput Forda, Opela, Peugeota, Renaulta i svih drugih proizvođača.

Kategorija premijum modela od strane proizvođača za šire narodne mase je jednostavno prestala da postoji. U vreme kada je doneta odluka o gašenju, francuski proizvođač vozila je radio na novom sistemu ekrana osetljivog na dodir, o čemu smo nedavno i pisali.

Citroen se još samo jednom oprobao sa velikom limuzinom i to 2005. kada je debitovao model C6. Slično kao i svoji prethodnici, dobio je dosta pohvala na račun unikantnog stila i udobnosti, ali je potpuno podbacio na račun prodaje. Francuski gigant će ga provući iz proizvodnje nakon 2012. godine posle svega 23.384 isporučenih primeraka, ali će automobil pod istim imenom kasnije debitovati u Kini i tamo ga možemo videti do današnjeg dana.

Zoran Tomasović

(12465)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

31 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Vladimir Bojkovic

Ocigledno ga niste vozili.potrosnja (gradska i do 20litara.pravljen samo za auto -puteve,firme(bas me briga koliko trosi.ocigledno je doslo vreme ,da je briga koliko trosi.porodicno neubedljiv.ustvari bez ciljne grupe.inace auto pre svog vremena.ali,opet ali ,benzin ,odrzavanje,nesto kao reno 25,opel senator 3,0.nasao je put preko malog sitroena AX

Branko

Ja sam ga vozio 2 godine u firmi gdje sam radio i to 3.0 V6 / 170 KS. Potrošnja u gradu oko 14 l/100 km, otvorena cesta od 9 – 14 l /100 km, ovisno o režimu vožnje. Odlično “ležanje” kod velikih brzina, za kratke zavoje malo nespretan. Iznutra dosta plastičan, ali u opremi Pallas; Prestige je bio luksuzniji, uz veći međuosni razmak. Imao je auto klimu. Po brzinomjeru je išao 240 km/h. Nakon 100.000 km smo mijenjali glavna svjetla i maglenke jer su propustila vlagu, kao i “kugle” hidroaktivnog ovjesa (7 kom). I to bi bilo to, osim redovnog… Pročitaj više »

Crni

Ne znam sta si ti vozio i koliko je to bilo pokvareno ali ja sam imao Xm iz 97 godine, 2.5 dizel sa Exclusive opremom u smaragdno zelenoj boji karoserije i crnom kožom, automatskom klimom…itd. Taj auto je bio i za danasnja mjerila simbol pouzdanosti. Čim sam ga kupio, odradio sam veliki servis, zamjenio sve kugle na hidraulici (nepisano pravilo kupovine hidraulicara) i svaki klinac koji sam posumnjao da bi mogao zaskripati. I sve u ovlaštenom servisu. Narednih par godina taj auto se nije ni nakasljao. Zmaj od auta i koliko god kvalitativno bio dobar zadnji C5, ipak je XM… Pročitaj više »

Predrag

Auto jednim… Stabilnost, buka u kabini, sve potpuno pregledno ladja na putu… Na 170km/h kao da ste na 60km/h potpuno upravljiv i bezbedan. Ulaganje je nista jer sve trpi hidraulika. Na motoru se nista nije kvarilo samo osnovni servisi. Atmosverne bombe i pumpa za ulje hidataulike ne mogu tako lako da se pokavare a racunar nikada nije zakazao… Limuzina jednom za uvek. Steta sto smo je prodali.

Bungi

Po meni lično, posljednji pravi Sitroen.Bio je kasnije i C6 ali ni izbliza tako popularan kao XM.

Laki

Citroen je „zalutao“ nakon ovog modela.

Matija

Nedovoljan „noblesse“ marke Citroen kao uzrok neuspeha?! I to posle Traction Avant i ID-DS? Sve samo ne to! O tehnici gornjeg modela ne mogu mnogo da kazem ali o dizajnu sigurno. Za poredjenje dole je original, ID-DS 1955-1975. Ovaj auto ima formu oblikovanu zakonima fizike, predstavlja kapljicu na tockovima! Jedan cuveni dizajner je skoro rekao: „DS je dizajniran protiv svih vazecih pravila dizajna svog vremena!“ U muzeju savremmene umetnosti u Njujorku nalazi se jedan primerak iz ove generacije, bez tockova, lebdi u prostoru kao kosmicki projektil! Osnovna greska gornjeg modela iz 90-tih godina jesu ravne povrsine i prave linije –… Pročitaj više »

Tamo daleko

Kada se pojavio, apsolutno niko nije kritikovao njegov izgled, upravo suprotno. XM nije doziveo uspeh iz 2 razloga: 1. Lansiran je na trziste pre nego sto je dovoljno testiran. Imao je za svoje vreme gomilu elektronike a kontakti nisu odradjeni dovoljno kvalitetno sto je izazivalo svakave probleme, frustracije serviserima i jos vise vlasnicima. Trebalo je 3-4 godine da se ti problemi otklone a auto je u medjuvremenu stekao renome nepouzdanog. 2. Auto je u startu ponudjen sa neadekvatnim motorima: 2l 8v slab, 3.0 V6 PRV vreme vec pregazilo: nedovoljno sofisticiran rad i ogromna potrosnja. Nesto kasnije je Citroen ponudio 24v… Pročitaj više »

Matija

Tacno, u to vreme niko nije kritikovao njegov dizajn jer je bio u trendu.

Tamo Daleko

U trendu moze da znaci dve stvari: 1. Predvodi trend, pa se za njime pojavi mnostvo kopija ili 2. prati trend – pa kopira one koji predvode trend, sto opet znaci da ima gomila drugih slicnih. U slicaju Citroena XM, niti je pre njega bilo nesto slicno niti se posle njega pojavilo nesto slicno tako da tesko da je bio u trendu. Bio je to auto van svih trendova, vrlo unikatan za svoje vreme.

Jedino sto je bilo ‘u trendu’ ali se pre moze reci revolucionarno su vrlo niski farovi, slicni sa Opel Calibrom koja se pojavila u isto vreme.

Matija

Bio je u trendu koji su zapoceli italijanski dizajneri pocetkom 70-tih godina a koji je 90-tih godina bio vec na zalasku. Moglo bi da se kaze da je dizajn XM bio vec zastareo. Primer iz 1976 godine – dizajn Bertonea za Alfu 33:

comment image

Izmenjeno 6 meseci pre od strane Matija
Krampus

Automobilski novinar bi barem trebao znati da se dizajner zvao Gandini a ne Gandi.

Bungi

On je „trebao“ – muški rod, ono je „trebalo“ – srednji rod, ona je „trebala“ – ženski rod.Ako smo završili sa gramatikom da se vratimo temu istorije sitroena.?

Bungi

😅😂🤣Sa časova srpskog odnosno tadašnjeg srpskohrvatskog jezika nikad nisam bježao.Neki očigledno jesu.Pozdrav.

Kitittelj

Trebati je bezlični glagolski oblik, ne menja se po licima. Kaže se: trebalo je da, pa onda on ili ona…

Kitittelj

Nema na čemu, kapiram sve i slažem se, sportski pozdrav za AR i autora teksta!

Bungi

Mi tebe volimo, bio ti toga svjestan ili ne.

Bungi

Da, upravi si.Glagol „treba“ može biti u bezličnom obliku „trebalo“ kad se upotrebljava ispred ličnih zamenica, npr. „Trebalo je da on, ono, ona uradi to i to“.Međutim, ako se isti glagol stavi poslije ličnih zamjenica prestaje biti bezlični i zahtijeva promjenu po rodu npr. „On je trebao, ono je trebalo, ona je trebala da uradi to i to“.Nemoj molim te više, da nam lektorišeš Zvezdana, zažmuri malo na jedno oko. 😜

Izmenjeno 6 meseci pre od strane Bungi
Matija

Tako je, u srpskom jeziku je bezlican. U hrvatskom nije, menja se kao i svaki drugi glagol.

M M

Zoko, ovaj XM ti više nije bio „Citroen“, pa ni zadnji Citroen…
To je bila prepakovana 605-tica
Mehanički, čak i dizajnerski to je Peugeot. Citroen odavno nije imao normalan motor, pa i mehaniku.
Jedino je ostao hidraulično vešanje….. Čak su i pojedini modeli Pežoa preuzimali ta vešanja…

Tad je krenula cela paleta Citroena na bazi Pežoa, kao ZX na bazi 405 (i on je imao verziju sa hidro vešanjem i 4×4). Jedino je mali AX (nastao nešto pre XM) nastao iz Talbota. I po meni je bio možda najbolji citroen ikada, po kvalitetu, upotrebnoj vrednosti, potrošnji goriva itd…

Izmenjeno 6 meseci pre od strane M M
Ivan

Godinama sam vozio samo Citroenova vozila uključujući i XM. Mislim da je ipak poslednje veliko što su napravili bio CX. Sve posle njega daleko ispod njegovog ili DS modela.

Dejan Cvejić

Sutra dolazi sa servisa2.0i 16v. 1996god. 301000km. Jedini u Zrenjaninu registrovan. Silver metalik. Vlasnik od 2010god. Pre toga 15 godina vozio cx 2000 athenu.Većina komentatora ne zna o čemu priča. Uzgred svaki veliki Citroen je bio auto godine. Pozz

Francuzzoka

Definitivno najbolji citroen Ja sam imao XM iz 97 godine, 2.5 TD motor auto bio za primjer danasnjih auta oko zavsne izrade po pitanju limarije, mehanike, vozio ga 7 godina i prodao sa 350000 km, ulja koliko naspes toliko ispustis, mjenjao kugle-bombe svih 7, sjedista kao fotelje, auto je bio ispred svog vremena, potrosnja bila oko 7-8 litara. Jednostavno dobar uz redovno servisiranje sa oruginalnim ili zamjenskim djelom a ne kao sada dijelovi od svakakvih proizvodjaca.
PRAVI CITROEN

Izmenjeno 6 meseci pre od strane Francuzzoka
Saša

Samo jedna anegdota vezana za ovaj model i prvo pojavljivanje na Beogradskom sajmu…🙂 Nemojte me držati za reč, da li je bila ’89. ili ’90., Moja dva brata i ja (oni po 16, ja 18 god.) došli na sajam. U hali, XM na okretnoj platformi, na podu oivičen neonskim lampama, pored njega prelepe hostese… 😁Ja buljim u XM, koji je tada menu ličio na svemirski brod, a hostese prelepe kao vanzemaljke… Odjednom ispred mene haos!?!?! Počinje lomljava i pršte one neonke, lete varnice… !? Šta bi sad!?… Neka spodoba preskače po onoj platformi i trči ka zbunjenoj hostesi… Kad ono… Pročitaj više »

'79 DeVille

Posto nemam iskustva sa francuskim kolima, moze li neko da objasni sta je to fantasticno na ovom vozilu.
Koliko ja mogu da zakljucim, jedino je fantastican vizuelni nesklad, a kao slag na tortu mu dodju prepusti – prednji prepust je duzi od zadnjeg i izgleda smesno. Ruku na srce Audi TT, i BMW Z4 imaju slicne karakteristike ali se ne pominju nigde kao ‘fantasticni’ automobili.