1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Alfa Romeo 156 Crosswagon
Zanimljivost dana: Alfa Romeo 156 Crosswagon

Zanimljivost dana: Alfa Romeo 156 Crosswagon

8.12K
21
Podelite sa prijateljima:

Ne tako davno, Alfa je u svojoj ponudi imala i jedan karavan sa uvećanim klirensom, danas o takvom modelu u gami italijanske marke nema ni govora.

Zašto je Alfa Romeo Giulia tržišni neuspeh? Odgovor na ovo pitanje je isuviše kompleksan, i teško da ga je uopšte moguće i pronaći. No, mnogi zameraju poslovično nesposobnom rukovodstvu proizvođača iz Milana činjenicu da je Giulia dostupna samo u jednom izdanju – kao sedan.

Naravno, tu je i QV varijanta koja apeluje na kupce koji žele performantna vozila. No, ako sagledamo ono što nude konkurenti u ovom segmentu, jasno je da njihovi modeli imaju daleko više derivativnih verzija. Recimo Mercedes C klasu nudi kao sedan, kupe, kabriolet, karavan te i karavan sa uvećanim klirensom.

Poslednji put ovakav pragmatičan pristup kod nekog automobila Alfa je imala sa čuvenom 156-icom. Osim sedana i standardnog karavana kao i performantnih varijanti, neko vreme je u ponudi bio i tzv. Crosswagon, odnosno karavan sa većim odstojanjem od tla.

To je klasa vozila koju je proslavio Audi, a danas su u tom segmentu i brojni drugi proizvođači, poput pomenutog Mercedesa i Volvoa, ali i velikoserijski brendovi kao što su Volkswagen, Škoda ili Ford…

Alfa Romeo 156 Crosswagon stigao je na tržište 2004. godine kada je 156-ica već bila u poznom delu svoje karijere. Ovo je ujedno i varijanta 156-ice koja je najduže poživela, jer se prodavao do 2007. godine, kada je Alfa Romeo 159 uveliko stupio na scenu.

Kao što sam naziv kaže, Crosswagon je uspešno koketirao sa krosoverima. Posedovao je pogon na sve točkove, klirens veći za 6,5 cm naspram standardnog karavana, kao i All-Terrain pneumatike od 17 cola. Sve je to dalo ovoj varijanti značajno robusniji izgled.

Alfa Romeo 156 Crosswagon bio je dugačak 444 cm, širok 176,5 i visok 149,7 cm, dok je rastojanje između osovina iznosilo 259,5 cm. Inženjeri italijanske marke tvrdili su da uprkos većoj visini, vozna dinamika nije bila bitno narušena u odnosu na konvencionalni karavan.

Alfin terenski adut bio je dostupan samo sa jednim agregatom. I to popularnim i vrlo pouzdanim 1,9-litarskim turbo dizelašem koji je isporučivao 150 ks i 305 Nm. Zanimljivo je da je maksimalni obrtni momenat bio dostupan na 2.000 o/min, dok se snaga na točkove prenosila putem šestostepenog manuelnog menjača.

Italijanska marka želela je da njen karavan sa uvećanim klirensom ponudi performanse koje su se očekivale od jednog modela iz Milana. Tako je Crosswagon bio u stanju da ubrza do “stotke” za 10,2 s, dok je maksimalna brzina iznosila 196 km/h.

Ipak, iako se radilo o vrlo interensantom vozilu, njegov komercijalni uspeh nije bio na visokom nivou. Neki kažu da je velika greška Alfe bila u tome što su ponudili samo jedan motor, kao i to da je ovaj automobil ostao dostupan samo za tržišta gde se volan nalazi sa leve strane.

Bilo kako bilo, tokom trogodišnje karijere, 156 Crosswagon Q4, kako mu glasi pun naziv, stigao je do svega 7.032 registracije. Iako je 156-ica vrlo čest automobil na domaćim oglasima za prodaju vozila, Crosswagon varijanta se vrlo retko viđa upravo zbog malog broja proizvedenih jedinica. Nakon ovog modela, Alfa nažalost više nije nudila karavan sa uvećanim klirensom.

Đorđe Platiša

(8121)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

21 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Lepa zver je ovo bila u to vreme. Lepa i skupa.

Matori

Meni je pak lepša i prihvatljivija bila klasična Q4, bez uvećanog klirensa i plastike ala stepvej.

moron

Trebalo je da pretpostavim da ćeš da prigovoriš … 🙂

S mile

S druge strane, meni je ova izvedba najbolja, izdignuti karavan, naj bolja karoserija.

Matori

Vidiš meni je spušteni karavan ili ven najbolja karoserija. Penjanje na bankine me uopšte ne interesuje. Naročito u današnje vreme (oko sokolovo).

Crosswagon ne sluzi za penjanje uz stepenice nego

General mladic vozio isti tenk samo zeleni

Matori

Nije to prigovor, ukusi su različiti, ja samo iznosim svoje mišljenje. 🙂

Srdjan

Ta klasnicna je sportwagon

BB

Čini mi se da je Alfa i bila rodonačelnik tog segmenta sa modelom 33 u karavanskoj 4×4 verziji. Kao i kod mnogih drugih tehnologija (commonrail recimo) kajmak su pokupili drugi, švabe većinom…

S mile

Alfa 33, kakvo je to bilo zmiče za vožnju, niska, bokser, stabilna laka….. Brukica

Lorenzo

Imao 2 33 Qoi 1.7 Qv, koji zvuk, držanje, strava, nikad me nije ostavila

Matori

Krajem osamdesetih sam učestvovao u pokušaju drugara da u Minhenu kupi Alfu 33.
U deset dana obilaženja placeva uspeli smo da pronađemo samo dva primerka. Obe su bile karavan 4×4, ali ih je ubila korozija. Za razliku od njih primerak iz Švajcarske koji smo pronašli na oglasima je bio potpuno zdrav. Bio je 1,5 ti i njega smo dovezli kući.

Iznogud Časni

Daj updejt,kakav je sad?

YugoFlorida

Prelep auto. Svaka 156ica je za mene instant klasik.

Robi

Neki dan sam se vracao preko prelaza Kelebije…stizu na sleperu automobili,uvoz,sve buduci u oglasima NOV NOV…Prvi je beli Golf7,iznad kabine kamiona,navezen u rikverc,e sad iznad njegove haube je stavljena siva Alfa 147…i iz nje kaplje ulje po haubi od G7 i sliva ss niz Vw logo…mora Alfa da curi pa to to ti je cudo 😢

Vuk

Pa taj G7 nije ni prici 156ci iako je značajno mladJi. Niti se može meriti po dizajnu, niti mu može parirati bilo kojim motorom u poređenju sa 1,9 JTD.

Balkanboj

Najveći uspeh je ipak to što je Alfa uspela da od Fiata napravi 156. I danas je to lep automobil.

Kao što je Saab imao zadatak da sa platformom GM i dostupnnim delovima sa polica uradi nešto što se izdvaja.

BB

Pa taj SAAN je imao saradnju sa Fiatom, Croma, Thema i, čini mi se 93 (ako sam dobro zapamtio iščašene nazive modela Saab) su pasala vrata sa jednog na drugi…

Balkanboj

Saab 9000, jedini je delio tu platformu sa Cromom i Themom uz Alfu 164. Ostali modeli Saab-a su bili na bazi Vectre.

Don

I dan danas ne prevaziđen dizajn, makar I ova redizajnirana.:-)

Miodrag

Imam 156 jtd karavan iz 2001g teobi da povecam klirens izmedu prednjeg i zadnjix tockova koliko smem