1. Home
  2. Istorija
  3. Citroen XM Multimedia je bio 25 godina ispred svog vremena?
Citroen XM Multimedia je bio 25 godina ispred svog vremena?

Citroen XM Multimedia je bio 25 godina ispred svog vremena?

23.88K
24
Podelite sa prijateljima:

Godine 1998. Citroen je proizveo model XM Multimedia u ograničenoj seriji. To je bio eksperimentalni model opremljen, između ostalog, kompjuterom, ekranom osetljivim na dodir i GPS-om. 25 godina kasnije, ova oprema, tada avangardna, postala je uobičajena. Kolege iz L’Argusa su uspele da priđu jednom od dva još uvek originalna primerka.

Godina 1998. je bila pre četvrt veka. U to vreme, ekrani su bili daleko od uobičajenog u automobilu. Bilo ih je u nekim modelima, i to od osamdesetih, ali današnji „povezani automobil“ je još uvek bio samo fantazija. Ipak, te godine je Citroen predstavio XM Multimedia.

Ova veoma posebna verzija vrhunske limuzine imala je, između ostalog, računar sa ekranom osetljivim na dodir. Imala je čak i pristup internetu! Dva tako opremljena primerka ostala su i dan-danas. Jedan od njih je u Citroenovom skladištu (Conservatoire Citroën). Drugi pripada kolekcionaru koji je i dozvolio da pristup ovom kuriozitetu.

Tokom devedesetih, Citroen se obavezao da razvije koncepte prilagođavanja automobilskim određenim kompjuterskim tehnologijama u fazi ekspanzije ka širokim narodnim masama. 1996. godine, proizvođač sa znakom ševrona se udružio sa Microsoftom i dizajnirao „Mobile Office“ Evasion za Bila Gejtsa, koji je jedinstveni model opremljen računarom.

Sledeće godine je sa Intelom razvio Xsaru opremljenu kompjuterskim sistemom dizajniranim posebno za upotrebu u automobilima. Tako je 1998. godine došao XM Multimedia, novi plod saradnje između Citroena i Microsofta, ali i Magneti Marellija, između ostalih. U njegovom prtljažniku je bila centralna jedinica kompjutera, sa jedinicama flopi diska, na koju je bio povezan telefon GSM koji je omogućavao pristup internetu preko dodatne antene postavljene na krovu. Pored bežične tastature, putnici pozadi su imali ekran osetljiv na dodir . GPS je bio na kontrolnoj tabli. Povrh svega, audio sistem je uključivao istovremene izmene šest CD-ova.

Citroen je proizveo malu seriju XM Multimedije, a broj proizvedenih primeraka varira između 48 i 52, prema izvorima. Ovi automobili su bili bazirani na vrhunskoj verziji Exclusive, sa V6 motorom od 194 KS ispod haube uparenim sa četvorostepenim automatskim menjačem. Odlikovali su ih po boji karoserije Rouge d’Enfer, kao i po bež koži Savane ili presvlakama od alkantare, njihovi produženi drveni furniri i značke „Multimedia“ pričvršćene na njihove prednje blatobrane.

Automobili su povereni na nekoliko meseci novinarima i poznatim ličnostima, kako bi proizvođač mogao da zabeleži njihove povratne informacije. Na kraju ovog opsežnog testa, Citroen je pronašao automobile sa oko 15.000 km na satu i uklonio specijalnu tehnološku opremu iz njih da bi ih prodao kao skoro standardni XM, osim u slučaju dva gore pomenuta primerka.

Ispred svog vremena, Citroen XM Multimedia nije mogao da se plasira na tržište kakav jeste, posebno iz razloga održavanja i tehnološke podrške. Ali iskustvo stečeno u ovom projektu Citroen je iskoristio za razvoj računarskih sistema koji će postepeno opremati njegove serijske modele iz dvehiljaditih, ne bez prolaska kroz druge međufaze kao što je eksperimentalna Xsara Windovs CE iz 2000. godine.

Citroen očigledno nije bio jedini proizvođač koji je radio na ovim tehnologijama, ali njegovo eksperimenisanje ostaje netipično. Danas, kod ševrona, kao i drugde, ekrani osetljivi na dodir i drugi sistemi su postali uobičajeni.

Iako polovni modeli XM Multimedia koji se pojavljuju s vremena na vreme nemaju ove sisteme, njihova ekskluzivna završna obrada ih ipak čini verzijama koje su posebno tražene od strane entuzijasta.

AutoRepublika

(23883)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

24 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Multimedijalna tehnika, veoma brzo zastareva, imati je u automobilu, koji da se ne lažemo traje 15god i više, vredi samo prvom vlasniku. Ostali mogu da je nadograde, ili zamene. Šta da radim ja sada sa CD playerom. Retki su PCevi sa CD rezačem. Sve prešlo na USB memoriju.

Navigacija, tek se ona brzo razvija.

Naravno, BRAVO za Citroen… i pogled u budućnost

Matija

Imam jedan auto sa kasetama! 🙂

Kitittelj

Koji ako nije tajna 🙂 ?

Renault Terminator

Kako je dobar ovaj XM unutra,baš mi se sviđa.

Matija

Bio je ovo bas lep auto, pravo Citroen! Sa malo retusa bio bi i danas veoma moderan! Zadnji deo novog C5 X lici na gornji XM.

comment image

U enterijeru nesto nije bas u redu – Citroen je futuristicki auto a drvo ne ide uz tu definiciju, barem ne u formi orahovog korena koji pripada engleskoj tradiciji.

Sebastian L.

Pogledajte malo poslednju sliku enterijera i videcete ispod petih otvorenih vrata jos jedno staklo prema kabini.
Da li znate cemu ono sluzi?
I da li i dalje mislite da aktuelni C5X iole lici na XM?!?
Narocito kada je voznja u pitanju, ko se nije vozio u XM-u, taj ne zna sta znaci izraz „ladja na tockovima“ …

BB

Sjećam se opisa tog stakla dok sam čitao testove o novom XM-u… Da se ne rashlade putnici ili da ih ne uhvati promaja ako neko otvori gepek… 😉

Matija

Video sam staklo, sluzi da izoluje unutrasnjost vozila pri otvaranju zadnjeg poklopca. Na gornjoj strani su sarniri sto znaci da je staklo pokretno i omogucava unosenje vecih komada tereta.

Slicnost XM i C5X ogranicavam samo na zadnje nosace, C i D, kao i na polozaj zadnjeg stakla, moglo bi se reci da su oba modela „polukombi“.

Imam jednu „ladju na tockovima“ – model C5 iz 2015 godine, Crosstourer, poslednji Citroen sa hidropneumatikom! Motor turbodizel, 2 litra i 165 KS. Perfektna putna masina! Cuvacemo ga dokle god bude bilo moguce! 🙂

BB

Koliko prešao? Kolega traži takvog da kupi 😀

Ima već jednog 2014, ali je na 350.000km pa bi da se obezbijedi ua budućnost do ih još ima 😉

Kaže da ga obožava zato što se može dići… Što vrijeme više odmiče, sve poželjnija osobina 🤣😂

Matija

Nas ima samo 63.000 km. Letnje gume 245/45 R18, zimske gume sa felgama 225/55 R17. O eventualnoj prodaji odlucuje moja zena – to je njen auto. 🙂

BB

Uh, taman. Računaj da je prodato, ako hoće da proda 😉

Matija

Koliko je spreman da plati, bas me zanima?

BB

Pitam…

Saša

Ako donesete odluku o prodaji, kupujem….javite obavezno.

Yankee

Buick je sve to imao kao standardnu opremu jos 1986. godine.

comment image

Marinko

Ovo je navigacija samo kod buicka ,nista vise

Yankee

Ne, pricam o touch-screenu. 1986 Buick Riviera je bio prvi serijski auto sa touch-screen i bio je deo standardne opreme.

comment image

moron

Nisam znao za ovo. Pa ni da je ta tehnologija u to vreme uopšte i postojala.

Renault Terminator

Još ranije su touch screen imali Ameri na svojim lovačkim avionima..

Ljuba

Bio sam pretplacen na „Tehnicke novine“ od 5. do 8. razreda osnovne skole. U jednom od brojeva je bio projekat ekrana osetljivog na dodir sa 64 zone, LED i foto diodama. Hteo sam ga napraviti, ali nisam imao ni lemilicu 🙂
Inace obozavam XM i umalo da ga kupim 2004 🙂

Jovan

Da, samo što je Buick iznad Citroena mnogo nivoa, a prvi auto, i JEDINI, koji može da otvori zadnje staklo na gepeku, a da je limuzina, je Cadillac Lincoln iz 60-70-ih.
Znači još moderniji nego Buick i Citroen.

Bungi

Pa, nisam baš siguran.?Citroena lista inovacija u automobilskom svijetu je dugačka koliko i prvobitni kineski zid.Jedno 6000 km.

Yankee

Volim Cadillac i Lincoln, ali ne mogu oni nikako biti inovantniji od Citroena. Cadillac je imao par inovacija u pocetku (prvo paljenje na kljuc, prvi masovno proizvedeni V8), a Lincoln ni to. I ta opcija da se zadnji prozor spusti je prvi imao 1957 Mercury Turnpike Cruiser (ovo na lisici je model iz 1960-ih godina, ali je ideja ista).

comment image

Laki

Eee ovo je Citroen!