1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Začetnik kategorije krosovera (ovaj put stvarno)
Zanimljivost dana: Začetnik kategorije krosovera (ovaj put stvarno)

Zanimljivost dana: Začetnik kategorije krosovera (ovaj put stvarno)

1.58K
13
Podelite sa prijateljima:

Ne baš tako davno smo posvetili priču prvoj generaciji modela Toyota RAV4 i nazvali ga prvim krosoverom na svetu. Pokrenulo se dosta polemika na temu „a šta je s ovim ili onim“ i zaista bi se moglo analizirati na dosta načina koji je bio prvi krosover.

Istina, RAV4 je bio pionir masovne proizvodnje u toj kategoriji, ali ako bismo se vratili dovoljno daleko u istoriju, videćemo da su postojali i drugi slični modeli. Jedan od njih za koji se mnogi eksperti slažu da je pravi pionir je Matra Rancho i u ovom izdanju ćemo ga na kratko analizirati.

Matra je zvanično osnovana 1945. godine u avionskom svetu, ali će morati proći više od dve decenije pre nego što se oproba i u automobilskoj industriji. Štaviše, to se desilo kada je Matra kupila firmu Automobiles Rene Bonnet i uglavnom će se baviti izradom specijalnih modela koji su se prodavali u malim tiražima.

Kompanija je postala deo Chryslerove evropske divizije početkom sedamdesetih godina prošlog veka, zajedno sa još nekoliko brendova iz Francuske, Velike Britanije i Španije. Još jedna firma u vlasništvu Chryslera je bila Simca i često će sarađivati sa Matrom oko razvoja novih modela.

Period sedamdesetih godina je doneo i prve terence koji bi se prodavali u velikim brojevima. Pričamo o modelima kao što su Range Rover, Ford Bronco, Chevrolet K5 Blazer i drugi i čelnici Matre su uočili novi trend. Voleli bismo da vam možemo reći kako su Francuzi brzo shvatili da većina vozača retko kada silazi sa asfalta i da je zbog toga model Rancho bio onakakav kakav jeste, ali je realnost sasvim drugačija.

Matra zapravo nije imala finansijske potencijale da napravi „čistokrvni“ terenac, kao što je to mogao i činio Range Rover, pa se moralo pozajmiti što je više delova, koji su bili dostupni s nekih drugih automobila.

Sve je započelo od automobilske šasije deljene sa modelom Simca 1100 koji je u svoje vreme bio jedan od savremenijih malih gradskih modela u Evropi. Model 1100 je takođe imao i pikap izdanje koje je odlikovala znatno čvršća šasija i ogibljenje na zadnjim točkovima, pa se činilo da bi na njega mogla biti ugrađena veća školjka.

Zatim je posao krenuo i na kroseriji, pa se tu može navesti značajno veći zadnji deo sličan onome sa spomenutog Range Rovera, dok je prednji deo automobila ostao gotovo identičan onome sa 1100. Vozilo je dobilo ime Rancho.

Izraz „krosover“ još uvek nije postojao u navedeno vreme, pa je Chrysler reklamirao Rancho kao „leisure activity vehicle“ ili vozilo za aktivnosti tokom slobodnog vremena. Razlog zašto nismo videli ono „SUV“ ili „off-roader“ zapravo leži u mehaničkim podacima.

Rancho se tako nudio samo sa 1,4-litarskim benzincem pozajmljenim iz 1100, a razvijao je 80 konjskih snaga. To je bilo dovoljno za ubrzanje od nule do 100 km/h za 14,5 sekundi uz maksimalnu brzinu od 140 km/h. Menjač je bio četvorostepeni manuelni, a pogon samo na prednje točkove.

 

Da, dobro ste pročitali i Rancho neće imati pogon na sva četiri točka čak ni kao opciju, iako je napravljeno nekoliko takvih prototipova. Međutim, finansijske mogućnosti nikada nisu bile dovoljno stabilne da se investira u unapređenje. Spomenućemo da je masa iznosila 1.130 kilograma.

Rancho se zvanično pojavio u prodaji u maju 1977. godine i originalno se nudio pod značkama Matre i Simce. Razlog za tako nešto je ležao u podatku da je Matra uradila većinu posla, ali su delovi uglavnom stigli iz Simce, čime su oba brenda dobila pravo da prodaju ovaj model.

Nudio se samo u jednoj konfiguraciji i to sa troje vrata, ali je enterijer mogao da se dobije sa nekoliko različitih verzija. Primera radi, sva tri reda sedišta bi se mogla spustiti u pod, a treći reć sedišta se takođe mogao postaviti u kontra smeru.

Rancho nije imao viši klirens, pa ni neko modernije ogibljenje u poređenju sa onim implementiranim kod modela 1100, ali za sve one kupce koji su ga koristili za kampovanje i slične hobije, ništa više i nije trebalo. Za one koji su želeli nešto ekstremnije, Matra će ponuditi i izdanje nazvano Grand Raid sa agresivnijim stilom i pločama ispod vozila, ali opet bez mehaničkih unapređenja. Jedna od popularnijih opcija je bio poveći panoramski krov u zadnjem delu vozila čime se dobijala impresija kabrioleta.

Rancho će se pokazati veoma popularnim modelom, posebno u „rodnoj“ Francuskoj, ali uspesi nisu izostali ni u Velikoj Britaniji. Ovaj krosover je samo koštao 5.650 britanskih funti, što je bila slična cena kao ona koja je važila za Volvo 245DL i Citroen CX 2400 Safari. S druge strane, Range Rover je koštao 8.528 funti, a tokom kasnih sedamdesetih godina, drugi izbori praktično nisu ni postojali na evropskom kontinentu.

Proizvodnja će trajati od 1977. do 1984. godine i fabriku će napustiti 56.700 primeraka. Do tada se desilo dosta promena unutar same firme, pošto je Chrysler upao u tešku finansijsku krizu i bio primoran da proda svoju evropsku diviziju Peugeotu za sumu od samo jednog dolara, a Francuzi su takođe nasledili i njegove dugove.

Matra će da napravi duhovnog naslednika Rancha pod kodnom oznakom P18. Reč je zapravo o jednom od začetnika kategorije MPV, ali gazda Peugeot nije dao zeleno svetlo za serijsku proizvodnju i zahtevao je od Matre da se orijentiše na specijalne modele i na one za vojnu upotrebu. Matra će zatim kontaktirati firmu Renault i prodati prototip i ideju njima, a na toj bazi će nastati veoma uspešni i popularni Renault Espace.

Moraće proći desetak godina nakon što je poslednji Rancho sišao s proizvodne trake pre nego što je trend ponovo zaživeo. Toyotina analiza će pokazati da većina vlasnika terenaca ne koristi takva vozila za svrhu za koju su namenjeni, čime je omogućen debi modela RAV4 na razumnim i formulu su pratili rivali, ali morali smo se vratiti u istoriju da predstavimo pravog pionira.

Kao što smo spomenuli, on nije nastao zato što je Matra tako želela već zbog nedostatka finansijskih mogućnosti, ali ni to ne može da umanji komercijalni uspeh i uticaj ovog krosovera…

Zoran Tomasović

(1580)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Retko sam je viđao kao klinac, ali bi mi uvek zastajao dah kad bi se to ipak desilo. Mnogo mi se dopadala

Barba

Bio vlasnik pomenutog Ranča 10 godina. Divno je izgledao i spolja i iznutra, jako prakričan i prostran, ne i luksuzan. Malo se kvario, ali je održavanje bili moguće samo kod jednog majstora u Sremčici koji ih je popravljao

s mile

To i jeste poenta rekreativnih vozila, jednostavnost, pouzdanost, praktičnost, ne toliko komfor i udobnost, luksuz…

BB

Ne znam u kom kontekstu se ovaj auto stavlja rame uz rame sa Range Rover-om (luksuzni terenac)i sa Rav4 (gluma u kostimu malog terenca, prvi model), dok Ranč je bio ono što mi neopravdano zovemo Caddy malo sa nabačebim dodacima i podignutom korisnosti, u današnjem svijetu to bi trebao biti pandan sa Berlingo XTR.

Oduvijek mi se ovaj Ranč i neki Renoovi (Rapid) modeli u boljoj opremi, sviđali, valjda me moj pragmatizam vuče ka nečemu što se može koristiti u svim situacijama… I za porodicu, vuču tereta, biznis, kampanje… 👌

Matija

Ranco je izazvao moje interesovanje ali ne u pozitivnom smislu. Pitao sam se kakvog smisla ima dizajn terenskog vozila u kombinaciji sa tehnikom limuzine sa malim tockovima, malim klirensom i prednjim pogonom. Sa estetske strane, smetali su mi ogromni bocni prozori pozadi, auto me je podsecao na automobile za sahrane sa velikim zastakljenim prostorom pozadi. Iste godine dosla je Lada Niva koja je i tehnicki i stilski imala pravi SUV karakter! Njen jedini nedostatak bila je mala karoserija, sto je drasticno smanjilo njenu upotrebljivost, inace bi bila mnogo, mnogo popularnija.

s mile

Pa baš sve to što si naveo ko nedostatak je odlično. Izgleda robusno, velike staklene površine, klasična auto tehnika.

Lada niva je bitno viši nivo, ozbiljan terenac

Matija

– „izgleda robustno“ – meni lici na jeftin tjuning.
– „velike staklene povrsine“ – auto nije kiosk.
– „klasicna tehnika“ – prednji pogon nije klasika.

Yankee

Ima istu svrhu kao i danasnji krosoveri. Evo moj brat ima Honda CR-V i Mazdu CX-5. Voli da ide na kampovanje. Iznajmi manju kamp prikolicu na par dana koju bez problema vuce. Moze da sidje sa asfalta, naravno nista ekstremno, ali za lokacije za kampovanje i „izvidjanje divljine“ moze bez problema. Spusti zadnja sedista i ima dosta prostora koje recimo moj Chrysler 300 nema.
To je bila poenta Rancha – da pruzi vise prostora i da obavlja one sitne terenske poslove koje bi mogao da obavi i putnicki automobil, ali Rancho je imao gomilu dodatnog prostora.

Matija

To je sve jasno ali ipak ni malo tehnicke pripreme za silazak sa puta a stilski je prenaduvan, lici mi na ovakve prepravke:

comment image

Branko

Lijepi podsjetnik na mladost. Sjećam se da je Matru Simcu Rancho vozila Tereza Kesovija jedno vrijeme, maslinasto zelenu. U to doba je je “izašla” i Matra Simca Bagheera, neibičan kupe trosjed u redu…🙂

YugoFlorida

Jako simpatičan autić. Jeste da izgleda poprilično improvizovano, ali upravo to mu daje šarm i privlačnost. Baš bih voleo barem da uživo vidim jedan od ovih automobila.

Matija

„izgleda poprilično improvizovano“ – prava definicija. To pokusavam da objasnim drustvu ali su svi slepi od ljubavi! 🙂

Matija

Pocetkom 2000-tih bio sam u Dragacevu sa mojim ljubimcem, VW T3. Bio sam ubedjen da je ovaj kombi sposoban za kretanje po terenu, kad ono medjutim! Sisao sam sa puta na livadu pokrivenu kratkom travom da bih se okrenuo i – ostao sam na livadi! Izvukli su me traktorom. 🙂 I pored motora pozadi zadnji tockovi nisu imali dovoljno prianjanja za kretanje po travi. Prema tome, kada vidim ovakve improvizacije sa malim tockicima i obicnim letnjim gumama ne verujem u njihovu sposobnost da uopste mogu da se krecu van tvrdog i suvog puta! Sve je to samo sarenis za oci.… Pročitaj više »