1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Karlos Tavares se bavi uzgojem vinove loze
Karlos Tavares se bavi uzgojem vinove loze
2

Karlos Tavares se bavi uzgojem vinove loze

209
2
Podelite sa prijateljima:

Poznata je njegova strast prema automobilskim trkama, ali to nije jedini hobi „supreme leadera“ Stellantisa – vinogradi njegove domovine. Nakon što je 2016. godine kupio imanje u dolini reke Duro u blizini Porta, nastavio je da uspešno ulaže u region i portoško vino.

Posle Karlosa Gona, koji je dugo bio suosnivač i upravljao vinogradom u Libanu, isto je uradio i čovek koji je dugo radio s njim. Upravo je u Portugalu Karlos Tavares odlučio da investira u vino, još 2016. godine. Uglavnom, detalji nisu toliko poznati javnosti osim da je 10 hektara koje je kupio pre skoro sedam godina dobro napredovalo.

U to vreme, generalni direktor Stellantisa kupio je farmu okruženu sa 10 hektara vinove loze na obalama reke. Ali od tada su se tri druge zgrade i njihova zemljišta pridružile imanju. Do 2021. godine stvari idu polako. Radi se o puštanju loze da raste, njenom negovanju i poboljšanju kvaliteta. Grožđe koje stiže svake jeseni delom ide u proizvodnju vina, a ostatak se prodaje lokalnim vinogradarima koji eksploatišu te vinograde.

Preprošle, 2021. godine, Karlos Tavares pravi drugi korak i stvara sopstveni brend Porto Amalho. Reč je o prilično vrhunskom vinu, jer se flaša, iz berbe 2018, na sajtu vinara nudi po ceni od 47 evra, dok je prosečna cena oko 15 evra.

Može se reći da je cenovna politika bliska Peugeotu i njegovoj „premijumizaciji“ koja omogućava, uz manji obim prodaje, ostvarivanje što većeg profita. U prevodu, ono što važi u sedištu galske marke izgleda važi i u Portu. Plus što je proizvedeno samo 4.000 boca od ove berbe.

Ali od tada, čini se da se prinos vinove loze ubrzava, kao i nadoknada vlasniku imanja. Tako na svojoj veb stranici Porto Amalho pominje berbu 2023, „sa velikim osmehom“ i proizvodnju povećanu za 40%. Dobar deo od 235 tona proizvedenog grožđa ove godine prodaje se drugim vinogradarima, ali kuća zadržava dovoljnu količinu za crveno i belo vino.

Ostaje činjenica da ovih 10.000 prodatih flaša predstavlja samo 470.000 evra prometa i da su kadrovski i materijalni troškovi u vinogradu prilično veliki.

Automobilska industrija stoga ostaje profitabilnija za šefa Stellantisa. U svakom slučaju za sada.

AutoRepublika

(209)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Povratak majci Prirodi – bivsi sef VWa, Herbert Dis, ima veliku hacijendu u Spaniji i gaji kruske! Izgleda da je Karlos spremio sebi odstupnicu ako mu u Stelantisu zagusti! 🙂

BB

Kakva mu je etiketa i logo kao da je direktor Lade 😀