1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Audi V8
AR pijaca klasika: Audi V8

AR pijaca klasika: Audi V8

1.76K
10
Podelite sa prijateljima:

Iako ga gotovo nikada nećete pronaći u istorijskim knjigama kao model koji je izmenio kompaniju, Audijev model V8 (ili kako je bio poznat pod kodnom oznakom Typ 4C) je bio izuzetno bitan za Volkswagenovu premijum diviziju. Kada je ovaj model debitovao davne 1988. godine, nemački proizvođač vozila je po prvi put posedovao model koji bi konkurisao najskupljim limuzinama kao što su Mercedes S Klase i BMW Serije 7.

Takođe, to je bio prvi Audi s agregatom koji razigrava klipove u osam cilindara i prvi sa čuvenim pogonom Quattro na sva četiri točka, i to preko automatskog menjača.

V8 će se proizvoditi od 1988. do 1994. godine i u tom periodu će privući 21.565 mušterija, pre nego što ga je zamenio model A8. Trenutke slave je imao i u profesionalnom auto-moto sportu, a osvojio je dve titule u sezonama voženim 1990. i 1991. godine nemačke serije DTM. V8 možda nije izgledao fensi, posebno ako ga uporedimo sa čuvenom generacijom W140 Mercedesove S Klase, pa je kombinovao dizajnerske detalje sa drugih Audijevih modela.

Takođe nije imao bogatu seriju motora. Primera radi, spomenuti W140 ste mogli da kupite sa benzincima sa šest, osam i dvanaest cilindara, kao i dizelom sa šest cilindara, ali će ponuda V8 biti izuzetno limitirana.

Originalno je debitovao samo sa 3,6-litarskim benzincem sa 247 konjskih snaga dok bi se 4,2-litarski benzinac sa 29 „grla“ više pridružio 1991. godine. Ovaj drugi je svakako poželjniji, a pored 276 „konja“ se mogao pohvaliti i sa 400 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosila na sva četiri točka preko izbora šestostepenog manuelnog ili četvorostepenog automatskog menjača.

Uparen sa prvim, V8 je mogao da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za samo 6,8 sekundi (limuzina sa automatikom je bila za 0,9 sekundi sporija), uz maksimalnu brzinu od 250 km/h. Takvo zadovoljstvo je koštalo 58.945 dolara ili 125.554 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Primerak iz današnjeg oglasa je iz 1993. godine i nalazi se u gradu Rokford unutar američke savezne države Minesote. Do sada je prešao 148.800 km i poseduje sve one opisane poželjne detalje osim manuelnog menjača. Amerika kao Amerika je uvek prefirirala automatike, pa većina V8 prodatih „preko bare“ su stigli sa tom opcijom.

Limuzina takođe ima svu onu opremu za kupce sa dubokim džepom koja se smatrala svetskim standardom pre tri decenije i vlasnik kaže da svako dugme funkcioniše bez greške. To se pre svega odnosi na enterijer, mada su branici videli bolje dane. Ovaj V8 je pre Minesote bio registrovan u Ohaju i obe savezne države su poznate po veoma oštrim zimama.

Aukcija je donela 47 ponuda, a najviša je iznosila 7.100 dolara.

Zoran Tomasović 

(1759)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Sjećam se ove limuzine i njenog predstavljanja te davne 1988. u slovenačkoj reviji „Avto magazin“.Jako je ličio na manji Audi 100 i to je po meni lično, bio najveći nedostatak. Tek je iskusno oko moglo da primijeti kako je ovaj „Audi 100“ mnogo veći, sa drugačijim prednjim i zadnjim lampama.Unutrašnjost je opet bila „Audi 100“ ali mnogo, mnogo, luksuznija, sa brdom kože i plemenitog drveta.Uz ovaj V8 falio je jedan manji V6 biturbo i jedan veći V10.Prvi Audi koji je počeo zadavati glavobolje komšijama u Študgartu i Minhenu, je danas izuzetno rijedak i vrijedan oldtajmer.

Izmenjeno 6 meseci pre od strane Bungi
Matija

Veoma dobar i veoma dosadan auto. Ponuda od samo 7.100 $ pokazuje koliko je publici interesantan. Na slici motorskog prostora lepo se vidi da V8 motorcina visi skroz napred ispred prednje osovine – one dve okrugle plasticne kape pokrivaju mesta gde su pricvrsceni prednji amortizeri. Ova tradicionalna pozicija motora kod Audija izaziva veliku inertnost vozila pri voznji u krivini. Lakoca i preciznost upravljanja jednog BMWa za Audi je nedostizna, u poslednje vreme tek uz pomoc elektronike priblizavaju se tom idealu.

Izmenjeno 6 meseci pre od strane Matija
MRN

Da li je moguće da motor toliko daleko „visi“ ispred „osovine“ prednjih točkova ?

Matija

Moguce je, to im je nekakva tradicija jos iz doba DKWa i Autouniona – vidi sliku. Dole je Audi A6 sa V6 motorom, ceo motor je ispred linije koja povezuje mesta veze prednjih amortizera sa karoserijom. Nekada je situacija bila ocajna jer se izmedju motora i menjaca nalazio ceo diferencijal pa je motor isao do prednje maske! Pre desetak godina (?) diferencijal je pozicioniran sa strane tako da je izmedju motora i menjaca samo nekoliko cm razmaka za prolaz poluosovine.

comment image

Tamo daleko

comment image

prva skica se odnosi kako na Subaru tako i na Audi.

Matija

Tako je. Postoje bitne razlike: – Subaru ima bokser motor koji je ekstremno kratak i nizak, tako da je njegov negativan uticaj na upravljanje mnogo manji nego kod Audija. – Audi je dugo vremena koristio vertikalne linijske motore sa 4 i 5 cilindara, sto je bilo katastrofa! Vec duze vreme koristi 4L, V6 i V8. Dalje, prenos snage na prednju osovinu vrsi se danas po uzoru na trecu sliku – diferencijal je izvucen sa strane ali stoji izmedju motora i menjaca, zbog tradicije! Na taj nacin motor je i dalje ispred osovine ali desetak santimetara blizi nego ranije. To je… Pročitaj više »

Tamo daleko

Pogonski sklop kod MLB i MLB Evo platforme:

comment image
comment image

Laki

Vozio sam par puta ovaj auto 90 tih i bio je moćna pojava na drumu.Ipak moram priznati da se tadašnja „sedmica“ definitivno bolje ponašala u krivinama a na autobanu do današnjeg dana.Objasnio si u čemu je „štos“ junače!

Matija

Hvala! Za objasnjenje tog negativnog efekta koji masa motora ima na upravljanje cesto koristim sasvim jednostavan primer: uzmi lubenicu od 10 kila, drzi je ispred sebe i pokusaj da igras fudbal! Slicno vazi za motor pozadi: stavi lubenicu od 10 kg u ranac i pokusaj da igras fudbal! U oba slucaja treba da stojis pravo a ne da se saginjes i savijas! Instiktivna reakcija coveka koji nosi tezak teret jeste da svoje telo tako savije da teret ide vertikalno nanize u zonu stopala, koja su oslonac, a ne izvan nje.

MRN

Eh, to su bila neka baš lepa vremena auto industrije.