1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Najlepša generacija Chevroleta Corvette
AR pijaca klasika: Najlepša generacija Chevroleta Corvette

AR pijaca klasika: Najlepša generacija Chevroleta Corvette

255
7
Podelite sa prijateljima:

Sa karijerom koja traje već sedam decenija, malo je reći da je Chevrolet Corvette jedan od najslavnijih sportskih automobila u istoriji. Eksperti će se složiti da može biti smešten rame uz rame sa drugim legendama ove kategorije, kao što je recimo Porsche 911, a kupci su mogli da biraju između osam generacija.

Svaka od njih je bila posebna na svoj način i šanse su velike da ćete dobiti dosta drugačijih odgovora na pitanje koje je pokolenje dizajnerski najatraktivnije. Za mene je to lično ono sa kodnom oznakom C2, što označava da je reč o drugoj generaciji, a proizvodila se od 1963. do 1967. godine.

U tom periodu je isporučeno 117.964 primeraka u konfiguracijama kupea i kabrioleta i biće to prva Corvetta sa modernijom standardnom opremom kao što je nezavisno ogibljenje, a isto se odnosi i na disk kočnice. Detalj koji je ipak privukao najviše pažnje je bio stil.

Za njega se postarao čovek po imenu Leri Šinoda i to tako što je koristio neke detalje sa Oldsmobilea dizajniranog od strane njegovog prethodnika Harlija Erla. Tu priča postaje još komplikovanija, pošto je Erl ranije priznao da je dizajnirao spomenuti Oldsmobile koristeći neimenovani koncept Alfe Romea kao inspiraciju.

To znači da je Corvette C2 u neku ruku italijanski automobil, iako će Jenkiji reći da je njihov u jednakoj meri kao američka pita, bejzbol i muzika Bič Bojsa. Stil će se pokazati toliko popularnim da ćemo kasnije videti slične linije i na modelu Buick Riviera.

Naravno, takav automobil je morao da pokreće i moćan motor. Chevrolet je nudio i „small block“ radne zapremine 327 kubnih inča (5,4 litre), ali ako biste želeli da budete glavni baja u selu, onda je izbor padao na „big block“ radne zapremine 427 kubnih inča (7,0 litara). Nudio se u konfiguracijama sa 390, 400, 425 i 435 „konja“ dok se snaga prenosila na zadnje točkove preko trostepenog i četvorostepenog manuelnog menjača.

Primerak iz današnje priče je iz 1966. godine i poseduje baš takav „big block“ u konfiguraciji sa 425 „grla“. Nalazi se u gradu Bedford unutar američke savezne države Pensilvenije, a do sada je prešao tek 28.800 kilometara. Fabričke performanse su bile impresivne za ta vremena, pošto je ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h trajalo 4,8 sekundi uz maksimalnu brzinu od 226 km/h. Takvo zadovoljstvo je koštalo 4.607 dolara ili 43.380 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

U oglasu se navodi da je automobil prošao kroz proces osvežavanja pre dvadesetak godina i da je tada popravljena limarija i sitni mehanički problemi. Osim toga je uglavnom u originalnom stanju sa izuzetkom potrošnih materijala. Corvette je originalno prodata u Kaliforniji i tamo je provela većinu karijere.


Aukcija je donela 24 ponude, a najviša je iznosila 172 hiljade američkih dolara.

Zoran Tomasović

(255)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Lep je do savrsenstva – proporcije, konusni rep, svaki detalj! Moj izbor bi bio ipak Korveta C3 1974-1984 godina. Razlog: ostavlja neverovatan utisak snage i robustnosti, pravi muski auto! Zbog karakteristicnih oblina dobio je u narodu nadimak „kokakola“.

comment image

Laki

Uživo izgleda toliko moćno da nisam mogao prestati gledati.

Branko

Da li “split window” spada u C2? On mi je nekako najljepši!

Yankee

Split window je bio dostupan samo 1963. godine i da, spada pod C2.

Branko

Thx! Vjerojatno je i najskuplji…🙄

Yankee

Ovako napamet, od drumskih Corvetta mislim da najvisu vrednost ima L88 iz kasnih 1960-ih godina. Modifikovani 427 motor sa 540-580 ks, jako malo ih je napravljeno. L88 je bio opcija i 1967. godine na C2, ali mislim da je na C3 imao vecu snagu.

comment image

Matija

He, he, moj tip! 🙂