1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Prvi Fiatov Maserati
AR pijaca klasika: Prvi Fiatov Maserati

AR pijaca klasika: Prvi Fiatov Maserati

4.94K
9
Podelite sa prijateljima:

Lako bi bilo okriviti Fiat za sve probleme u italijanskoj automobilskoj industriji, zar ne? Fiat je ipak kriv što su propali Lancia, Alfa Romeo i Maserati jer naravno, kada tim pobeđuje onda su zaslužni igrači, ali kada krene serija poraza – onda je krivac trener.

Međutim, situacija naravno nije tako crno-bela i većina spomenutih brendova je zapravo bila jednkom nogom u grobu pre nego što ih je Fiat uopšte preuzeo.

Uzmimo za primer Maserati. Kao veliki ponos Italijana, Maserati je nekada bio u samom rangu sa Ferrarijem, ali je onda usledio nesrećni brak sa Citroenom i kupovina od strane argentinsko-italijanskog industrijalca po imenu Alehandro Detomazo.

On je uspeo da poveća prodaju, ali je pritom srozao imidž firme na najniži nivo. Fiat je kupio 49% vlasništva Maseratija 1989. godine, a preostalih 51% četiri godine kasnije. Zatekao je firmu u rasulu i požurio da koliko-toliko obnovi ponudu.

Na priloženim fotografijama možete da vidite prvi model Maseratija pod komandom Fiata. Reč je o limuzini pod imenom Quattroporte, koja se proizvodila još od 1963. godine i uživala je u velikoj popularnosti. Javnost je naravno očekivala sportiste, ali su limuzine bile te koje su omogućavale plaćanje računa.

Quattroporte ima fensi ime, ali je bukvalan prevod sa italijanskog jezika ove kovanice „četvoro vrata“ i ova je generacija (proizvodila se od 1994. do 2001. godine) donela dosta promena u poređenju sa prethodnikom. Za aerodinamični stil (otpor vazuha je iznosio tek 0,31) se postarao čuveni Marcelo Gandini, a mnogo veće izmene su viđene na račun mehanike.

Pozajmljena je produžena platforma sa modela Biturbo, a Quattroporte u početku niste mogli da dobijete sa osam cilindara ispod haube. To je bilo veliko odstupanje od onoga što je karakterisalo prethodnika, pa su kupci mogli da dobiju samo par turbobenzinaca sa šest cilindara.

„Osmak“ će da stigne 1996. godine i pohvaliće se sa 330 konjskih snaga, što je ovoj limuzinu omogućavalo maksimalnu brzinu od 270 km/h. Zahvaljujući ovom modelu, Maserati je poslovao toliko dobro da je Fiat odlučio da polovinu njegove komande preuzme Ferrari (koji se tada takođe nalazio u rukama Fiata). Fabriku će na kraju da napusti oko 2.400 jedinica.

Primerak iz današnje priče je iz 1999. godine i nalazi se u gradu Toronto unutar kanadske provincije Ontario. Do sada je prešao tek 32 hiljade kilometara i ovo je konfiguracija koju kolekcionari žele. Reč je paketu opreme sa imenom Evoluzionare spremljenim od strane Ferrarija, što znači da se ispod haube nalazi spomenuti 3,2-litarski turbobenzinac sa osam cilindara i 330 „grla“.

U startu je zapravio bio sporiji od turbobenzinca sa šest cilindara (5,9 prema 5,8 sekundi od nule do 100 km/h), ali je imao značajno veću maksimalnu brzinu. Doživljaj pomalo kvari četvorostepeni automatski menjač, iako je Maserati nudio i manuelni menjač sa šest stepeni prenosa.

Spomenućemo da se samo 340 kupca odlučilo za Evoluzione u periodu od 1998. do 2001. godine. Kao što možete da vidite na priloženim fotografijama, Quattroporte nije samo izgledao odlično i bio brz, već je imao enterijer kome bi svaki rival pozavideo.

U oglasu se navodi da je automobil originalno prodat u Japanu i da je u Kanadu uvezen pre svega dve godine. Vlasnik je ugradio i nekoliko modernih modifikacija kao što su plejer za kompakt diskove i bučniji zvučnici, ali osim toga, Quattroporte dolazi onakav kakav je bio onog dana kada je napustio fabriku.

Aukcija je donela čak 38 ponuda, a najviša je iznosila 15.250 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(4936)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Fiat je u želji za uštedom kod Maseratija i Lančie uveo sijaset fuš velikoserijskih dijelova kojima nije mjesto u ovakvim markama.Unutrašnje, tanke, plastične ručice za otvaranje vrata, tipke sa kojih otpada farba,ofarbana instrument tabla kod Lančie, šarke prednje i zadnje haube koje hrđaju a ostatak auta pocinkovan kod Tezisa,… bio bi to poduži tekst kad bih sve nabrojao.Kod ovog modela mi se sviđa kosi zadnji blatobran, stil koji je legendarni Marćelo Gandini prvi put primijenio kod Lamborđiniija Keuntač.Mislim da je Kris Bengl preuzeo tu ideju kada je nacrtao Fiat Kupe.

igi

LamborGinija 🙂

Ivan

Lamborghini

Bungi

Wartburghini 😄

s mile

lepotan, i nije skup

Matija

FIATova uloga u italijanskoj auto industriji mora da se razvrsta na dva dela: – prvo, i najvaznije, FIAT je spasio kompletnu italijansku elitu – Ferari, Maserati, Lanciu i Alfu – od definitivne propasti. – Drugo, kao i svaki masovni proizvodjac, FIAT se nije najbolje snasao sa elitnim markama koje je upravo spasio. Ponavljam po ko zna koji put: FIAT je trebalo da okupi italijanske elitne marke oko Ferarija kao nosioca znanja i tehnologije. U okviru te, od masovne proizvodnje izolovane grupe, trebalo je izvrsiti unifikacije i tipizacije za jedan celovit proizvodni program na visokom nivou. Umesto toga, FIAT je se… Pročitaj više »

Bungi

Dijelim tvoje mišljenje.Kad je kupio elitne marke, Fiat je počeo u njih da trpa velikoserijsku mahaniku.Ne ide tako!Tako su nekada slavne Lančia i Alfa postali mehanički klonovi Fiata, umjesto da su Fearijeve V8 i V6 motore ugrađivali u Maseratije, velike Lančie i Alfe a u one manje v4 mašine.

M M

15.250 američkih dolara.
Gde ovo može da se kupi? Jeftin ko ´´lebac u radnji

Žimi, nešto si ovde preskoćio u ovoj cifri, bar jedno decimalno mesto.

I auto je OK, samo mu gadna ona sadaljak od Amer menjača

Yankee

comment image