1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Hennessey podigao snagu modela Dodge Challenger Demon na čak 1.035 „konja“
Hennessey podigao snagu modela Dodge Challenger Demon na čak 1.035 „konja“

Hennessey podigao snagu modela Dodge Challenger Demon na čak 1.035 „konja“

847
0
Podelite sa prijateljima:

U istoriji američke automobilske industrije teško da je postojao ekstremniji fabrički proizvod na četiri točka od modela Dodge Challenger Demon. Zaboravite na razne dramatične specijaliste za homologaciju iz šezdesetih godina prošlog veka kada se snaga počela otimati kontroli, jer oni ne mogu da stanu na crnu Demonu.

Kada je debitovao 2018. godine, ovaj automobil se mogao pohvaliti sa maksimalnih 840 konjskih snaga i ubrzanjem iz mirovanja do 100 km/h za samo 2,3 sekunde, uz maksimalnu brzinu od 320 km/h. Dodge je posvetio pažnju i najmanjim detaljima, pa je iz Demona izbačeno sve šta je dodavalo nepotrebnoj težini, a specijalni prednji pneumatici bi se nalazili u prtljažniku za potrebe vožnje na stazi.

U teoriji, vlasnik bi se pojavio na lokaciji sa dugačkim pravcem, zatim ugradio ove specijalne pneumatike, i dobio performanse kojima je retko koji serijski automobil na svetu mogao da parira. Štaviše, registrovana G sila od 1,8 pri kretanju, je najveća ikada zabeležena na nekom drumskom proizvodu na četiri točka.

I kako možemo da unapredimo takav automobil? Pa ako živite u Americi, firma Hennessey Performance je poznata kao jedna od najboljih tjunerskih firmi „na papiru“. Ovaj deo rečenice stavljamo u navodnike zašto što je firma u prošlosti često bila tužena da ne isporučuje završene automobile vlasnicima koji su ranije uplatili novac, ali kada je reč o demonstraciji, i o davanju mogućnosti prototip vozilima da pokažu svoj potencijal, Hennessey je definitivno bez konkurencije.


Ovaj put, kompanija koja se bavi doradom i preradom performantnih automobila iz američke savezne države Teksas, je predstavila model HPE1000, a glavna zanimacija, kako profesionalaca iz firme, tako i publike, bila je ispod haube.

Pogonski blok zaremine 2,7 litara je zamenjen sa 4,5-litarskim, a snaga je porasla na 1.035 „konja“ i maksimalnih 1.285 Nm obrtnog momenta. Dok je maksimalna brzina od 320 km/h ostala ista, HPE1000 je u stanju da ubrza iz mesta do 100 km/h za samo 1,9 sekundi.

Kao što je poznato, „Jenkiji“ jako vole ubrzanja na pravcu, pa je Hennessey izjavio da je njegov velikan u stanju da pređe četvrtinu milje (402 metra) za 9,1 sekundu, pri brzini od 244,6 km/h. Takve cifre su neverovatne i da bi se eventualno nadmašile, često je potrebno uzeti trkački limeni proizvod za primer koji često nije legalan za uličnu upotrebu.

Kompanija iz Teksasa kaže da će svaki primerak biti testiran na distanci od 800 kilometara, i to u ekstremnim uslovima pre nego što bude isporučen kupcima. Kako Dodge više ne proizvodi Demon (jedina godina kada je bio dostupan je bila spomenuta 2018.), jedini način da se dobije HPE1000 je da već postojeći vlasnici žele modifikacije.

Hennessey nikada javno ne objavljuje cene, ali eksperti nagađaju da će za ovu uslugu čuvenog tjunera, biti potrebno izdvojiti oko 20.000 američkih dolara.

AutoRepublika

(847)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments