1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Pet fascinantnih stvari koje Yamaha donosi na ovogodišnji Sajam mobilnosti u Japanu
Pet fascinantnih stvari koje Yamaha donosi na ovogodišnji Sajam mobilnosti u Japanu

Pet fascinantnih stvari koje Yamaha donosi na ovogodišnji Sajam mobilnosti u Japanu

542
0
Podelite sa prijateljima:

Sajam mobilnosti u Japanu kreće od 28. oktobra do 5. novembra 2023. na lokaciji Tokio Big Sight, s tim što je za novinare otvoren nekoliko dana ranije.

Jedanaestog oktobra Yamaha je otkrila šta je sve zanimljivo pripremila za sajam, a mi ćemo se potruditi da što više toga prenesemo.

Dok Yamaha prikazuje nekoliko svetskih premijernih vozila na Sajmu, nijedno od svojih vozila ne naziva konceptom. Umesto toga, sve ih naziva „referentnim vozilima“.

Nekoliko drugih predmeta koje kompanija planira da prikaže označeni su kao „posebni eksponati“ ili „posebni eksponati u saradnji sa Yamaha Corporation“ u slučaju izložbi na kojima su sarađivale dve grane kompanije Yamaha. Ostale oznake za vozila uključuju „mašinu za takmičenje“, „nadolazeće serijsko vozilo“ i „serijsko vozilo“, koje su jasne i razumljive same po sebi.

Od šest vozila svetske premijere koje Yamaha prikazuje na u Japanu, četiri spadaju u kategoriju motornih vozila sa dva i tri točka. Tu je Motoroid2, koji je sledeća evolucija originalnog koncepta Motoroid koji je Yamaha predstavila 2017. na Salonu automobila u Tokiju.

Zatim tu je Tricera, koja se na prvi pogled čini konkurentom Polaris Slingshotu. ELove je samobalansirajući električni skuter. Konačno, E-FV (ili EFV; sama Yamaha to piše na dva različita načina, u zavisnosti od toga gde se gleda) je koncept električnog sportskog motocikla.

Još jedno vozilo od interesa koje nije svetska premijera, ali koje će biti izloženo na Yamahinom štandu, jeste terenski trotočkaš TMW koji koristi Yamahinu tehnologiju sa više točkova. Za one koji su upoznati sa Yamahinim modelima Tricity i Tritown, ovo je u suštini njihov rođak za terensku vožnju.

Prema Yamahi, načini na koje je Motoroid2 napredovao izvan OG Motoroida uključuju to da postane „vozilo za ličnu mobilnost koje može da prepozna svog vlasnika, da „ustane“ sa postolja i da se kreće pored svog „jahača“, ali takođe ima izrazito realističan osećaj kada neko jaše na leđima i ima prisustvo više kao životni saputnik.”

Da bi to postigla, Yamaha je razvila tehnologiju koju naziva „Active Mass Center Control System“ (AMCES) za stvari kao što su samobalansiranje i prepoznavanje lica. U budućnosti, Yamaha kaže da „(njihov) razvojni ideal teži da korisnicima pruži zavodljivo uzbuđenje kada zaista postanu jedno sa svojom mašinom“. To bi bukvalno bio hibrid čoveka i motocikla.

Ako se osećate kao da gledate zaobljeniji, manje ugaoni pogled na Polaris Slingshot, niste sami. Ipak, postoje neke važne razlike. Pre svega, Tricera je električna. Drugo, nudi upravljanje na tri točka i uključuje ručni režim koji vozači mogu izabrati da upravljaju tim zadnjim točkom.

Yamaha ELove koristi ono što Yamaha naziva svojim naprednim sistemom za pomoć pri stabilizaciji motocikla (AMSAS) za efikasno kreiranje samobalansirajućeg vozila na dva točka. Ovo, kaže Yamaha, omogućava vozačima da ne moraju da brinu o poteškoćama u balansiranju pri malim brzinama ili kada su zaustavljeni.

Yamaha nije sama u razvoju ove vrste tehnologije, sa nekoliko drugih firmi (pre svega Hondom) koje su uvele koncepte na isti način razmišljanja poslednjih godina. Zagovornici predviđaju bezbednije okruženje za vožnju i navode potencijalne prednosti za nove i neiskusne vozače, kao i za vozače sa invaliditetom koji ranije možda nisu mogli da voze vozilo na dva točka.

Yamaha E-FV (ili EFV) je skraćenica za „Electric Fun Vehicle“, što možete videti ako pažljivo pogledate karoseriju električnog motocikla. To je minibicikl i koristi isti pogon kao i Yamahin postojeći električni probni bicikl TY-E. Ovome dodaje tehnologiju Yamaha Corporation Active Sound Control, koja prenosi snimljene zvukove motora kada uključite ili isključite bicikl.

Yamahu TMW su razvili volonteri Yamahinog odeljenja za testiranje motocikala koji su se igrali i došli na prilično zanimljivu ideju. Šta ako ste uzeli vozilo Yamaha Leaning Multi-Wheel, ali ste mu dali više terenskih sposobnosti? Dakle, TMW ima dva prednja točka koja se kreću nezavisno od zadnjeg.

S obzirom na činjenicu da postoji veza Yamaha LMW, on je u stanju da zadrži sve što je montirano na prednjem nosaču stabilnim, bez obzira na nagibe na koje se vozač može susresti. TMW ima hibridnu postavku motora, sa električnim motorima montiranim na glavčini na dva prednja točka i benzinskim motorom koji pokreće zadnji točak.

MotoRepublika

(542)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments