1. Home
  2. Vesti
  3. Evropski parlamentarci traže ograničenje maksimalne brzine od 30 km/h u naseljima
Evropski parlamentarci traže ograničenje maksimalne brzine od 30 km/h u naseljima
8

Evropski parlamentarci traže ograničenje maksimalne brzine od 30 km/h u naseljima

2.02K
8
Podelite sa prijateljima:

Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom poziva države članice da uvedu niz novih pravila u sferi saobraćaja.

One su mahom usmerene na smanjivanje broja nezgoda, kao i smrtnih ishoda u saobraćajnim nesrećama. Jedan od predloga je da se na nivou čitave EU uvede maksimalna brzina od 30 km/h u naseljima. Tako nešto je već zaživelo u vrlo malom broju gradova na teritoriji EU, a nedavno i u Parizu. No, kako nam javlja naš kolega Perica Rajković iz francuske prestonice retki su oni koji poštuju ovo novo ograničenje…

Osim toga, evropski parlamentarci su tražili da se postave pravni okviri za uvođenje takozvanog “safe mode” režima (režima bezbednosti) za mobilne telefone koji bi bili u upotrebi dok vozač upravlja vozilom. Uz to, predlažu da se uvedu posebne poreske olakšice za kupce “naročito bezbednih automobila”, mada nigde nije definisano šta poslanici smatraju pod tim opisom.

Članovi Evropskog parlamenta kritikovali su institucije EU zbog sporog smanjenja broja smrtnih ishoda u saobraćajnim nesrećama na drumovima širom Starog kontinenta. Planirano je da se u periodu od 2010. do 2020. godine ta brojka smanji za 50%, ali to nije postignuto (umanjeno je za 36%).

EU planira da do 2050. godine ima cilj dostizanje “nulte stope udesa koji za rezultat imaju smrt ljudi”, i iako nema sumnje da se radi o plemenitom poduhvatu, teško da je on u potpunosti ostvariv.

Poslanici u Evropskom parlamentu pozvali su Evropsku komisiju da se bliže pozabavi problemom električnih trotineta i drugih sprava iz sfere mikro mobilnosti te da normira njihovu upotrebu na nivou cele Unije, jer je aktuelna regulativa zemalja vrlo šarenolika i zbunjujuća za stanovništvo prilikom prelaska iz jedne u drugu državu…

AutoRepublika 

(2022)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud

Koji je smisao ulaska u EU? Zar postoje budale još koje to žele? Ne smiješ ni da prdnes, a da oni nisu propisali dužinu trajanja prdeza. Ako ćeš saditi kukuruz, može na toliko i toliko hektara koliko ti propisu i onda samo ako kupiš kukuruz od GMO firme. I tako za sve ostale stvari pa čak naredjuju da gase elektrane koje su maltene juče otvorene (narodne pare ulupane) i da se ima otvoriti nova, ko biva ekološka ( ko će plaćati – opet narod). I sad trpiti ludosti nekih pedera koji hoće da ti ogranice brzinu kretanja na 30?!? Ajmo… Pročitaj više »

Branko

A ti živiš u…😉

Iznogud

pa bas zbog toga i komentiram jer znam gdje sam, s tim da je to napravljeno da se bogati ova zemlja u kojoj sam ja, tj oni koji njome vladaju a ne narod. nema smisla ulazak.

EU Citizen

Eto došao si do odgovora… EU ima zakone i pravilnike koji se primenjuju.
Tvoja prava kao radika i čoveka su zagarantovana i poštuju se ….

Koja prava imaš u ovoj rupi ? Sem da visiš u kafani do 5 ujutro…..

Iznogud

imao si i prava u sfrj i to najbolja, pa sta onda? Koja prava, jedino u njemackoj imas tradicionalno jaci sindikat, nesto kao u nas nekada, u ostalim zemljama imas – kurac. Izbace te dok si rekao keks, jer je to kapitalizam. Problem je u silnom nametanju necega sto oni kongolomerati smatraju opravdanim za njihove interese a koje ti prezentiraju kao tvoje pod izlikom borbi za nesto, neki sveti cilj. Kao tipa uzgoj bijelog luka, moze ovo sjeme samo, ono gmo, smrdi nije ukusno, zasaditi smijes toliko hektara, jednom kad ga zasadis zatruje citavu zemlju, ne smijeh saditi ovo jer… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud
Renault Terminator

30km/h kod škola,vrtića i u nekim specifičnim gradskim sredinama gdje stvarno nije bezbjedno kretati se brže od 30km/h.Ali to uvesti za komplet naseljeno mijesto je čista debilana.Oni više ne znaju šta će sami sa sobom…

Risto

Opremiti obične neobeležene automobile, čak i „kršine“ sa radarima i snimačima saobraćaja i onda prekršaje slati direktno kod sudije za prekršaje. Verujem da bi se veoma brzo smanjilo divljanje po ulicama a bogami i na magistralnim putevima.Tamo gde 30km neka bude, gde je 50km isto neka bude ali ima delova grada gde piše 50 km a može da se vozi 80km neka se stavi 80 km. Deluje kao utopija, međutim izuzetno lako je ostvarivo.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Risto
TheStig

Više puta je statistički dokazano da kontrola brzine bilo kakvim radarima (stacionarnim ili mobilnim) ne redukuje broj nesreća već oni ostaju u najboljem slučaju isti. Ono sto se dešava (a imam primjer iz moje okoline). 10 presretača hoda regijom i tjeraju ljude da bukvalno bulje u brzinomjer umjesto da gledaju saobraćaj ispred sebe, formirajuci kolone gdje se odmah krene preticati cim prođeš radar što dovodi do saobracajnih nesreca. Ne samo kod nas nego i u Americi smisao kazni je finansijsko punjenje budžeta, a ne spašavanje života. Da je državi do života uspostavila bi strožije polaganje vozačkih ispita i podizanje saobraćajne… Pročitaj više »