1. Home
  2. Vesti
  3. Jaguar predstavio poslednjeg sportistu sa SUS motorom
Jaguar predstavio poslednjeg sportistu sa SUS motorom
3

Jaguar predstavio poslednjeg sportistu sa SUS motorom

228
3
Podelite sa prijateljima:

Znali smo da će taj dan doći, ali smo se nadali da neće stići previše brzo. Naravno, pričamo o danu kada će još jedan sportista sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem goriva otići u penziju, a sledeći na listi je model Jaguar F-Type.

Ruku na srce, to se neće desiti odmah, ali kupci neće biti u stanju da ga vide još veći broj godina u izložbeno-prodajnim salonima.

Britanski proizvođač vozila, kao i svi drugi, vidi vozila na struju kao svoju budućnost, pa tako svi modeli sa motorima SUS ispod haube odbrojavaju poslednje dane. Jedan od njih je popularni F-Type i upravo je najavljeno da će specijalno izdanje pod značkom ZP Edition biti poslednje pred penziju.

Model F-Type je originalno debitovao pre desetak godina i iako se nikada nije prodavao u velikim brojevima, svakako je u velikoj meri popravio imidž Jaguara. Kupce podsetio na legendarna vremena za britanskog giganta tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, kada je model E-Type bio jedan od najpoželjnijih četvorotočkaša na putevima.

Jaguar je nakon toga prošao kroz nekoliko kriza i dugo godina spremao sportski dvosed, a F-Type svakako nije razočarao. Nudio se u verzijama kupea i kabrioleta sa dvoje vrata i istim brojem sedišta. Mehanički izbor je pozavidan i Jaguar će da nudi agregate sa četiri, šest i osam cilindara.

Specijalno izdanje ZP je uglavnom kozmetičke prirode i pozajmljuje detalje sa klasičnog E-Typea. Sve je započelo sa dve nove boje koje kompanija naziva „Oulton Blue Gloss“ i „Crystal Grey Gloss“. Za one kupce koje izaberu plavu boju, enterijer pruža kombinaciju dve boje (crvena i crna) dok je enterijer u sivom F-Typeu plave i crne kombinacije.

Nijedna takva boja pre nije bila dostupna na nekoj konfiguraciji ovog automobila. Bez obzira koju verziju kupac izabere, na vratima možemo da vidimo poveći krug bele boje. Ovo je još jedan od retro detalja sa klasičnog modela E-Typea, i to konkretno onog koji se takmičio u profesionalnom auto-moto sportu kada je debitovao početkom šezdesetih godina.

Paket ZP stiže ekskluzivno i sa 20-inčnim felnama i još par hromiranih detalja u enterijeru, a utisak je kompletiran zasebnom pločicom. Ona označava serijski broj vozila pošto Jaguar planira da napravi samo 150 jedinica.

Mehanika nije izmenjena i F-Type pruža prepoznatljivi 5,0-litarski benzinac sa osam cilindara. Razvija 575 „konja“ i maksimalnih 700 Nm obrtnog momenta zahvaljujući kompresoru, a snaga se prenosi na sva četiri točka preko osmostepenog automatskog menjača. Ovaj sportista može da ubrza od nule do 100 km/h za samo 3,5 sekunde dok maksimalna brzina iznosi 286 km/h.

Kao što smo spomenuli, Jaguar je potvrdio da će u budućnosti praviti sportiste koji će nuditi pogon na struju. Nismo sigurni kada će proizvodnja modela F-Typea prestati i kada će naslednik debitovati, ali ne sumnjamo da će taj dan biti tužan za automobilski svet.

AutoRepublika

(228)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Cuvena engleska: „Kralj je mrtav! Ziveo kralj!“
Jaguarov F-Type imao je tesku ulogu – da postane naslednik cuvenog E-Type-a. E-Type je na vrhu lestvice najlepsih automobila svih vremena, tamo se gura sa Miurom. F-Type niko nije proglasio losim ali ne ni najlepsim. E-Type izgleda kao projektil koji ne dodiruje tlo (opticki efekat jakih zaobljenja i uvucenih tockova u karoseriju). F-Type izgleda malo dezmenkasto i tesko, tezi nego sto jeste. Pa, neka sledeca generacija F-Type-a bude i elektricna ali neka malo vise lici na E-Type! Bice to jak razlog da mu se oprosti zujanje e-motora umesto rezanja Jaguara! 🙂

Bungi

Kamo puste sreća da električni F tip ostane ovako privlačan i u ovim propocijama.Četiri elektromotora u točkovima, ne preteška baterija u obliku slova T, između sjedišta i iza, zbog niske pozicije sjedenja i niskog težišta. Ali ne, biće to klasičan električar u stilu Tesle S, sa ogromnom baterijom ispod cijelog poda, sa težinom oko 2 tone.Toliko o sportu i maloj masi.

Matija

Tezinu baterije nije moguce zaobici. Bice 2 tone. Osim ako se ne opredele za vodonik.