1. Home
  2. Vesti
  3. I Ram 1500 ostaje bez motora Hemi
I Ram 1500 ostaje bez motora Hemi
1

I Ram 1500 ostaje bez motora Hemi

171
1
Podelite sa prijateljima:

O temi velikih promena unutar američke divizije globalnog giganta Stellantisa smo pisali dosta puta do sada. To se pretežno odnosi na brendove Dodge, Jeep, Chrysler i Ram gde je Stellantis najavio velike promene u ponudi u bliskoj budućnosti. Najveću od njih smo već videli kada su eliminisani neki zaista kultni modeli kao što su Dodge Durango, Charger i Challenger, kao i Chrysler 300.

Iako su i dalje uživali u velikoj popularnosti među kupcima, Stellantis tvrdi da više ne mogu da zadovolje sve strožije zakone na račun izduvnih gasova pa je vreme za penziju. I pod nemogućnošću da zadovolje državna pravila, pre svega mislimo na motor Hemi.

U sadašnjem izdanju je debitovao 2003. godine i tada se smatrao revolucionarnim, posebno ispod hauba komercijalnih vozila. Danas je uglavnom u senci modernijih turbobenzinaca, pa je i Stellantis polako počeo da ga eliminiše.

Spomenuti Durango, Charger, Challenger i 300 su masovno koristili Hemi i nestali su sa tržišta nakon ove godine. Jeep je već najavio da neće koristiti takav motor u svom modelu Wagoneer već će se orijentisati na onaj pod imenom Hurricane sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji. I šta nam to ostavlja kao dom za Hemi? Pa zapravo Jeep Grand Cherokee i cela ponuda komercijalnog brenda Ram.

Nismo baš sigurni do kada ćete moći dobiti V8 u Grand Cherokeeju, ali kolege sa sajta Butter Da Insider tvrde da će Ram 1500 prestati da ga koristi nakon 2024. godine. Oni ne navode svoj izvor već spominju ono čuveno “pričao nam neko ko je upoznat sa situacijom u firmi“ i kažu da će 5,7-litarski Hemi konačno biti penzionisan i zamenjen modernijim 3,0-litarskim Hurricaneom.

Ova vest i ne mora da bude negativna pošto je Hurricane daleko moderniji i moćniji agregat, a pritom je još i ekonomičniji i emituje manje štetnih izduvnih gasova. Nudi se u konfiguracijama sa 420 i 510 konjskih snaga, što je značajno više nego Hemijevih 390 “grla“, uz naravno daleko veći obrtni momenat novog turbobenzinca.

Butter Da Insider takođe kaže da ova promena stiže samo u bazni model 1500. Ram takođe ima predstavnika i u takozvanoj kategoriji HeavyDuty s modelima 2500 i 3500. Tamo ćemo i dalje videti veće izdanje Hemija radne zapremine 6,4 litre kao i već postojeći 6,7-litarski “Cummins“ turbodizel.

Ne možemo reći da je ova vest iznenađujuća i zapravo očekivali smo je već neko vreme. Naime, Ford nudi isključivo turbobenzince u svom modelu F-150 već desetak godina, a vremenom je isto uradio i General Motors preko svojih brendova Chevrolet i GMC. Ram je stigao pomalo kasno na zabavu, ali Hurricane bi mogao da napravi jednako veliku revoluciju kao i Hemi pre dve decenije.

AutoRepublika

(171)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
'79 DeVille

Ovo secenje vena zbog hemi motora je besmisleno. Hemi postoji dugo vremena, mislim od 1903 ili od 1905, a dobio je na popularnosti zahvaljujuci marketingu. Posto je hemi arhitektura skupa i veoma komplikovana za installaciju 3 ili 4 ventila koji su sada neophodni za bolju kontrolu izduvnih gasova, puno proizvodjaca je prihvatilo pent-roof dizajn cilindra. Pravi hemi je bio na zalasku svakako.