1. Home
  2. Vesti
  3. Pretpremijerne fotografije novog Suzukija Swifta
Pretpremijerne fotografije novog Suzukija Swifta
5

Pretpremijerne fotografije novog Suzukija Swifta

1.21K
5
Podelite sa prijateljima:

Promena generacija japanskog mališana po imenu Suzuki Swift neće doneti radikalne promene ni po pitanju stila, a ni u oblasti tehnologije. Indija je bila, a izgleda da će i ostati glavno tržište za novajliju kojeg volimo i mi ovde u Srbiji, ali i na Balkanu generalno.

Nova generacija će doći kao Swiftova četvra u trenutnom obličju, i najmanje sedma ako se sledi originalna hronologija japanskog heča razvijenog još tokom ranih osamdesetih godina prošlog veka. Trenutno obličje podrazumeva da pričamo o loptastom hečbeku s crnim A stubovima, što je forma u kojoj je Swift debitovao 2004 godine, dok je kao takav penetrirao indijski potkontinent godinu dana kasnije. Tamo je nastupio pod markom Maruti Suzuki.

Lokalno montirani Maruti Suzuki Swift je u Indiji apsolutni bestseler usled isporuke 141.014 jedinica koje su plasirane od januara do avgusta ove godine. To je za 17,5% bolji rezultat od onog koji je zabeležen u istom periodu protekle godine. Poređenja radi, možemo reći da je u rodnom Japanu, Swift otpremljen 18.215 puta u prvih osam meseci ove godine. Dinamika prodaje spram komparativnog perioda je +5%, dok je u Evropi plus na nivou od 37%. Na našem kontinentu je prodato 27.713 komada.

Ova važeća, da kažemo treća generacija Swifta je prezentovana krajem 2016. godine i glavna osobenost se ticala crnih sekcija na zadnjim stubovima, a koja je vodila ka stvaranju iluzije da se radi o plutajućem krovu. Ono što donosi novo pokolenje, baram kako je suditi po fotografijama, crna boja će dominirati u celoj gornjoj zoni novajlije. Prednji kraj postaje više zaobljen što je dodatno naglašeno poklopcem motora u obliku lopatice i elegantnijom maskom hladnjaka koja je uokvirena i s integrisanim radarom

Zadnjica dobija više istaknut odbojnik i nove signalne grupe u tehnologiji LED i u formi slova C. Gledan s boka,  Swift se najlakše raspoznaje po reljefu ispod linije praga. Njega nije bilo moguće videti ranije.

Enterijer Swifta četvrte iteracije je onako, da kažemo staromodan. Imamo klasičan instrumentacioni panel s kazaljkama i zasebnu jedinicu za kontrolu klima uređaja s tasterima. Multimedijalni sistem se prati preko ekrana koji je izmešten naviše i nije ugrađen u centralnu konzolu, već ostavlja opet plutajući efekat iznad debelog, crnog i sjajnog okvira.

Selektor automatske transmisije dolazi u vidu stare dobre ručice menjačas kožnom oblogom na centralnom tunelu. Oprema uključuje savremene sisteme elektronske ispomoći vozaču, i tu se misli na sistem za prepoznavanje dekoncentracije vozača, autonomno kočenje u kritičnim situacijama, automatsko uključivanje dugih svetala, kada god to okolnosti dozvole…

O mehanici nemamo informacije, ali ne bi bilo razumno očekivati nekakve revolucije. Ostaju benzinci, a novina se tiče uvođenja sistema blagog hibrida koji će biti nuđen na izvesnom broju tržišta. To će dovesti do niže potrošnje i boljih emisionih parametara.

Premijera novog Swifta će biti upriličena na Salonu automobila u Tokiju. On je planiran da se odigra između 25. oktobra i 5. novembra ove godine. Sve pojedinosti u vezi novajlije neće biti otkrivene čak ni u Tokiju, znajući da će tamo biti izložen koncept. Serijska verzija stiže na oči javnosti tek 2024. godine.

AutoRepublika

(1205)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Tradicija

Sve pohvale jedan od malobrojnih koji nije odustao od 4 cilindra.

MRN

Aktuelni Swift za Evropu na ino tržištima kao blagi hibrid ima deklarisanu snagu za SUS 83 ks i 107 Nm i za EM od 2,64 ks.

Zato u Srbiji taj isti deklarišu krajnje jednostavno samo sa 90 ks i 120 Nm.

Zašto naše kupce smarati istinom ? Lepše zvuči kada se pročita „90 ks“, nego li 83 ks i 2,64 ks. 😊

Po WLTP za veoma visok režim je deklarisano sa 5,7 do 6,3. Klasika. To što si mali, ne znači da i malo piješ kada brzo trčiš.

Rikošet

U Srbiji je vazduh kvalitetniji nego u EU pa Suzukijevi motori zbog toga razvijaju veću snagu.

Naravno i naši sendviči su kvalitetniji od evropskih…

Branko

😂😂😂 to bez svake sumnje! A što se tiče sendviča, imate oštru konkurenciju u susjedstvu…😁

Matija

Meni je dosadasnji model lepsi! Izgleda sportskije! Novi deluje nekako naivno!

comment image

Izmenjeno 6 meseci pre od strane Matija