1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Volkswagen Golf TGI je pokretan metanom
Novi Volkswagen Golf TGI je pokretan metanom
3

Novi Volkswagen Golf TGI je pokretan metanom

4.64K
3
Podelite sa prijateljima:

Za slučaj da su vas oči slagale dok su nadletale naslov, u pitanju nije GTI, već TGI! Volkswagen je pre par godina predstavio motor pokretan sagoervanjem metana, s oznakom 1.5 TGI. Pogonski blok je koristio direktno ubrizgavanje goriva i turbine varijabilne geometrije, koja funkcioniše u Milerovom ciklusu.

Ovaj motor je već svoj debi doživeo na sledećim modelima s petoro vrata: Škoda Octavia , Seat Leon i Audi A3, a evo sada je slična modifikacija predstavljena i u obličju osme generacije Volkswagena Golfa.

Posmatrano s tehničke strane, novi Golf TGI je doslovce identičan s drugom braćom iz grupacije, što je svakako postao zaštitni znak Volkswagen grupacije. Najbliži rođaci ove preuređene benzinske verzije Golfa 1.5 TSI, razasuti se po mnogim markama i modelima unutar koncerna. Treba znati, da verzija koja sagoreva gas nudi 130 konjskih snaga uz 200 Nm najvišeg obrtnog momenta, baš kao i originalna benzinska jedinica u uvodnoj verziji. Ipak, izmenjen je kompresioni odnos i uvećan sa 10,5: 1 na 12,5: 1.

VW Golf TGI poseduje tri cilindra, rezervoara za gas, ukupnog kapaciteta 115 litara, što je dovoljno za lagerovanje svega 17,3 kilograma metana. Takva količina pogonskog energenta u rezervi, dovoljna je za obezbeđenje autonomije od 400 kilometara, i to u skladu s WLTP ciklusu. Zadržan je i rezervoar za benzin, ali je njegova zapremina samo devet litara. Ideja konstruktora je bila da se benzin koristi samo za startovanje motora pri niskim temperaturama, ili u situacijama kada se metan potroši, pa da vozač ima mogućnost da dobaci vozilo do najbliže pumpe.

Neizostavni deo pogonskog sklopa čini sedmostepena automatska transmisija s dvostrukom spojnicom, ljubiteljima automobila poznata pod skraćenicom DSG. Manuelno rešenje, kao ni bilo koje drugo automatsko, nije ponuđeno uopšte.

Ne samo što će verzija na gas biti deo ponude hedžbeka, već će se pojaviti i pod haubom nove generacije Golfa Varianta. U Nemačkoj je već počeo prijem narudžbina za ovu verziju Golfa, ali je na lageru dostupna samo verzija Life, i ona startuje s cenom od 30.935 evra. Zanimljivo je da je još uvek dostupan veoma sličan Audi A3 Sportback g-tron, koji u inicijalnoj konfiguraciji košta 230 evra manje od Golfa.

Nažalost, već sada je očigledno da će gasni Golf TGI Variant biti još skuplji od hedžbeka. Za koliko tačno, znaćemo kada VW objavi cene, što je najavljeno da će se dogoditi uskoro.

AutoRepublika

(4640)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Eno oko sokolovo udarilo curu na pješačkom prelazu u Bg. Oko sokolovo, hehehe…pa ni to ne znate, tetku vam spalim zaostalu.

moron

„Zadržan je i rezervoar za benzin, ali je njegova zapremina samo devet litara.“

Ako se ne varam, ostala CNG vozila, koje je radio npr. Opel ili Fiat, imala su daleko normalnije rezervoare za benzin, tako da mi deluje da je upotreba ovog vozila na CNG u nekim uslovima veoma otežana (ako nema gustih punionica), a na benzin jako mučna.

Horhe

Zavisi kako koji model, Opeli su imali po 14 litara zapremine. Što je recimo bilo dovoljno za 200km otvorene vožnje. Da kažemo malko više od ovih 9 ali ipak moglo bi da bude i presudno tih 5L razlike.

Inače su ti rezervoari veoma glomazni i teški i ako se montiraju ispod na ovako „male“ automobile onda sa donje strane stvarno nema gde igla da padne.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Horhe