1. Home
  2. Vesti
  3. Priča o majmunima, dizel tehnologiji i Nemcima
Priča o majmunima, dizel tehnologiji i Nemcima
1

Priča o majmunima, dizel tehnologiji i Nemcima

535
1
Podelite sa prijateljima:

Majmuni su tokom prethodnih godina korišćeni u naučnim eksperimentima koji je trebalo da daju osnovu za tvrdnje da je štetnost izduvnih gasova iz dizel agregata značajno preuveličana. Amerikanci su razotkrili situaciju pred očima celog sveta, optužujući nemačke proizvođače za podršku i finansiranje neetičkog korišćenja životinja u, navodno naučne, a u stvari komercijalne svrhe.

Juče su nemački proizvođači automobila Daimler, BMW i Volkswagen osudili naučni eksperiment u kome su majmuni bili izloženi štetnim gasovima nastalim radom dizel motora. Dan ranije The New York Times je objavio vest o tome kako su nemački proizvođači iskoristili Evropsku istraživačku grupu za prirodno okruženje i zdravlje u oblasti transporta (European Research Group on Environment and Health in the Transport Sector – EUGT), da bi sproveli istraživanje usmereno ka naučno utemeljenoj odbrani dizel tehnologije, a koje bi opovrglo ranije nalaze da su izduvni gasovi iz dizel vozila veoma kancerogeni.

Prema navodima njujorškog uticajnog medija, EUGT je angažovala Institut za istraživanja respiratornih kanala Lovelace (Lovelace Respiratory Research Institute – LRRI) iz Albukerkija, Novi Meksiko, koji je osmislio eksperiment u kome su majmuni bili izloženi, u hermetički zatvorenoj komori, izduvnim gasovima proizvedenim od strane Volkswagen Bube.

Ceo eksperiment koji je inicirao EUGT su finansirali nemački proizvođači automobila: Volkswagen, Daimler i BMW, kako tvrdi New York Times. Ostaje nejasno da li su navedene kompanije uopšte bile svesne (zlo)upotrebe majmuna za svrhe eksperimenta.

Nemački proizvođači su osudili korišćenje životinja u ovakvim eksperimentima.

“Volkswagen Group se nedvosmisleno ograđuje od bilo kakvog vida okrutnosti prema životinjama. Korišćenje životinja u ovakvim okolnostima, potpuno je suprotno od naših etičkih principa” – stiglo je saopštenje iz VW grupe, uz izvinjenje zbog nedoličnog ponašanja i odsustva zdravog razuma iskazanog od strane pojedinaca.

Predmetno EUGT istraživanje je završeno 30. juna 2017, a rezultati istraživanja nisu prezentovani javnosti nikada, tvrdi VW.

Preostala dva “osumnjičena” proizvođača su se pridružili osudi ovakvih eksperimenata.

“BMW grupa ni na koji način nije uticala niti dizajnirala metodologiju na osnovu koje je istraživanje sprovedeno, za račun EUGT. Naša kompanija ne sprovodi eksperimente koji bi uključivali životinje i nismo direktno povezani sa ovim istraživanjem” – stiglo je obaveštenje za javnost iz BMW-a.  

New York Times je naveo informaciju da je studija sprovedena tokom 2014. godine.

Daimler, koji polaže prava na korišćenje Mercedes-Benz brenda, naveo je u svojoj izjavi sledeće: “Ograđujemo se od ove studije koju je organizovao EUGT. Izvršili smo pregled studije, u želji da razumemo način na koji je sproveden eksperiment. Daimler ne toleriše, a još manje podržava bilo kakvu neetičku upotrebu životinja. Ova studija je odvratna i beskorisna.”  

EUGT istraživanje je osmišljeno sa ciljem razmatranja, od strane Svetske zdravstvene organizacije da li izduvne gasove iz dizel vozila treba klasifikovati kao kancerogene, a što se sve dešavalo još 2012. godine.

Istraživačka grupa koju su formirali proizvođači automobila, još 2007. godine, bila je u procesu pružanja naučne osnove za proboj i promociju dizel tehnologije na američkom tržištu, navodi uticajni njujorški mediji, uz opasku da je VW Buba koja je korišćena u eksperimentu, bila opremljena nelegalnim softverom.

 

 

(535)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

trebali su švabe staviti u te gasne komore