1. Home
  2. Istorija
  3. Citroen „Spaček“ slavi 75. rođendan
Citroen „Spaček“ slavi 75. rođendan
12

Citroen „Spaček“ slavi 75. rođendan

1.06K
12
Podelite sa prijateljima:

Među francuskim automobilima koji slave jubilej ove godine nesumnjivo je među njima najpoznatiji Citroen 2CV, na našim prostorima poznat i kao „Spaček“.

Prošlo je 75 godina od kada je 2CV predstavljen, što se zbilo 7. oktobra 1948. na Salonu automobila u Parizu. Automobil je prestao s proizvodnjom tek 42 godine kasnije, 27. jula 1990. godine, kada je poslednji primerak napustio portugalsku fabriku Citroena u Mangualdeu.

Ukupno je proizvedeno 5.114.969 primeraka, uključujući 1.246.335 kombija. Za ovakav jubilej su, naravno, predviđene svečanosti za proslavu tri četvrtine veka.

Projekat koji će postati 2CV pokrenut je 1936. godine pod nazivom TPV (toute petite voiture – veoma mali automobil). Citroen je želeo da ponudi pristupačan, jednostavan i pouzdan automobil koji može da „nosi“ četiri osobe i 50 kg prtljaga pri brzini od 50 km/h. Specifikacije su takođe predviđale da automobil bude u stanju da pređe oranicu sa korpom jaja u kabini bez lomljenja, pa otuda i fleksibilno podešavanje vešanja automobila.

2CV A trebalo je da bude predstavljen 1939. godine. Izbijanje Drugog svetskog rata osujetilo je ove planove, a Citroen je uništio sve primerke osim četiri prototipa, koji su bili skriveni. Prodaja 2CV-a je stoga čekala kraj rata. Automobil je lansiran sa vazdušno hlađenim motorom od 375 kubika koji je razvijao 9 KS. Uspeh je bio momentalan, do te mere da je 1950. rok isporuke bio šest godina. (I posle pričaju kako je u samo u istočnom bloku bila takva situacija. 😀 )

Tokom svoje duge karijere, „Spaček“ je doživeo da mu zapremina i snaga motora porastu nekoliko puta dok nije dostignuto 602 „kubika“ i 32 „konja“. Njegova francuska „touring” verzija ostala je verna svojoj uslovno rečeno kabrioletskoj karoseriji sa četvoro vrata sa platnenim krovom i odvojenim prtljažnikom.

Određene strane verzije su se isticale po svojim specifičnim karakteristikama, kao što su engleski model sa „sklopivim” zadnjim prozorima ili argentinski hečbek 3CV. Britanska divizija brenda čak je otišla tako daleko da je na tržište plasirala nekoliko desetina primeraka kupea Bijou proisteklih iz 2CV.

Mali Citroen oduševio je i pojedine proizvođače karoserija koji su od njega napravili i kupe, ali i kabriolet ili čak trkački čamac, sasvim drugačijeg tipa od korpe za jaja! Ali najrasprostranjenija varijanta karoserije bio je kombi, decenijama pratilac mnogih zanatlija.

Što se tiče transformacija, ne treba ispustiti iz vida 2CV Saharu, dvomotornu verziju sa pogonom na sve točkove, dizajniranu za pustinju i proizvedenu u 694 jedinice između 1960. i 1967. godine. To je danas najtraženiji model, sa nekim primercima koji cenom premašuju 100 hiljada evra. Tu je i Mehari, lansiran 1968. godine, takođe na tehničkoj osnovi 2CV-a.

Pored mehaničkog razvoja i restilizovanja, Citroen 2CV je bio dostupan u deset specijalnih serija. Najpoznatiji je možda Charleston, čija su crna krila bila u kontrastu sa dominantnom nijansom žute, sive (tamno siva krila) ili bordo. Ali inicijator je bio 2CV Spot, prva specijalna serija Citroena, lansirana 1976. godine i prepoznatljiva po dvobojnoj beloj i narandžastoj karoseriji. Izdanje 007 inspirisano 2CV-om koji je vozio Džejms Bond u filmu Samo za tvoje oči takođe je među najzapaženijim.

2CV je čak dobio pravo na jedinstvenu verziju dugo nakon što je njegova proizvodnja prestala, 2008. godine, kada je luksuzna kuća Hermes predstavila primer sa ekskluzivnom završnom obradom za 60. godišnjicu modela. Citroen danas vraća neke od ovih varijanti u centar pažnje zahvaljujući fotografijama sa godišnjice, koje prenosimo sa portala L’Argus.

U subotu, 7. oktobra 2023, Konzervatorijum Citroen iz Olne su Boa (Sena Sen Deni) izložiće 75 restauriranih primeraka 2CV-a zahvaljujući učešću udruženja 2 CV Clubs de France. Događaj će takođe biti prilika da se (ponovo) otkrije stalna kolekcija, koja uključuje niz „Spačeka“ u rasponu od prototipa TPV iz tridesetih do 2CV6 Speciala iz 1988. godine, uključujući sedane iz različitih faza, Saharu i nekoliko specijalnih serija.

Ovo su samo neki od oko 250 Citroena koji su tamo smešteni. Ulaz košta 11 € po punoj ceni, a karte se rezervišu preko interneta. Nude se snižene cene (deca od 7 do 17 godina, studenti, invalidi, …). Za decu mlađu od sedam godina ulaz je besplatan.

AutoRepublika

(1057)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Vele da je neko dijete u BG, davno, palo sa sedmog sprata ali srećom na haubu Spačeka, i preživjelo…

To ogibljenje bi valjalo iskopirati na nekim ATV vozilima…

s mile

Kad god ga vidim setim se scene iz Policajca.. sa onom Sestrom i jurnjavom

fantastičan autić

Rikošet
Matija

Minimum automobila koji zadovoljava potrebu prevoza od A na B. Spacek je pravi odraz galskog duha – jednostavno, duhovito i zabavno! Perfekcija?! Cemu to! Ostaje velika tajna zasto Citroen ne nastavlja evoluciju ovog automobila, i pored masovnih zahteva i molbi iz naroda i strucnjaka?

Bungi

Mlađi sin od očevog strica je imao spačeka.Duga kosa, gitara, pjevač u lokalnom bendu, AC/DC, Dee Purple,… i te stvari.U Spačeku na sjedištima je imao jambolije ( vunene presvlake-imitacija krzna).Kad sjedeš u njega lelujao je se više od bilo koje ljuljaške.Tada kao petogodišnji dječačić nisam znao dali je to auto ili neki bicikl sa 4 točka i kabinom:-)

Bungi

Kasnije je rođo otišao u Njemačku ali se ljubav prema Sitroenima nastavila.Prvo su bila 2-3 XM-a kao svemirski brodovi, pa jedno 2 C5.Kada je Sitroen napustio hidrauliku i rođo-roker je napustio Sitroen.Sada vozi Audi ali nije to, to.??Kao peta i prva žena.Ima vatre ali nema žara.

Matija

Pre neku godinu ovde sam nasao opsiran izvestaj o istoriji Spaceka. Kazu da su ga za probu pustili preko uzorane njive i – on je prosao! Onakav kakav je izasao iz fabrike, bez 4×4 i terenskih guma. Citroenov Mehari, koji je pravljen na sasiji Spaceka, bio je uspesan model – prodat je ukupno u 145.000 komada. Cuveni Mini Moke prodat je u samo 25.000 komada. To je dokaz da se samo od lepote i sarma ne moze ziveti, vazno je biti koristan!

Yankee

To je zapravo bio zadatak inzenjerima kada su poceli da razvijaju Spaceka – da ga neko vozi po uzoranoj njivi, sa gomilom jaja u korpi na prednjim i zadnjih sedistima i da se ni jedno jaje ne razbije.

Pisao sam par prica o Spaceku. Prvo ova kako su pronadjeni prototipovi.

https://autorepublika.com/2018/08/02/zanimljivost-dana-kako-su-pronadjeni-prototip-modeli-spaceka/

Posle i ovu na racun 4×4.

https://autorepublika.com/2022/02/13/zanimljivost-dana-citroen-2cv-sahara/

Pa britanski „Spacek“.

https://autorepublika.com/2020/09/13/zanimljivost-dana-citroen-bijou-neuspeli-pokusaj-da-se-penzionise-spacek/

Matija

Opsirniji si od svih ostalih zajedno! 🙂 Sa tobom znamo vise! 🙂

Bungi

Yankee je živa automobilska enciklopedija😊

Yankee

‘fala.

Slavisa Milanovic

Imao sam tri Spaceka i 6-7 Diana 6 Vozio sam ove automobile od 1984-2002 god. starosti od 4 pa do 30 god ukljucujuci modele Carlleston i Club koji je bio za zapadnoevropsko trziste. Sa njima sam proveo najbolje godine i nijedan me nikad nije ostavio na putu po Jugi a putovao sam i u Grcku,Bugarsku, Madjarsku Austriju ,Nenacku. Osecaj u voznji je jedinstven posto sam i motociklista „spacek dozivljavam kao nesto izmedju motocikla i automobila; Mali bokser motor kao BMW serije R obilje svezeg vazduha sklopivi krov sa izlozenoscu suncu, vetru, mirisima od spolja cak ponekad isprobana voznja po slaboj… Pročitaj više »