1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota Raize kao novi kompaktni SUV adut
Toyota Raize kao novi kompaktni SUV adut
0

Toyota Raize kao novi kompaktni SUV adut

376
0
Podelite sa prijateljima:

Prve fotografije ovog modela su se pojavile na društvenim mrežama koje su popularne u Japanu. Novi SUV iz Toyote, model Raize je brat blizanac krosovera iz iste kuće Daihatsu Rocky, koji je premijeru doživeo pre nekoliko dana na Salonu automobila u Tokiju.

Krosover dužine 3.995 milimetara je izrađen na modularnoj platformi koju simbolizuje akronim DNGA. Ne radi se o slovnoj greški već je u pitanju (pod)varijanta TNGA kompanijske platforme koja je namenjena za temelj najkompaktnijih automobila.

Sudeći po prvim fotografijama, verzija koja nosi Toyotine oznake se razlikuje od blizanca marke Daihatsu po dizajnu njuške, koju u ovom izvođenju krasi veliki usisnik vazduha trapezoidnog oblika. Pored tog odsustva sličnosti, valja napomenuti da se i prednji odbojnici razlikuju među četvorotočkašima s povišenom pozicijom sedenja iz istog konglomerata.

Prema preliminarnim informacijama, Raize i Rocky koji će se prodavati na matičnom tržištu će posedovati identična tehnička rešenja. Uz Rocky je najavljen turbo trocilindraš zapremine jednog litra uz isporuku 98 konjskih snaga i 140 Nm maksimalnog obrtnog momenta, uz varijator i prednje pogonske točkove. Zatim će se pojaviti i hibridna verzija u kojoj svoju ulogu igra i atmosferski benzinac s zapreminom od 1,2 litra. Zvanična premijera je zakazana za sledeći utorak, to jest 5. novembar.

Ali, tu se priča ne završava, odnosno model za teritoriju Japana je samo početak, proizvođač se nada, uspešnog i globalno prihvaćenog romana.

Dakle, modifikovana verzija krosovera Toyota Raize će biti ponuđena i na drugim tržištima, a vrlo je moguće da izvozna varijanta dobije na gabaritima, što ne bi bio nesrazmerno visok trošak, pre svega zbog modularnosti pomenute DNGA arhitekture.

Što se tiče pogonskih jedinica, veruje se da će svoje mesto pod haubom naći motori zapremine između 1,5 i 2,0 litra, dok će u hibridnoj verziji, u paru funkcionisati atmosferac od 1,8 litra i elektromotor. Primećujete da ni ovde nema pomena o nekom dizelu, daleko bilo.

Jedno od prvih globalnih tržišta za novog „malca na steroidima“ će biti Južna Amerika, a prema preliminarnim informacijama, proizvodnja će biti organizovana u kompanijskim pogonima lociranim u brazilskom gradu Sorokaba, gde se trenutno proizvodi pristupačan mališan Toyota Etios.

Međutim, za start serijske proizvodnje moraćemo pričekati najmanje do početka 2021. godine, ako ne i nešto duže, što nas ne bi čudilo nimalo.

AutoRepbulika

(376)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments