1. Home
  2. Vesti
  3. Stiže nam i bejbi Toyota Land Cruiser
Stiže nam i bejbi Toyota Land Cruiser
5

Stiže nam i bejbi Toyota Land Cruiser

8.06K
5
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je tek nekoliko meseci od kada nam je Toyota podarila novu generaciju modela po imenu Land Cruiser i taj automobil stiže pod kodnom oznakom 250. U nekim državama je takođe poznat pod imenom Land Cruiser Prado i donekle poboljšava konfuznu strategiju ovog japanskog giganta koji koristi značku „Land Cruiser“ na tri sasvim različita modela.

Ali eto uskoro će nam stići još jedan Land Cruiser, doduše ne pod tom oznakom već mediji spekulišu da će se zvati Land Hopper.

Ali nema sumnje da će Land Hopper biti samo umanjeni Land Cruiser i Toyota želi da što pre unovči popularnost ekstremnih terenaca i njihovu podesnost za vožnju na svim podlogama. Ovu vest su prenele kolege iz japanskih medija kao što su Best Car i Mag X, pre nego što su se informacije proširile širom sveta. Upravo su oni i krenuli sa spekulacijama da će se zvati Land Hopper zahvaljujući informaciji da je Toyota zaštitila takvu oznaku na domaćem tržištu.

U svakom slučaju, model sa priloženih fotografija nije Land Hopper već koncept pod imenom Compact Cruiser EV od pre nekoliko godina koji bi mogao da posluži kao dizajnerska inspiracija. Takav koncept je bio na struju, ali izvori tvrde da će najveći svetski proizvođač zapravo ponuditi samo benzince i dizele, dok bi hibrid i potencijalni model na struju mogli stići tek kasnije.

Novitet bi koristio platformu GA-F sa konfiguracijom „školjka na šasiji“ koju takođe koriste i modeli Land Cruiser (Serije 250 i 300), Sequioia, Tundra, Tacoma i Lexus GX.

Mehanička ponuda bi startovala sa 1,5-litarskim turbobenzincem dok bi 1,8 i 2,0-litarski „atmosferci“ iz modela Corolla Cross takođe bili u izboru. Kasnije hibride bi predstavljao onaj radne zapremine 2,5 litre iz modela RAV4.

Dizelska ponuda bi startovala sa 2,8-litarskim agregatom koji trenutno možemo da vidimo pod haubom modela HiLux, a Toyota trenutno razvija i novi 2,7-litarski dizel. Japanci su trenutno u procesu na naprave i električno izdanje modela Tacoma i takva konfiguracija će jednog dana biti ponuđena i u Land Hopperu. Sve ove informacije nam govore da će ovaj terenac biti globalni model i moći ćemo ga videti širom sveta.

Izvor onda ulazi u detalje i na temu dimenzija vozila u nastanku. Land Hopper bi trebalo da bude dugačak 4,3 metra, što bi ga učinilo kraćim od današnje Corolle Cross, ali bi bio nešto širi i značajno viši.


Novitet je zapravo mnogo bliži serijskoj proizvodnji nego što većina modela koji su vestima ovakvog tipa „iznenada“ najavljeni i mogli bismo ga videti već naredne godine. Ne sumnjamo da će biti prodajni hit i da će oduševiti javnost, uostalom kao i većina Toyotinih terenaca, samo se nadamo da će zadržati svoj kockasti retro stil…

AutoRepublika

(8058)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Sub Zero

Odlicno izgleda!

Matija

Veoma simpatican auto, zahvaljujuci svojoj kockastoj formi moze da pruzi dosta korisnog prostora i pored skromnih dimenzija. Predpostavljam da ce doziveti veliki uspeh.

Sa stanovista dizajna, ne vidim opravdanje da se zadnji deo opterecuje sa toliko detalja. Od kako je Defender nesto „okacio“na svoj zadnji nosac odjednom su svi navalili na svoje C nosace!

Koncept razdvojive karoserije i sasije nosi u sebi negativne karakteristike:
– dupliranje podnih konstrukcija, sto znaci povecanje tezine;
– gubitak unutrasnjeg prostora.
Za ovako mali auto bi samonoseca konstrukcija bila optimalno resenje.

BB

Možda u osnovnoj opremi bude malo svedeniji bez ovih napadnih dodataka…

Ne vidim razog za dizel 2,8 l u ovako malom vozilu… A ni hibrid 2,5, kad već Toyota ima hibridne varijante od 1,8 i 2,0…

MRN

1,5 turbo benzinac?

U čemu Toyota to već ima ?

Varjag

U Coroli