1. Home
  2. Vesti
  3. Kia Stinger bi mogla da dobije baterijskog naslednika
Kia Stinger bi mogla da dobije baterijskog naslednika
1

Kia Stinger bi mogla da dobije baterijskog naslednika

183
1
Podelite sa prijateljima:

Kia se trenutno zanima razvojem električnog naslednika atraktivnog sportskog sedana (kupea s četvoro vrata) po imenu Stinger. Tako barem najavljuju brojni mediji, a mi smo vest opazili na portalu TheKoreanCarBlog. Proizvodnja 4,83 metara dugog Stingera je nedavno okončana i prve informacije su otkrivale odsustvo planova o lansiranju naslednika. Izgleda da se u međuvremenu nešto promenilo.

Novi električni četvorotočkaš bi u početku mogao biti nazvan GT1 i dolazio bi na tržište s oreolom atributa prvog električnog automobila marke Kia, a koji bi počivao na novoj arhitekturi eM. Ova platforma nasleđuje aktuelnu postavku E-GMP i viđena je kao novi stepenik u procesu elektrifikacije Kije.

Ono zadivljujuće kod modela GT1 će biti njegova velika baterija. Jedinica kapaciteta 113,2 kWh bi trebalo da bude dovoljna da omogući autonomiju noviteta u trajanju od nekih 700 do 800 kilometara. A to nije sve. Zahvaljujući naprednoj tehnologiji koja podrazumeva rad na naponu od 800 volti, i arhitekturi eM, postupak dopune ćelija bi praktično bio munjevit.

Što se tiče performansi, ne postoji jedinstven opis. Dakle, razmatra se plasman više alternativa s aspekta pogonskog sklopa. Osnovni varijetet bi mogao ponuditi jedan motor na zadnjoj osovini, i to sa 160 kW (218 konjskih snaga). Međutim, priča se i o verziji s pogonom na sva četiri kraja karoserije, i tada bi bila implementirana dva agregata s istih 160 kW, pa bi ukupna moć pogonskog sistema bila ilustrovana cifrom od 320 kW (436 KS).

Top varijanta bi mogla čak da ponudi i motor od 200 kW (272 KS) napred i još jedan od 250 kW (340 KS) nazad. Takva odluka bi ishodovala s ukupnih 450 kW (612 KS) vatrene moći novajlije.

Ovakav sled događaja je potpuno u ravni s ciljevima koje je proklamovala grupacija Hyundai Motor. Sistem entiteta koji uključuje i onaj koji predstavlja brend Kia, želi da do kraja decenije postane vodeći svetski proizvođač elektromobila. Važan korak u tom smeru je svakako i promocija različitih platformi za automobile koji pripadaju varijetetu segmenata, ali bi sve one bile sastavni deo sistema nazvanog “Integrated Modular Architecture” (IMA).

Platforma eM za električne automobile je ovde posebno vredna pomena. Sistem IMA, koji se oslanja na implementaciju standardizovanih baterija i agregata, je postavljen s težnjom da omogući brži i efikasniji razvoj novih proizvoda.

AutoRepublika

(183)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Novi Stinger trebalo bi da se pojavi u okviru nove marke Genesis. Ova marka je nedavno lansirala nekoliko super atraktivnih dizajn studija od kojih bi jedna ili dve mogle da se upotrebe za Stingera.

Jednom sam vec komentarisao sta je bio pravi problem prvog Stingera – jednostavno, nije bio dovoljno nov. Kada se pojavio na trzistu izgledao je, ne zastarelo, vec suvise „poznato“, kao da je vec nekoliko godina prisutan. Nedastajao mu je ukus avantgarde i jedan motor na nivou BMWa M5.