1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: „Najbolji sportski automobil devedesetih godina“
Zanimljivost dana: „Najbolji sportski automobil devedesetih godina“

Zanimljivost dana: „Najbolji sportski automobil devedesetih godina“

4.71K
17
Podelite sa prijateljima:

Barem je tako tvrdio Džeremi Klarkson, a svi znamo koliko je teško oduševiti nekadašnjeg voditelja Top Geara, i to nekim modelom koji nije napravljen u Velikoj Britaniji. Ali Alfa Romeo GTV i njeno izdanje bez krova pod imenom Spider su zaista imali sve karakteristike da se izdvoje od konkurencije.

Fantastičan dizajn, moćne i pouzdane motore i visoki standard završne izradu o čemu se priča do današnjeg dana. Ovo je kratka priča o legendarnim sportistima iz Italije koji su često ostali u senci svojih naslednika.

Fiat je uspeo da nadmaši Ford i da kupi Alfu Romeo 1986. godine i odmah je počeo da razmišlja kako da unapredi tada relativno zastarelu ponudu. Prioritet su naravno bili modeli za šire narodne mase na kojima je profit najveći, ali ni sportski četvorotočkaši nisu zapostavljeni.

Model GTV pod kodnom oznakom 116 je debitovao još početkom sedamdesetih godina dok je predstavnik u klasi roudstera bio model Spider koji je predstavljen još 1966. godine. Postalo je jasno da naslednici moraju da stignu u najkraćem mogućem roku.

Nova platforma pod imenom „Tipo Due“ je predstavljena 1988. godine za modele kao što su Fiat Tipo, Lancia Delta i Alfa Romeo 145/146. Imala je dosta pozitivnih karakteristika, posebno na račun ogibljenja i generalnog ponašanja na putu, ali je i dalje pružala pogon na prednje točkove.

To je svakako bilo idealno za gradske modele za šire narodne mase, ali ne baš i za sportiste. Vremenom su inženjeri uspeli da naprave dovoljne modifikacije da bismo videli Fiat Coupe 1993. godine, a odmah zatim su u završnu fazu ušle i priče oko naslednika originalnog GTV-a. Alfa je shvatila da nema potrebe da se igra sa dobitnom kombinacijom pa je i naslednik zadržao isto ime.

Istojske knjige kažu da je Fiat poslao zahteve na adrese dve velike italijanske kuće po imenu Pininfarina i Bertone, sve sa zahtevom da naprave makete kao materijalizaciju njihovih ideja, kako bi novi GTV trebalo da izgleda. Najviše im se dopao onaj od Pininfarine koji je nadgledao učeni Valter de Silva.

Kasnije ćemo ga upamtiti po radu u Volkswagenu, ali je u ovo vreme taman došao u Alfu i usavršio stil koji je započeo Enriko Fumija. Tokom narednih nekoliko godina je debitovalo nekoliko zanimljivih koncepata da nagoveste dizajnerski pravac, a najznačajniji među njima je bio Proteo iz 1991. godine.

Premijera serijskog GTV-a je zakazana za Salon automobila u Parizu 1994. godine. Zanimljiva je informacija da je javnosti prvo pokazan Spider dok je kupe usledio nekoliko meseci kasnije, a oba su se vodili kao modeli za 1995. godinu.

Publika je naravno bila oduševljena kao i svaki put kada Alfa donese nešto novo. Ispred znatiželjne javnosti se našao veoma privlačni sportista dopadljivog stila i prepoznatljvije maske hladnjaka. Zadnji deo je bio nešto dramatičniji, ali svi oni koji su videli ranije koncepte su mogli da pretpostave šta će stići.

Dužina je iznosila oko 4,3 metra uz masu od 1.350 kilograma, a iako su na prvi pogled delovali kao dvosedi, GTV i Spider su zapravo imali i zadnja sedišta. Aerodinamičnost je bila odličnih 0,33. Standardan motor je bio 2,0-litarski sa 148 konjskih snaga, da bi strategija onda bila nešto drugačija u izboru moćnije konfiguracije.

Naime, GTV je pružao 2,0-litarski turbobenzinac sa šest cilindara i 197 „grla“ dok je Spider mogao da se naruči sa 3,0-litarskim „atmosfercem“ i 189 „konja“. Ono što se posebno dopalo javnosti, a među njima i Džeremiju Klarksonu, jeste podatak koliko je GTV bio zabavan za vožnju i pored pogona na prednjoj osovini.

Ruku na srce, moramo reći da su inženjeri toliko promenili ogibljenje u poređenju sa ostalim modelima koji su stizali s arhitekture „Tipo Due“ da je zapravo ostalo jako malo originalnih delova. Mnogi će reći da je ovo takođe bio zlatni period za Alfu kada su završna izrada i pouzdanost bili na visokom nivou.

GTV će se proizvoditi sve do 2005. godine, a Spider godinu dana duže. Sportista se izmenio jako malo tokom svoje istorije, posebno na račun stila, ali su ispod haube često debitovali moćniji motori. Vrhunac je bio 3,2-litarski sa šest cilindara i 237 konjskih snaga koji je oslobađao maksimalnu brzinu do 255 km/h.

Alfa će takođe da ponudi i manji 1,8-litarski atmosferac sa 142 „grla“ za one kupce „na budžetu“ (one s plićim džepom). Proizvodnja će se zaustaviti na cifri od 80.747 jedinica od čega je GTV igrao ulogu sa 41.700 primeraka, a ostatak otpao na Spider.

Brojka je dosta impresivna kada znamo da ova dva modela nisu bila nikako jeftina. Tokom poslednjih nekoliko godina su debitovali i razni „specijalni“ paketi opreme, obično napravljeni u nekoliko stotina jedinica.

Fiat je do tada već odobrio naslednike pod imenima Brera i Spider, na osnovu koncepta urađenog od strane Đorđeta Đuđara. Više o njemu ste imali prilike da čitate u jednom od ranijih izdanja zanimljivosti dana.

A GTV je otišao u istoriju kao fantastičan model gde je mišljenje Klarksona podelio i njegov klupski kolega Džejms Mej koji je takođe posedovao ovog sportistu.

Zoran Tomasović

(4710)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

17 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

Najveće g…no koje sam imao u životu, ali lijeo. Motor 2.0V6 turbo nepopravljiv; 2 x mijenjao glave radi pregrijavanja i jednom kompletan motor. Onda sam je prodao. Doduše, taj motir je bio bamijenjen za talijansko i grčko tržište.

Renault Terminator🇷🇺Z

Ma nije moguće da je to đubar😂..Kako Afa može da se kvari😂…

Branko

😂 Doduše, to je bio najgori mogući izbor motora za GTV i Alfe općenito. 2.0 Twin Spark, 2.5 V6 i 3.2 V6 su bili bolji. Za 1.8 Twin Spark u GTV-u nisam čuo, mada sam ga imao u Alfi 156. Isto ne loš.

Rakic

A koliko ste para dali za to djubre,u kom salonu ste ga kupili?Neverovatno koliko smelosti mozes imati i pricati o bilo kom auto proizvodjacu i reci da je djubre.Vozimo leseve iz inostranstva i po tome sudimo sta je dobro ili ne?!

Matija

Imali smo ga u porodici, kupila ga moja zena. Ovaj debeljuskasti auto sa prednjim pogonom nikada mi se nije svidjao. I ako je dvosed i realativno velik, prtljaznik mu je mali – pitao sam se kako su Italijani uspeli da uniste prostor?!

Renault Terminator🇷🇺Z

Kako kome.Najbolji sportski automoboli 90-ih su Peugeot 306 S16,106 S16,405 mi16,Renault Clio Willamas,Renault Clio 2 RS,Citroen Saxo VTS,Honda Integra,Honda Civic,Opel Calibra,BMW M3..ta Alfa u tu grupu ne spada.

Tamo daleko

Calibra je bio auto koji je nenormalno dobro izgledao ali se vozio identično kao Vectra, koja ni sama nije bila vozački auto. 405 Mi 16 je rasturao oba. U toj klasi su vladali Corrado VR6, Prelude 2.2 Vtec. Nije im mogao niko ništa, pa ni ove Alfe.

Branko

Imao sam Calibru turbo 4×4; imala je uvjerljivo najbolje ubrzanje i maks. brzinu od ovih što si spomenuo (provjereno😉). Kočnice loše za tako brz auto, 4×4 nepouzdan… Ali lijep!

Laki

Potvrda za slabe kočnice kod Calibre turbo na autobanu.

Matori

Mi ovde bliže smo se palili na deltu integrale.

'Talijan

Majstor koga znam, entuzijasta, nasao odlicno ocuvan primerak sa izraubovanim motorom (ne znam koji tacno) i ubacio iz 147 JTD 16v 150ks i menjac (isprepljavao nosace) , ekstra ide, svima mora da objasnjava kad cuju dizelku ispod haube, zapitkuju sta, kako… Cipavo bilo za registraciju, posto fabricki dizel nije postojao. Neki odusevljeni, neki kazu – oskrnavio legendu. Njega boli uvo, voze se sin on u lepom autu, ide ekstra, a nije skup za odrzavanje sa tim motorom, potrosnja ok.

BB

1.9 dizel motori kod svih proizvođača ekstra dobri… ima nešto čarobno u tom broju 😀

Laki

U pravu si junače.

Dragan

Malo zice , malo lima..wv..limuzina.
Naviko narod na nemacke kanturine , sa gomilom kilometara…nevalja Alfa?
Naravno kad ste kupovali groblja od auta , koja su za otpad.
Ovo je umetnicko delo , kao i vecina alfi i lancia.
Englez iz top gira , lud a vi pametni?

Branko

Kupio sam novu Alfu GTV 2.0V6 turbo. I do 60.000 km promijenio obje glave motora radi pregrijavanja i kompletan motor pride. A komentar o groblju od auta ne razumijem.

Slobodan

To ti je onda sve bilo u garanciji nesto me cudi da nisu mogli da rese problem ili da ti nisu dali novi motor

Bungi

Turbo motori dodatno opterećuju motor, traže jače karike, sjedišta ventila, bolju vodenu pumpu, veći hladnjak i jako bitno uljnu pumpu sa boljim podmazivanjem.Mnogi proizvođači se na to oglušuju u cilju uštede.Sve se svede na ugradnju turbo karika i novih ventila.A ove ostale nabrojane dijelove jednostavno ugrade iz atmosveraca jer ih već imaju na polici.Ko će razvijati posebne, ojačane dijelove, skupo je.?Nego vuci kupce za nos, neka dolaze na 16-i opoziv u toku prve godine, kad istekne garancija, ćao dječaci!Svjesna, unaprijed pripremljena prevara.Rukovodstvo firme u pohlepi za profitom tjera inženjere da puste u prodaju nedovoljno ispitane i nepouzdane motore i uopšte,… Pročitaj više »