1. Home
  2. Istorija
  3. Bugatti Veyron je pre 15 godina probio granicu od 400 km/h
Bugatti Veyron je pre 15 godina probio granicu od 400 km/h
1

Bugatti Veyron je pre 15 godina probio granicu od 400 km/h

383
1
Podelite sa prijateljima:

Sećamo se velikog podviga francuske marke. 

Pre 15 godina Bugatti je postao prvi brend koji je ponudio serijski automobil sposoban da probije granicu od 400 km/h kada je reč o maksimalnoj brzini. Ujedno, Bugattijev Veyron bio je prvi serijski hiperautomobil koji je raspolagao sa više od 1.000 konjskih snaga.

Veyron je koristio mamutski 8,0-litarski quad turbo W16 agregat koji je isporučivao 1.001 ks i 1.250 Nm. Snaga se na sve točkove prenosila putem sedmostepenog automatskog menjača sa dvostrukom spojnicom.

Performanse su bile i ostale fenomenalne. Ubrzanje do „stotke“ obavljalo se za 2,5 sekundi, do 200 km/h stizalo se 7,3 sekunde, dok se do 300 km/h moralo „čekati“ 16,7 sekundi.

Cilj Bugattija bio je da se probije granica od 400 km/h, tačnije da se sruši rekord od 406 km/h koji je dugo držao čuveni Porsche 917.

Tako je pre u aprilu 2005. godine Bugatti Veyron ispisao nove stranice istorije. Za volanom automobila našao se opitni vozač Uve Novacki. On je uspeo da dovede Veyron do novog rekorda od 407 km/h. Šta više, automobil je tokom vožnje uspeo da dostigne 411 km/h, ali je zbog pravila kao zvaničan rekord uzeta brzina od 407 km/h.

Priča o velikim dostignućima Veyrona ne završava se naravno ovde. Super Sport izdanje ovog modela dostiglo je 2010. godine maksimalnu brzinu od 431 km/h.

Kada sagledamo ove brojke i vidimo šta danas čini Chiron Super Sport, jasno je koliko je tehnologija napredovala u poslednjih desetak godina. Osim toga, sada imamo najave da će neki od hiperautomobila prevazići i granicu od 500 km/h.

Uprkos svemu, Veyron ostaje jedna od legendi automobilske industrije.

AutoRepublika 

(383)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bozidar

nista specijano Auto Union 1938 godine 438 km/h tako da i nisu nesto napredovali…😉