1. Home
  2. Istorija
  3. Fiat Punto „bije tri banke“
Fiat Punto „bije tri banke“
6

Fiat Punto „bije tri banke“

4.61K
6
Podelite sa prijateljima:

Fiat Punto, automobilska legenda i simbol italijanskog inženjerstva, nedavno je proslavio svoj trideseti rođendan. Sa istorijom proizvodnje koja se proteže kroz tri decenije, ovaj kultni model je ostavio neizbrisiv trag u automobilskom svetu. Od svog početka do poslednje godine proizvodnje, odnosno do 2018, Fiat Punto je bio svedočanstvo inovativnosti, stila i masovne privlačnosti.

Putovanje Fiata Punta počelo je njegovom prvom generacijom (1993. – 1999), revolucionarnom kreacijom koja sadrži za to vreme napredne tehnologije. Ona je bila pionir koncepta „integrisane fabrike“, što je podstaklo izgradnju novog objekta u Melfiju. Uspeh je bio momentalan, zasluživši prestižnu titulu „Automobil 1995. godine“. Zanimljiva je činjenica da je Punto zapravo bio odbačeni Renault Clio. Đuđaro je napravio prototip po narudžbi Renaulta kojem se nije dopao, pa je veliki italijanski dizajner prodao svoj rad Fiatu.

Priča o uspehu Punta nastavljena je lansiranjem njegove druge generacije 1999. godine, što se poklopilo sa proslavom stogodišnjice Fiata. Ova serija je donela značajan skok u dizajnu (evolucija) i inovacijama, postavljajući nova merila u segmentu kompaktnih automobila.

Za Italijane je ovaj model posebno bitan jer je tamo imao prefiks „domaći“. Međutim, isto je bilo i kod nas. Da se podsetimo. Zastava je u poslednjih par godina postojanja prodavala Punta II pod licencnim imenom Zastava 10, a kasnije kada je Fiat kupio fabriku u Kragujevcu, nastavio je proizvodnju dodavši Puntu sufiks „Classic“ u imenu.

Godine 2005. Fiat Punto je ušao u svoju treću generaciju  nazvanu Grande Punto. Ova iteracija se pohvalila većim dimenzijama i kompletnijim paketom opreme u odnosu na svoje prethodnike. Grande Punto ne samo da je ilustrovao eleganciju, već je i prenosio osećaj robusnosti koji proizilazi iz unapređenih standarda kvaliteta.

Godine 2009. pojavio se Fiat Punto Evo, evolucija Grande Punta. Predstavljao je sveobuhvatan i ekološki prihvatljiv asortiman motora, pokušavši da demonstrira Fiatovu posvećenost održivosti i najsavremenijoj tehnologiji. Poslednji redizajn Grande Punta i Punta Evoa značio je odlazak u istoriju oba naziva i vraćanje starom imenu – Punto.

Posebno, Fiat Punto je napravio značajne korake u oblasti motosporta, posebno u reli takmičenjima. Između 2006. i 2011. godine, Grande Punto S2000 se pojavio kao dominantna sila, osvajajući brojne prestižne titule. Međutim, svim dobrim stvarima mora doći kraj, a 18. avgusta 2018. poslednji Punto je sišao sa proizvodnih linija Melfija, ostavljajući za sobom nasleđe urezano u istoriju automobila.

Dok je Fiat Punto obeležio svoju tridesetu godišnjicu, stajao je kao simbol uspešnog dizajna, tehnoloških inovacija i trajne naklonosti javnosti. Otelotvorio je suštinu natpisa „Made in Italy“, ostavljajući veliki trag u kolektivnom sećanju ljubitelja automobila širom sveta. Putovanje Fiata Punta, bogato dostignućima i priznanjima, naglašava njegovo trajno nasleđe i uticaj na automobilski pejzaž.

I dalje se spekuliše da li će Fiat, sada pod kapom Stellantisa (čitaj Peugeota i Karlosa Tavareša) da oživi Punta sa platformom Peugeota 208. Još jedan znak pitanja je šta će na kraju biti sa fabrikom u Kragujevcu. Nadamo se da ćemo uskoro imati odgovore na ova pitanja, da će „srpski Detroit“ opet da proizvodi automobile i da će radnici konačno imati uslove rada i plate kao u drugim fabrikama u Evropi.

AutoRepublika

(4611)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Fiat Punto je bio toliko uspješan kroz sve generacije, da ga je trebalo – uništiti (neka nova logika)…

Rakic

Ne znam sta si zeleo postici komentarom.Ocigledno nisi razumeo tekst,ili si ostrasceni rob neke auto kompanije.Dolaze kinezi pa ces plakati ,a po tvojoj logici oni ce biti najbolji jer se najvise prodaju.Stotine kultnih modela se pogasilo dal zbog ekonomske price,same potraznje ili nesto trece(sve u svoje vreme).Gase se fabrike a ne modeli.Ciao Punto!

Neko

Punto je odlican izbor za taj novac.To je auto iz nize klase i nemoze da se poredi sa kvalitetnijim autima.Odnos cena-kvalitet je korektan

s mile

Verujem da je u to vreme bio najprodavaniji, do Pug 206, možda grešim. Jednostavan, a dobar, motori odlični.

2005 kada je izašao, mali maserati, okretali smo se za njim, EVO.. priča za sebe, odlično izgleda spolja, a unutra još lepši. Najbolja kupovina za polovnjaka.

Jednostavan, a pouzdan.

ODLIČAN

MRN

Da, nos je podsećao na Maserati.
Zaista je imao veoma uspešan dizajn.

Nenad

Odlican auto steta sto se i dalje ne pravi(zastava 10) bolji izbor od bilo kog polovnjaka za cenu koliko je bio nov