1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Dodge Neon SRT-4 – američka kompaktna raketa
Zanimljivost dana: Dodge Neon SRT-4 – američka kompaktna raketa

Zanimljivost dana: Dodge Neon SRT-4 – američka kompaktna raketa

472
1
Podelite sa prijateljima:

Američka automobilska industrija je poznata po izuzetno moćnim V8 agregatima, paljenju guma i trkanju u krug, ali s vremena na vreme se pojavi neki proizvod koji šokira čak i najveće ljubitelje ove škole. Dok se ostatak sveta morao fokusirati na malu zapreminu motora, kako bi održao troškove registracije i osiguranja niskim, kupci „preko bare“ nikada nisu imali takav problem. Ne zato što su imućni već zato što zapremina motora ne igra nikakvu ulogu u pogledu visine pomenutih nameta.

Ipak, još od pedesetih godina prošlog veka, „Jenkiji“ su nudili i kompaktne proizvode. Oni su u početku bili samo umanjene verzije većih automobila, ali počev od ranih osamdesetih godina, pogon na prednje točkove i agregati sa četiri cilindra su postali standardni. U narednih četrdeset godina, svetlost dana su ugledale i mnoge performantne verzije takvih automobila, kako sa atmosferskim agregatima, tako i one s turbo punjačima, a ako bi morali da biramo jedan model koji je pomrsio račune evropskoj i japanskoj konkurenciji to je svakako Dodge Neon SRT-4.

Prva generacija Neona je stigla u izložbeno-prodajne salone još 1995. godine, i već u samom startu se izdvojila kao lider po performansama. Agregat zapremine 2,0 litre je razvijao 150 konjskih snaga i mogao da ubrza pd nula do 100 km/h za samo 7,6 sekundi, što su bile bolje cifre od većine tadašnjih rivala.

Međutim, ideja o performantnoj verziji Neona se nije rodila sve do tri godine kasnije, kada je jedan od čelnika kompanije, Tom Gejl prisustvovao Sajmu tjuniranih automobila, možda više poznatog po akronimu SEMA, koji se tradicionalno održava u Las Vegasu i primetio da na tržištu postoji veliki broj samostalnih kuća koje proizvode delove za performantne verzija.

Ljubitelji automobila su koristili takve komponente kako bi poboljšali imidž i snagu svojih ljubimaca, ali ako bi postojao proizvod direktno iz fabrike, i to sa garancijom, šanse bi bile veće da bi završio u rukama kupaca. Nedugo posle toga, Gejl je osnovao mali tim sa idejom da prouči potencijal Neona. Tim je nosio ime Street & Racing Technology (SRT), a posle četiri meseca njihovog rada, svetlost dana je ugledao prototip Neon SRT, s 2,0-litarskim agregatom koji je razvijao 208 konjskih snaga uz pomoć kompresora.

Nakon testiranja, prototip je javnosti predstavljen tokom 2000. godine na sajmu SEMA, a zatim i na Salonu automobila u Los Anđelesu. Nakon više nego odlične reakcije publike, rukovodstvo marke Dodge je dalo zeleno svetlo za serijsku proizvodnju, ali je odlučilo da bazira model na drugoj generaciji Neona koja je debitovala baš u spomenuto vreme. Kompanija se nadala prodati oko 2.500 vozila godišnje po početnoj ceni od 19.999 dolara (oko 28.440 zelenih novčanica u današnjoj vrednosti novca).

Ispod haube se krio 2,4-litarski turbo agregat sa 215 konjskih snaga, ali već naredne godine cifra će skočiti za 15 „grla“. Ono što je zanimljivo jeste podatak da je „dyno test“ pokazao da SRT-4 zapravo razvija 265 konjskih snaga i 366 Nm najvišeg obrtnog momenta, pa je nepoznato zašto je Dodge izašao u javnost sa nižom cifrom.

Performanse su takođe bile impresivne, sa ubrzanjem iz mesta do 100 km/h za 5,3 sekunde i maksimalnom brzinom od 246 km/h. Nije postojao niti jedan automobil sa sličnom cenom koji bi mogao da parira modelu SRT-4, a ovaj mališa je često znao da iznenandi i mnoge proizvode koji su ispod haube skrivali šest ili osam cilindara. Sa dizajnerske strane, sportski branici, 17-inčne felne i mali spojler su razlikovali dva Neona, odnosno dve verzije istog. Tokom tri godine proizvodnje (2003.-2005.) će biti prodato oko 25.000 jedinica.

Pored podatka da je bio fantastičan na ulicama, SRT-4 se pokazao veoma sposobnim i za auto-moto sport. U svojoj prvoj sezoni u SCCA ProRally šampionatu, Dodgov predstavnik je nadmašio tadašnjeg lidera Volkswagena GTI i pobedio na svakoj voženoj trci.

Čak i dugo godina nakon što je proizvodnja stopirana, SRT-4 je nastavio da bude glavni izbor vozača zbog laganih modifikacija spomenutog motora kao i performansi, pa nije bilo retkost da snaga pređe cifru i od čak 1.000 „grla“.

Neon je penzionisan posle 2006. godine i zamenio ga je model Caliber. I on je pružao SRT-4 verziju, ali je bio dosta teži automobil i nije imao jednaku popularnost kod kupaca, pa je opstao svega dve godine (2008. – 2009).

Zoran Tomasović

(472)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Imao ga moj drugar na fakultetu. Fantastican auto.