1. Home
  2. Vesti
  3. Opel saopštio detalje palete motora za novu Mokku
Opel saopštio detalje palete motora za novu Mokku
15

Opel saopštio detalje palete motora za novu Mokku

398
15
Podelite sa prijateljima:

Nemačka marka je na debiju nove generacije Mokke dala informacije samo u vezi sa pogonom kod električne verzije, a sada su saopšteni detalji u vezi sa konvencionalnom ponudom agregata. 

Dakle, bez ikakvih iznenađenja, Mokka će raspolagati samo sa motorima koji vode poreklo iz PSA grupacije. Potpuno logičan, ali i dobar korak nemačkog brenda, jer se radi o proverenim i pouzdanim pogonskim jedinicama.

Jedini benzinski motor koji će biti u ponudi jeste benzinski turbo trocilindraš 1,2 PureTech. Ovaj agregat dolaziće u dve varijante. Osnovna verzija nudi 100 ks i 205 Nm, a snažnije izdanje raspolaže sa 130 ks i 230 Nm. Obe konfiguracije dolaze u ponudi sa šestostepenim manuelnim menjačem, a opciono je za snažniju varijantu moguće uzeti i osmostepeni automatski menjač.

Što se tiče performansi sa 1,2 PureTech agregatom, izdanje sa 100 ks nudi sprint do „stotke“ za 11 s, i maksimalnu brzinu od 182 km/h, dok je motor sa 130 „grla“ u stanju da pogura Mokku do 100 km/h za 9,2 sekunde, dok je maksimalna brzina ograničena na 202 km/h.

Poznato je da će Mokka biti dostupna i sa 1,5-litarski turbo dizel agregatom sa četiri redno postavljena cilindra. Ova pogonska jedinica raspolagaće sa 11o ks i 250 Nm, ali Opel nije želeo još uvek da saopšti sve detalje u vezi sa pomenutim blokom.

Ostaje misterija zašto je PSA grupa rešila da Mokka ne bude ponuđena sa najsnažnijim izdanjem agregata 1,2 PureTech od 155 ks, niti zašto neće biti dostupan i snažniji dizelaš od 130 „konja“. Moguće je da se na takvu odluku Opel rešio zbog značajno manje mase nove Mokke u odnosu na prethodnika, jer je na dijeti smršala čak 120 kg.

Interesantno je da nijedna pogonska jedinica iz palete motora nije potpomognuta nekim vidom elektrifikacije. Očito je da se u Opelu nadaju da će električna varijanta biti dovoljna da se održi nizak nivo flotne emisije kod ovog automobila.

Nemačka marka će početi da prima narudžbine za novu Mokku od naredne nedelje, s tim da će proizvodnja početi krajem poslednjeg kvartala ove godine.

AutoRepublika 

(398)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ne izgleda loše, ali, nervira me odavno ovo „prepakivanje“ unutar grupacija, od čega ekonomsku korist imaju samo proizvodjači. A kupcima – „ona stvar“.

Balkanboj

Tužan izbor motora. Čisto da ne bude gola školjka sa točkovima.
Kako ih je lepo PSA grupa postavila, kao Škoda u VAG-u ali bez motora.

moron

Ovo vozilo je dugo samo 415 cm. Kraći je 15 cm od 2008 ( koji npr. sa 1,5 HDI 102 ks ima 1.200 kg, ubrzanje 11,4 i Vmax od 180 km/h ). Šta će ovoj još lakšoj i manjoj Mokki jači dizel?

Balkanboj

Jbga, kad živiš u brdsko – planinskom kraju shvatiš da su takvi automobili (slične motorizacije) dobri samo za gradsku vožnju i ravničarske predele. Kad sedne četvoro u taj šporetić nema preticanja autobusa i kamiona, samo bicikliste. 😉
Šalim se, ali jebeš autić koji nema 140-150ks kao jaču varijantu.

moron

Pa, za tvoja „brdesa“ je onda bolje da uzmeš neki EV, zbog boljeg momenta.

Balkanboj

Nema zvuk, džaba mu sve.
Nema ni miris.
Nije sve u momentu.

moron

Ali, „sve, a bez momenta“, je jedno veliko ništa … ili jako blizu tome … Šta fali tom 1,2 e-THP sa 130ks i 230 Nm za tako malo vozilo?

Don

Motor , eto šta 🙂

moron

„Samo“ motor mu fali ? Jebo te, pa, taj „maleni“ ima veći moment nego moj „veliki“ …

Don

Ne buš ti na brda išo, pa ni na Fruškogorska , dok te ona dva ljenivca ne uzmu pod ruku. Šta zna ovaj brđo šta je 230nm.

Balkanboj

Moj mali šporetić ima 320 tih nm, dovoljno za do posla i nazad. Inače, kad bih morao da biram ovu novu Mokku uzeo bih baš taj 1.2 THP i izvadio mu dušu, da vidim koliko može da izdrži. Što se Tipa tiče, realno ne „hvali“ njemu ništa posebno, mislim da je auto taman vrednovan koliko i nudi, jedino što ja ne volim takav čaj da pijem. MRN, dugo sam vozio svašta nešto na benzin i jako volim da poteram motor do elektronske blokade, još ako ima i zadnji sportski lonac – eto veselja, čar i uživanje mogu biti i slabiji… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Balkanboj
Don

Vidiš da je moronu dovoljno 180 i 11 sek, taj ionako ne vozi preko 70, osim kad gura.
To, dok nema 190 ks i bar 400Nm,nije motor.

Don

Šta Tipu fali :-)))

Balkanboj

Sve.

Don

En, ono retoričko pitanje bilo. Na šta je tipać spao, nekad je bio i jurilica a sad je 120ks vrh ponude. A ima slabije motore od mokke, čija prva verzija je bila zlo zla, ružnoća kojoj ni 100 multipli nije bilo ravno. Za nju je ona miss svijeta.