1. Home
  2. Vesti
  3. Chevroletova Honda po drugi put
Chevroletova Honda po drugi put
0

Chevroletova Honda po drugi put

824
0
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je nekoliko meseci od kada je Hondina premijum divizija pod imenom Acura predstavila svoj prvi električni krosover. Zove se ZDX i u izložbeno-prodajnim salonima ćemo ga viđati u bliskoj budućnosti. Međutim, ono što nije vidljivo na prvi pogled je da se ispod veoma atraktivno stila zapravo krije uljez.

Da, Acura je našminkala ZDX da izgleda zaista dobro, ali je celokupna mehanika zapravo Chevroletova. Jeste, dobro ste pročitali – jedan od brendova poznat po zadivljujućoj pouzdanosti je pozajmio platformu i mehaniku od američke firme koja nema baš najbolju reputaciju u današnja vremena.

Ali razvoj novih vozila je svakako skup proces i samim tim mnogo je pristupačnije kupiti već gotov model od nekog rivala, a ruku na srce, General Motors je zaista uložio velike napore i naravno novac da elektrifikuje svoju ponudu. Više o Acuri ZDX možete da pročitate ovde.

Znajući sve to, bilo je samo pitanje dana kada će osvanuti i izdanje sa značkom Honde. Zove se Prologue i videćemo ga u izložbeno-prodajnim salonima za oko godinu dana. Slično kao i ZDX, i Prologue nam donosi atraktivan stil, izbor pogona na prednje ili sva četiri točka i autonomiju od 480 kilometara.

Prologue zapravo nije prva Honda na struju pošto je ne baš tako davno postojao i model Clarity EV. Doduše, nije se proslavio pošto je mogao da pređe tek 140 kilometara sa jednim punjenjem baterije i pritom je bio dostupan samo za kupovinu putem lizinga u američkim saveznim državama Kaliforniji i Oregoun.

Prologue je svakako veliko unapređenje. Dugačak je oko 4,9 metara, što ga čini dužim od nekih drugih poznatih Hondi kao što su CR-V i Passport, ali je kraći od Pilota. Za dizajn se postarao tim u Los Anđelesu i možemo da vidimo novi stilski pravac ovog japanskog proizvođača vozila.

Neki će reći da je dizajn možda previše prost dok će drugi imati samo pohvale iz istog razloga. Jednaka strategija je praćena i sa enterijerom. Nije fensi kao onaj u Acurinom blizancu, ali poznajući Hondinu istoriju, možemo da očekujemo visoki standard završne izrade.

Slično kao i većina modela u današnja vremena, centar odlikuje poveći monitor i vozač će preko njega moći da kontroliše sve komande, ali možemo da vidimo i dugmiće za sve one ljubitelje „stare škole“. Ovaj monitor je inače veličine 11,3 inča i pruža standardan priključak na mobilni telefon preko Apple CarPlay i Android Auto.

Prostora ima dovoljno za pet odraslih osoba, a Prologue će se moći pohvaliti i sa dosta standardne bezbednosne opreme. Pričamo o silnim upozorenjima o dešavanjima i akcijama drugih vozača oko vas, automatskim kočenjem u slučaju opasnosti i još dosta toga.

Paketi opreme će biti poznata imena kao što su EX, Touring i Elite, od čega će ovaj poslednji stizati sa jako kvalitetnom kožom, Boseovim audio sistemom sa dvanaest zvučnika, grejačima u volanu i još mnogo toga.


Za razliku od Acurinog blizanca, koji nudi više mehaničkih konfiguracija pozajmljenih iz modela Cadillac Lyriq, Prologue je dostupan samo u dve. Japanski gigant nam je podario informacije samo o onom moćnijem izdanju sa dva električna motora gde snaga iznosi 288 „konja“ i 451 Nm obrtnog momenta.

Ova verzija je dostupna samo sa pogonom na sva četiri točka. Za ljubitelje pogona na prednje točkove, takva konfiguracija će stići nešto kasnije i pružaće samo jedan motor. Reč je verovatno o onom već viđenom u modelu Chevrolet Equinox EV i tamo razvija 210 „grla“ i 329 Nm obrtnog momenta.

Zapremina baterije iznosi 85 kWh, a sa jednim punjenjem Prologue može da pređe 480 kilometara. Takva cifra važi za ekonomičniji od dva modela, a onaj sa pogonom na sva četiri točka će takođe verovatno biti sličan onom u Equinoxu EV, što znači da će moći preći oko 32 kilometra manje. Honda nam obećava da će vlasnik biti u stanju da napuni baterije za vožnju od stotinak kilometara za samo desetak minuta na brzim punjačima.

Mediji očekuju da će početna cena iznositi između 45 i 50 hiljada američkih dolara, a na Hondine modele još uvek važi onaj državni popust od 7.500 „zelembaća“. Prologue može da se pokaže velikim uspehom za japanski brend i kao „posao veka“ ako se Chevroletova tehnologija ispostavi uspehom.

U protivnom, može se desiti i da ovaj krosover završi u požaru kao i Chevrolet Bolt EV i da samim tim uništi celu reputaciju cenjenog brenda kao što je Honda. Možda je „posao veka“, ali je takođe i „rizik veka“…

AutoRepublika

(824)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments