1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Bogu hvala: BMW i Mini će se uskoro prodavati bez popusta, po fiksnoj ceni
Bogu hvala: BMW i Mini će se uskoro prodavati bez popusta, po fiksnoj ceni

Bogu hvala: BMW i Mini će se uskoro prodavati bez popusta, po fiksnoj ceni

748
11
Podelite sa prijateljima:

Pre nekoliko dana smo šturo pisali o tome kako BMW planira da u narednih par godina transformiše poslovni model i iz lanca prodaje isključi distributivnu funkciju, onakvu kakvom je danas vidimo kod ove bavarske grupacije. Inostrani mediji ovaj poslovni model nazivaju agencijskim i podsećaju da je ovim putem već krenuo Mercedes, a isto tako i Stellantis.

Da podsetimo da najavljena implementacija novog sistema poslovanja podrazumeva preinačenje sadašnjih servisno-dilerskih centara u jedino servisne, i da je ideja da se s primenom krene od 2024. godine. U sličnu priču je prvi krenuo rivalski Mercedes, koji će distributere pretvoriti u puke isporučioce – posrednike u isporuci (ne i prodaji) vozila. Istini za volju, ostaće im servisni centri i maloprodaja rezervnih delova i dodatne opreme.

Luksuzni „zvezdani“ brend u promene kreće naredne godine, praktično u isto vreme kada i Stellantis, dok je finansijski direktor BMW-a, Nikolas Peter najavio da prvi ovim putem kreće Mini od 2024, dok će se matična marka priključiti 2026. godine.

Jedna od važnih promena koja stiže s izmenom strategije se tiče i toga da rukovodstvo grupacije BMW namerava da postavi fiksne cene svojih vozila, one koje neće biti podložne pregovorima i cenkanju, čemu zapravo nikada i nije trebalo da bude mesta, barem ne kod premijum brendova i mimo zelenih pijaca. Istina, Nemci su pre par godina pokušali da sprovedu promenu u plasmanu vozila, pokušavajući da skoro ceo postupak izmeste na onlajn platformu, ali to nije prošlo. Sada postoje svi izgledi da se prekine s praksom različitih cena istih proizvoda, u zavisnosti od toga kod kog trgovca kupac ode.

“Cene će biti postavljene na isti način kao kod mnogih drugih proizvoda koje je moguće kupiti preko interneta,” objasnio je Peter, dodajući: “Smatramo da odluka o promeni poslovnog modela donosi mnoštvo rizika, ali i puno šansi. Bićemo uspešni samo ako uspemo da postavimo stvari kako treba.“

Na ovaj način će dosadašnjim distributerima ostati samo provizija za uspešno izvršen poslednji koračić u lancu prodaje, a on se tiče čina fizičke isporuke. Prvi će usled ovoga propatiti distributeri luksuznih brendova koje kontroliše BMW grupa, u Nemačkoj, a onda će se model proširiti i na druge evropske zemlje. Ipak, ovo nisu izmislili ni Švabe, ni Bavarci, pa ni eksperti iz Stellantisa, već i pre njih metod koriste marke Tesla i Polestar.

Ne možemo reći da smo iznenađeni promenom, svi teže da uvećaju profit, pa tako i proizvođači automobila, jer je rast imperativ u kapitalizmu, pa makar on bio i veštački kreiran, ogromnom količinom ištampanog novca koji služi kao pokriće za novoproizvedenu robu i usluge, a koje zapravo nikom i nisu potrebne. Ne slažete se? Da li vam zaista treba nov automobil na svakih, recimo pet godina?

Takođe, svako traži sebi slugu u toj šaradi, što opet uslovljava nedostatak kadrova kao i uvoz radne snage, uglavnom iz (gle čuda odakle to?) ratom pogođenih područja. Kako bilo, lepo je što više neće biti pregovora o kupoprodajnoj ceni, jer to je ionako bila priča u kojoj se kupac borio da ne plati više nego što bi prodavac bio voljan da prihvati u datom trenutku. Mnogim kupcima nije pošlo za rukom da nađu pravu meru i platili su više nego što su morali, samo nisu znali gde je granica…

AutoRepublika

 

(748)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Živim za taj dan, kad će zvanična prodajna cena biti „zakucana“. Bez ikakvih „popusta“ kao posledice „pregovaračkog procesa“.

Samo, ako nestane izložbeno prodajnih salona, gde ćemo da razgledamo automobile uživo, pre eventualne on-line kupovine ? Gde ćemo da ih isprobamo u test vožnji ?

Branko

Pa on-line, Morone, preko različitih igrajućih platformi kao što su Playstation, X-Box,… a bit će i aplikacija za PC, Mac, iOS i Android. Moći ćeš birati i vrstu parketa u virtualnom salonu, npr. hrast, tikovina, bambus ili neku egzotu. Čak i promijeniti temperaturu u (virtualnom) salonu da bude hladnije ili toplije…🙄 ali to je dodatna (virtualna) opcija, pa će se naplaćivati…😁

moron

🙂

Ignacio de Lojola

Ako ćemo već da štedimo ,možemo ga i virtuelno voziti ali platiti najam ugodjaja koji pruža.Zapravo fer bi bilo da platimo i putne troškovr programeru i menadžeru koji je sve to tako lepo smislio.

MRN

Pa, ugođaj i uživanje je ono što i želimo 🙂
Ako smo ga i dobili, red je i da platimo 🙂

BB

Prvo naslov stavljanBoga i BMW u istu rečenicu, ne ide… A onda ti živiš u adan kada ćeš kupiti auto bez popusta… Pa jel’ ti znaš šta znači kada BMW-u dadneš više slobode u određivanju cijena? 😂🤣
Pazi šta želiš, neke želje se i ostvare 😜

MRN

Da, jedva čekam taj dan, kad u vezi cene novog vozila (u realnom ili virtuelnom salonu) apsolutno neće postojati mogućnost bilo kakvog pregovaračkog procesa.

J4ZZ3R

Mislim da je ovo glupost, pogotovu što kupci neće imati nikakav benefit iz ovoga, nama će sve ostati isto, a proizvođači će za sebe zadržati „uštedu“. Takođe, nisam zadovoljan distributerima i uvoznicima kod nas, ali guraju ga proizvođači i njima samo tako. Imaš plan prodaje koji je često preambiciozan, imaš obavezu da kupiš tri neatraktivna da bi dobio onaj model koji želiš, na sebe preuzimaš trošak i rizik prodaje i lagerovanja itd itd. Mislim da bez obzira na sve, ljudski kontakt i razgovor je najvažniji…kome to nije jasno nek proba da komunicira sa chatbotovima. Imao sam Microsoft Surface laptop i… Pročitaj više »

moron

To i jeste cilj – ušteda. Ona donosi veći profit.