1. Home
  2. Vesti
  3. Evropska kamionska industrija mogla bi da izgubi oko 10% tržišta
Evropska kamionska industrija mogla bi da izgubi oko 10% tržišta
4

Evropska kamionska industrija mogla bi da izgubi oko 10% tržišta

296
4
Podelite sa prijateljima:

Evropski proizvođači kamiona mogli bi da izgube 11 odsto tržišta EU od svojih konkurenata do prelomne, 2035. godine. Ovo je zaključak do kojeg je došla Bostonska konsalting grupa (BCG), koja je analizirala tri različita scenarija o efektima međunarodne konkurencije u ime Transporta & Environmenta (T&E).

Prognoza od 11 odsto odgovara tržišnom udelu kamionskih giganata Scanije ili Iveca. To bi moglo biti izgubljeno u korist Tesle i BYD-a ako zakonodavci ne budu zahtevali od evropskih proizvođača da povećaju ponudu kamiona sa „nultom“ emisijom, prema T&E.

Barijere za ulazak na tržište kamiona su veće nego za automobile, a međunarodna trgovina je i dan danas niska. Ali to bi se moglo brzo promeniti ako se drugi regioni brže elektrifikuju. BCG otkriva da će potražnja za kamionima sa „nultom“ emisijom u EU porasti na 55 odsto prodaje do 2030. kako cene budu padale.

Međutim, trenutna ograničenja voznog parka kamiona predstavljaju rizik da evropski proizvođači neće moći da zadovolje potražnju. Zakonodavci EU bi trebalo da postave ambicioznije ciljeve kako bi od proizvođača kamiona zahtevali da proizvode više vozila sa „nultom“ emisijom. Ovo bi pomoglo da se ne ponove greške sa tržišta automobila.

Kim Kolmajer, menadžer za e-mobilnost u T&E Nemačka, kaže: „Naša industrija kamiona je u opasnosti da ponovi gubitke u prodaji koje su iskoristili Tesla i BYD, čiji modeli su već na tržištu putničkih automobila. Kada bi VW i Stellantis mogli da se vrate pet godina unazad, kada su električni automobili imali isti udeo na tržištu kao električni kamioni danas, da li bi doneli iste odluke?

Da bi zadržali svoju dominaciju na domaćem tržištu, evropski proizvođači kamiona moraju brže da pređu na električna vozila. Ambicioznija ograničenja flote u EU i zelena industrijska politika mogu osigurati da budu u korak sa potražnjom uz istovremeno smanjenje troškova za prevoznike. Dakle, ne radi se samo o klimi, već posebno o industrijskoj politici orijentisanoj na budućnost.“

Povećao bi se i doprinos sektora proizvodnje kamiona evropskoj ekonomiji. Ciljevi koje je predložila Evropska komisija bi stvorili dodatni BDP od 10 milijardi evra u poređenju sa sadašnjim standardima. Predloženi ciljevi T&E povećali bi BDP za 27 milijardi evra.

Kim Kolmajer kaže: „Prelazak na kamione sa nultom emisijom stvara radna mesta i štiti klimu. Kolika je ekonomska korist zavisi od toga koliko brzo se promena dogodi. Zakonodavci EU moraju da zauzmu ambiciozniji kurs za proizvođače kamiona od onoga što je trenutno na stolu.

AutoRepublika

(296)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Meni se čini da su oni odlučili da komplet sahrane EU i da su na dobrom putu da to i učine…Samo pogledati zadnju epizodu Nadrealista..

S mile

Ne vezano za naslov.

Malopre procitah posle par godina da se daje popust na C4 citroen… da li se malo vracaju stvari na svoje. Udarilo i na EU proizvodjace.. stizu popusti

Matija

Vrlo verovatno da ce konkurencija iz Kine da otrezni EU proizvodjace! Uspavali su se na visokim cenama kojima pokrivaju svoju neefikasnost i nekreativnost. Zdrava konkurencija – to je ono sto podstice evoluciju!

BB

Sve je to dio istog procesa, i ipak je vezano za naslov 😀

Primjećuje se usporavanje tržišta, npareduju jeftiniji modeli (Dacia), došla je kineska konkurencija, treba se boriti na svim frontovima a ne samo na „additional value“ i sličnim marketinškim opsjenama za uzimanje para…