1. Home
  2. Vesti
  3. Audi Q4 e-tron dobio mehaničko unapređenje i višu cenu
Audi Q4 e-tron dobio mehaničko unapređenje i višu cenu
0

Audi Q4 e-tron dobio mehaničko unapređenje i višu cenu

335
0
Podelite sa prijateljima:

Baterijski krosover Audi Q4 e-tron, koji je debitova tokom proleća 2021. godine, najbliži je rođak modela iz Volkswagenove porodice električnih vozila po imenu ID, i svi ti aduti ogromnog germanskog koncerna su postavljeni na modularnu arhitekturu MEB. Popularnost krosovera zvanog Q4 je u zamahu, pa je u prvom polugodištu 2023. godine, spram one koja je obeležila komparativni prošlogodišnji šestomesečni period, došlo do rasta prodaje za čak 51,2%. Ujedno, ovaj model je i bestseler kada se priča o električnim Audijima.

Sada izveštavamo o tome da je predstavljena modernizovana paleta ovog modela, a ona uključuje standardni Q4, baš kao i kupeoliki Q4 Sportback.

Osavremenjavanje je čisto mehaničke prirode, pa se izvedeni zahvat i ne može tumačiti kao restilizacija. Izmene u stilu nisu ni bile deo plana, a to važi, kako za spoljašnost, tako i za pitanja koja se tiču izgleda, organizacije i uređenja putničke kabine.

Ali, zato su krosoveri s nalepnicama na kojima piše Audi Q4 e-tron dobili nove pogonske sklopove. Oni su već poznati jer su ugrađivani u taze modele pomenute familije modela ID. Na primer, Audi se sada može pohvaliti da na zadnjoj osovini nudi sinhroni električni motor nove generacije. Dolazi s indeksom APP550. Među osobenostima novog agregata se ističe rotor sa snažnijim stalnim magnetima, kao i stator s uvećanim brojem okreta i poprečnim presekom namotaja. Snaga istog je narasla sa 204 na 286 „konja“.

Pogonski sklop Audija Q4

Inovacije su dovele do potrebe izmena i u nomenklaturi proizvođača, barem kada su u pitanju neke od modifikacija predmetnog krosovera. Bazična verzija s oznakom Q4 40 e-tron i sa zadnjim pogonom je bila prinuđena da ustupi mesto alternativi koja je nazvana Q4 45 e-tron (286 konjskih snaga).

Središnja modifikacija u hijararhiji bavarskog brenda, ona koja se odazivala na ime Q4 45 e-tron quattro s dva motora i integralnim pogonom, zadržala je indeks, ali je dobila više konjskih snaga, pa umesto njih 265, sada pruža pomenutih 286 „grla“.

Ranije je varijanta s najviše prestiža bila uparena s brojem pedeset u nazivu, ali sada ta verzija s integralnim pogonom koketira s brojem 55 u indeksu. Ukupna moć dva motora je uvećana sa 299 na 340 konjskih snaga. Evropski automobilski mediji sugerišu da su dva verzije s integralnim pogonom došle s istim električnim motorima, a da je razlika oličena samo osobenostima firme.

Kapacitet trakcione baterije nije menjan (77 kWh), ali sada dvomotorne Q4-ke mogu biti kačene na terminale snage 175 kW, dok one s isključivo zadnjim pogonom, ne mogu na punjače koji su jači od 135 kW. Pre je ta granica bila na koti od 125 kW.

Sistem hlađenja baterija i sistem upravljanja istim sklop je značajno unapređen. Zahvaljujući tome je došlo do skraćenja vremena koje je potrebno da se provede u dopuni, i ono je sniženo za nekih par minuta u proseku.

Pored pomenutih, u koktel izmena je uključeno i novo podešavanje svih opcionala vezanih za sistem ogibljenja, pa se kod Q4 sada mogu dobiti rekonfigurisani režimi oslanjanja nazvani standard, sport i adaptive (prilagodljivi). Težnja konstruktora u ovoj oblasti je bila na poboljšanju odziva na impulse vozača koje se prenose preko obruča upravljača.

Adaptivni tempomat je sada više napredan pa omogućava i autonomnu izmenu saobraćajne trake. Naposletku, nadgradivi Audijev virtuelni kokpit i sistem za navigaciju su postali deo serijske opreme, dok je ranije standard predstavljao virtuelni kokpit s dijagonalom od 10,25 inča, kao i fiksni grafički displej.

U Nemačkoj će biti omogućeno naručivanje osveženog krosovera po imenu Audi Q4 e-tron već od prekosutra, to jest od 26. septembra. Početna cena će narasti s aktuelnih 51,9 hiljade evra, na 52.950 evrića.

AutoRepublika

(335)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments