1. Home
  2. Vesti
  3. Tesla Roadster će biti kralj Nirburgringa, Model S na pragu rekorda
Tesla Roadster će biti kralj Nirburgringa, Model S na pragu rekorda
1

Tesla Roadster će biti kralj Nirburgringa, Model S na pragu rekorda

217
1
Podelite sa prijateljima:

Prvi čovek Tesle najavio je da će novi Roadster postaviti rekord na Ringu. 

Da se odmah razjasni, Mask je najavio obaranje rekorda za serijske automobile. Ostalo van toga nije ni predmet Teslinog razmatranja, odnosno nije u ovom trenutku.

Podsetimo, apsolutni rekord Nirburgringa drži Porsche 919 Hybrid sa 5:19.546, dok je rekorder za električne automobile VW ID.R sa 6:05.336.

Nadolazeći Roadster već ima fantastične „brojke“ koje govore da bi zaista i mogao da učini najavljeno. Ovaj električni automobil stiže do 100 km/h za manje od 2 sekunde, a maksimalna brzina iznosi više od 400 km/h!

Protekle nedelje pojavila se i glasina da će Tesla Roadster zvanično postaviti brzi krug na Ringu naredne godine.

Model S na Zelenom paklu

Kao što je to već postalo uobičajeno, šta god da Tesla uradi to dobija veliku pažnju javnosti. Jasno je da su Mask i ostali rukovodioci američke marke pravi majstori za publicitet, te je glavna vest ovih dana u stručnim medijima Model S na Ringu.

Model S na Ringu

Kako Tesla zvanično navodi Model S će postaviti brzi krug na čuvenoj stazi u novm ruhu. Model S Plaid je naziv nove varijante, a šta to tačno znači još uvek nije potpuno objašnjeno. Čekaju se kompletne informacije Tesle o ovoj verziji, a ono što jeste dostupno javnosti to je da će ovaj Model S imati pogonski sklop sa tri elektromotora, ali i sedam sedišta, kao i da će ući u proizvodnju sledeće godine u oktobru/novembru.

Velika prašina podigla se i oko varijante koja se trenutno testira na Nirburgringu. Viđeni Model S evidentno je drugačiji od dosadašnjeg serijskog vozila. Tu su veći točkovi, specijalne poluslik gume, potom spojler, a spoteri sa Ringa tvrde i da je automobil ostao bez ručki za otvaranje vrata, pa da vozač ista otvara uz pomoć jedne trake?!

Moguće je da je Tesla poskidao sve što može sa Modela S kako bi ga olakšao, ali to nije neuobičajena praksa prilikom postavljanja ovakvih rekorda. Uostalom, retkost je da je neki „serijski“ automobil koji je postavio rekord bio potpuno neizmenjen prilikom tog poduhvata.

Tesla Model S planira da obori rekord za električni automobil sa četvoro vrata koji trenutno drži Porsche Taycan. Spoteri koji se nalaze na Zelenom paklu javljaju da je prema nezvaničnim rezultatima i uz saobraćaj na stazi, Model S ostvario vreme od otprilike 7 minuta i 23 sekunde.

To je za nekih 20 sekundi bolji rezultat od Taycana. Ostaje da vidimo šta će se zvanično dogoditi u narednim danima.

AutoRepublika 

(217)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Goran Jurković

Gdje je sad porsche za staze sa svojom tradicijom?