1. Home
  2. Vesti
  3. Austrija cenovnom politikom obesmišljava direktive EU u vezi putarina
Austrija cenovnom politikom obesmišljava direktive EU u vezi putarina
13

Austrija cenovnom politikom obesmišljava direktive EU u vezi putarina

753
13
Podelite sa prijateljima:

Međutim, malo ko će se tome obradovati jer je cena takve vinjete za putničke automobile određena da bude na nivou od nepunih devet evra, dok je u isto vreme osetno poskupela desetodnevna karta za korišćenje autoputeva Austrije.

Zapravo, cena iznosi 8,60 evra po vozilu, dok je ranije postojala mogućnost kupovine karte za korišćenje mreže autoputeva kroz Austrijiu u najkraćem periodu od deset dana, što je bilo veoma nepovoljno za vozače koji su u toj državi ostajali samo koji dan, ili još grđe, za one koji su bili samo u prolazu.

Odnosna odluka je doneta tokom prethodne nedelje od strane austrijske vlade, ali bi tek trebalo da bude usvojena u skupštini i usklađena je s direktivom Evropske unije koja reguliše pitanja troškova korišćenja infrastrukture država članica. Tamo se insistira na uvođenju dnevnih karata za upotrebu autoputeva.

Koliko je sve relativno i koliko je moguće ruglu izvrnuti i najplemenitije ideje, pokazali su ovom prilikom i Austrijanci, mada smo mi mislili da smo šampioni u toj oblasti. Naime, karta za desetodnevno korišćenje mreže autoputeva u Austriji će od sledeće godine koštati samo 11,90 evra (dok je sada 9,90 evra), pa se praktično ispostavlja da je cena desetodnevnih vinjeta uglavnom i postavljena na taj nivo za one koji su u tranzitu.

Naposletku, cena godišnje vinjete nije izmenjena i ostaje na nivou od 96,4 evra, dok je dvomesečna karta sada sa sniženom cenom za deset evro centi i košta 28,90 evra. Sve navedene cene se tiču 2024. godine.

Austrija ove takse naplaćuje od 1997, dok je prošle godine državni entitet Asfinag u čijoj su nadležnosti ova pitanja, od vinjeta prikupio 540 miliona evra. Pored toga, bilo je 226 miliona evra za specijalne putarine vezane za neke konkretne okolnosti, na primer prolaze kroz tunele, i skoro 1,7 milijardi evra za putarine za kamione. Alpska republika iz komšiluka stoga ima siguran budžet za održavanje i proširenje mreže putne infrastrukture.

Na kraju ćemo reći da su Nemci opravdano ogorčeni na susede iz Austrije koji koriste germanske autoputeve bez da se uhvate za novčanik, dok je situacija potpuno obrnuta kada vozači iz Nemačke zakorače u Austriju.

AutoRepublika

(753)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator🇷🇺Z

I ja bi volio da je za džabe…ali ne mere🤣.

Matori

Fali neki pasus na početku?

Guliver

Na koju cenu konkretno pisac članka ima primedbe? Da li je mnogo 8,6 evra za dan, 11,9 destodnevna ili nešto ispod 100 evra godišnja? Nemaju pojma Austrijanci, treba da uvedu naplatne rampe kao Srbija i naplaćuju 480 dinara od BG do Čačka.

BB

Ali ti ne naplaćuju posebno tunele 😜

Renault Terminator🇷🇺Z

Na dva mijesta se naplaćuje tunel.Prema Grazu i prema Vilahu.
I Crnogorci naplaćuju Sozinu,zašto ne bi mogli i Austrijanci.Još su Austrijanci počeli prije njih.

Guliver

Na A10 (Salzburg-Villach) se nezavisno od Vignette naplacuje deonica koja obuhvata Tauern i Katschberg tunele – kosta 12,5 evra. I potom se naplacuje Karavanke tunel nesto ispod 8 evra ali on je koliko Austrijski toliko i Slovenacki. Zapravo ako se putuje na sever, naplatu vrse Slovenci. Ne razumem sto toliko drvlje i kamenje samo po Austrijancima.

Na A9 (Linz-Graz) se naplacuju Bosruck i Gleinalm tuneli, 10 evra za oba mada mogu da se plate i jedan nezavisno od drugog ukoliko se neko iskljucuje sa autoputa negde izmedju ta dva tunela.

Renault Terminator🇷🇺Z

U Mađarskoj je 10 dana 15 ili 17 eura.A godišnja vinjeta je 125 eura ako ne i više.A u Austriji 96 eura godišnja.
Ni meni nije malo jasan ovaj tekst.Srbija,Hrvatska,Italija,Mađarska..svi imaju skuplje putarina od Austrijanaca.Što se tiče autoputa,Njemci su tu najbolji-džabe.Austrijanci su među boljima kada se sve sabere i oduzme.

Matori

Gde se u tekstu navodi na šta se odnosi cena od 8,6 €?

Renault Terminator🇷🇺Z

Ako izuzmemo Njemačku,ako se već mora plaćati autoput,po meni je najbolji sistem vinjeta.A najgori za korisnika je sistem kao kod nas,Hrvata,Italijana..

Prle

Poštenije za korisnika je da plaćaš koliko koristiš što svakako nije vinjetni sistem gde onaj koji prođe jednom u 10 dana plati koliko i onaj koji prođe 10 puta.

Renault Terminator🇷🇺Z

Ja u Austriji svaki dan koristim autoput.Meni se godišnja vinjeta od 96 eura itekako isplati. I opet je vinjeta bolja od konkretno Srpskog plaćanja putarine,o Hrvatskom da ne govorim,oni su još skuplji ..ja od Horgoša do Beograda platim 7 eura (ako sada nije i skuplje) 200km razdaljine.Isto toliko platim u povrtaku.Znači 14 eura za 400km korišćenja autoputa iz dva puta. U Mađarskoj platim 15 eura vinjetu za 10 dana neograničenog korišćenja autoputa..i prođem kroz cijelu Orbaniju (Mađarija) gore od Niklesdorfa do Horgoša,345km i u povrtaku opet 345km.Znači za 15 eura pređem 690km a u Srbiji za 14 eura 400km i… Pročitaj više »

Yankee

Ja sam nedavno do Ohio i nazad presao 1.300 km. Sve autoput. Nisam platio ni centa putarinu.
Sta-ces, sloboda hehehe

Renault Terminator🇷🇺Z

🙃