1. Home
  2. Vesti
  3. Automobilski sindikat proširio štrajk protiv General Motorsa i Stellantisa
Automobilski sindikat proširio štrajk protiv General Motorsa i Stellantisa
0

Automobilski sindikat proširio štrajk protiv General Motorsa i Stellantisa

158
0
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je oko nedelju dana od kada je zvanično automobilski sindikat u Sjedinjenim Američkim Državama pod imenom UAW (United Auto Workers) započeo štrajk protiv General Motorsa, Forda i Stellantisa. To se desilo u tri fabrike i to konkretno u onima gde se proizvode popularni modeli kao što su Ford Bronco, Chevrolet Colorado i Jeep Wrangler.

Oko trinaest hiljada zaposlenih je napustilo svoja radna mesta i napravilo poveću listu svojih zahteva, a na njoj se nalaze detalji kao što su sigurnost radnog mesta, zatim povećanje plate od 40%, kraća radna sedmica, dodatni bonusi kada troškovi života skoče i slično. Više o tome ste mogli da čitate ovde.


UAW je protekle sedmice rekao da je štrajk započet samo u tri fabrike, ali ako se pregovori otegnu, da bi mogao biti proširen i na druge lokacije. I desilo se baš to, pošto se jučerašnjeg dana broj fabrika proširio, ali samo za one od strane General Motorsa i Stellantisa.

Predstavnici sindikata su izjavili da čelnici ove dve firme nisu voljni ni da sagledaju njihove uslove, dok je Ford započeo pregovore i želi da pronađe zajednički jezik, pa samim tim njegove nove fabrike neće u štrajk. Ford je takođe pristao na jedan deo zahteva i to na onaj gde radnici ne bi imali različitu platu na osnovu toga koje konkretne delove proizvode.

Američki gigant je takođe spreman i da ponudi dodatne bonuse u vremenima kada stopa inflacije značajno skoči. S druge strane, General Motors i Stellantis su bili voljni donekle eliminisati različite plate za istu poziciju, ali osim toga, nisu pristali na uslove sindikata.


To znači da će čak 38 fabrika sa lokacijama u dvadeset američkih saveznih država od strane General Motorsa i Stellantisa odmah prestati sa radom. Takvi radnici su i ranije bili nezadovoljni uslovima, posebno zato što je maksimalna satnica iznosila 24 dolara i to posle osam godina na poslu. Sindikat će nastaviti da plaća sve radnike u štrajku iz sopstvenog džepa pa je naravano i UAW-u u interesu da dogovor bude što-pre postignut.

Ova vest takođe znači da ćemo uskoro imati veliku nestašicu automobila u izložbeno-prodajnim salonima, što će naravo okrenuti mnoge kupce prema konkurenciji i kupovini polovnjaka. U suštini, očekujte opet nagli rast cena kao i za vreme kovida…

AutoRepublika

(158)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments