1. Home
  2. Vesti
  3. Bez dogovora u velikom štrajku protiv američke automobilske industrije
Bez dogovora u velikom štrajku protiv američke automobilske industrije
5

Bez dogovora u velikom štrajku protiv američke automobilske industrije

240
5
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je nekoliko dana od kada je započeo jedan od najvećih štrajkova u istoriji američke automobilke industrije. Tokom jutarnjih sati u petak protekle sedmice, oko trinaest hiljada zaposlenih radnika u firmama General Motors, Ford i američkoj diviziji Stellantisa su napustili svoja radna mesta, što je prvi put u istoriji da sindikat takozvanog UAW (United Auto Workers) istovremeno „napada“ sve tri američke firme.

UAW je osnovan još 1935. godine i trenutno ima oko 400 hiljada aktivnih članova koji rade u automobilskom svetu. Novi ugovor između dve strane je trebalo da bude potpisan do kraja radnog dana u četvrtak, četrnaestog dana septembra, ali kako dve strane nisu uspele da pronađu zajednički jezik, desilo se ono što su svi očekivali – radnici su stupili u štrajk.


Potrebno je spomenuti da ne štrajkuju sve fabrike već „samo“ tri, i to po jedna od svake korporacije. U slučaju General Motorsa je ona u Sent Luisu, za Stellantis se nalazi u Ohaju dok Ford muči muku sa fabrikom u okolini Detroita. Možda se takva cifra ne čini značajnom, ali je UAW proračunao na kojim lokacijama se proizvode neki zaista popularni modeli i odlučio da napadne baš njih. Pričamo o vozilima kao što su Ford Bronco, Chevrolet Colorado i Jeep Wrangler, pa će čekanje na njih biti značajno duže nego što je sada.

I šta sindikat onda želi? Pa naravno – bolje uslove, veće beneficije, višu platu i čak i kraću radnu sedmicu. Njihov prvi uslov je onaj da radnici ne gube radna mesta, to jest platu, čak i ako fabrika jedno vreme miruje zbog slabe prodaje određenog ćetvorotočkaša. Oni takođe žele i rast plata za čak 40%, a UAW tvrdi da je došao do ove brojke na osnovu rasta plata osoba koje vode sve tri firme.

Prva dama General Motorsa Meri Bara je izjavila da sličnu povišnicu nije dobila već je 92% njene plate zavisno od toga kako je cela firma poslovala. Priznaje da je zaradila 29 miliona američkih dolara u 2022. godini, ali ponovo napominje da plata nije bila garantovana i da je General Motors lošije poslovao – to bi se odrazilo i na njen bankovni račun.


UAW zatim traži i povratak nečega što se zove COLA ili „cost of living allowance“. Reč je o sistemu koji je nekada bio na snazi gde bi radnici dobijali „bonus“ na kraju godine zavisno od rasta inflacije i generalno troškova života. COLA je eliminisan iz ugovora kada je potpisan 2007. godine, ali UAW smatra da se Sjedinjene Američke Države finansijski oporavile od tada i da poslovanja General Motorsa, Forda i Stellantisa sada mogu to da podnesu.

Pored viših i sigurnih plata i spomenutog COLA, UAW želi da za svoje članove obezbedi i značajnije povlastice, kao što su zdrastveno osiguranje i penzije. Njihov poslednji zahtev je onaj da se radna sedmica skrati sa sadašnjih 40 sati na 32 sata. Ova ideja je zapravo bila razmatrana tokom sedamdesetih godina prošlog veka, a na kraju je postignut dogovor da radnici nastave da rade 40 sati sedmično i da pritom dobiju duži godišnji odmor.

Medijima se obratio i prvi čovek Forda Džim Farli i izjavio da kada bi kompanija odobrila sve zahteve, Ford bi otišao u stečaj u roku od tri godine. Zvanična dokumentacija pokazuje da trenutno zaposleni u General Motorsu, Fordu i Stellantisu u proseku zarađuju od 67 dolara po satu (u tu sumu su uračunate plate i troškovi beneficija). Radi poređenja, oni koji rade za Toyotu, Hondu i Nissan u proseku zarađuju 55 dolara po satu dok su radnici Tesle plaćeni oko deset najmanjih zelenih novčanica manje.


Ne sumnjamo da će zajednički jezik na kraju biti pronađen, samo je pitanje vremena kada…

AutoRepublika

(240)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Javite šta su napravili, možda nešto naučimo…

MRN

„Zvanična dokumentacija pokazuje da trenutno zaposleni u General Motorsu, Fordu i Stellantisu u proseku zarađuju od 67 dolara po satu (u tu sumu su uračunate plate i troškovi beneficija). Radi poređenja, oni koji rade za Toyotu, Hondu i Nissan u proseku zarađuju 55 dolara po satu dok su radnici Tesle plaćeni oko deset najmanjih zelenih novčanica manje“

To su bruto cifre?
Koje su neto ?

Yankee

Zavisi od drzave do drzave, nisu svuda porezi isti. Ali juce sam gledao intervju jedne zene koja radi u fabrici u St Louisu i rekla je da je placena $29 po satu. Ne zivim u Missouri, ali gledajuci po internetu koliki je tamo porez, to bi trebalo da bude oko $3.900 net mesecno. E sad naravno imas tu i druge troskove – zdrastveno osiguranje mesecni premijum, 401k i sta sve vec. U sustini, racunaj da ce ti troskovi (porez, osiguranje, 401k i slicno) oduzeti oko trecinu mesecne zarade. Doduse, radnici u auto industriji mislim da imaju sve to uracunato (osim… Pročitaj više »

Izmenjeno 7 meseci pre od strane Yankee
MRN

hvala

Renault Terminator🇷🇺Z

Uvijek sam uz radnike i podržavam štrajk.