1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Evropa protiv Amerike i „porez na piletinu“
Zanimljivost dana: Evropa protiv Amerike i „porez na piletinu“
1

Zanimljivost dana: Evropa protiv Amerike i „porez na piletinu“

501
1
Podelite sa prijateljima:

Nije retkost da se Evropa i Sjedinjene Američke Države (SAD) ne slažu po mnogim ekonomskim pitanjima, a jedna od najpoznatijih nesuglasica se desila tokom 1960-ih godina … i na snazi je do današnjeg dana.

U periodu nakon Drugog svetskog rata, piletina, nekadašnji sinonim za skupu hranu, je postala glavni prehrambeni mesni proizvod Amerike zahvaljujući intenzivnom gajenju pilića. Evropa nije bila jednake sreće pa se piletina smatrala delikatesom i bila je izuzetno skupa.

Sve do ranih 1960-ih godina, Evropa je zavisila od uvoza piletine iz Amerike, čije su cene postale dovoljno niske da su govoto svi mogli da je priušte, a na taj način najviše su oštećene evropske firme, koje nisu mogle da pariraju sa jednako niskim cenama. Evropa tada odlučuje da optuži Amerikance da namerno održavaju cene niskim sa ciljem da domaće firme bankrotiraju, ali i za korišćenje nedozvoljene količine hormona u piletini. Na taj način uvoz piletine je značajno smanjen, pa su Amerikanci odlučili da uzvrate istom merom.

Tokom 1963. godine, Amerikanci uvode carinu od 25% na uvoz skroba, dekstrina, alkoholnih pića i lakih teretnih vozila. Za našu priču je najzanimljiviji ovaj poslednji detalj, a cilj je bio podići cenu i smanjiti uvoz veoma popularnog Volkswagena Type 2 (takođe poznat kao Transporter i Microbus). Amerikanci su uspeli u tom planu i nemački proizvođač vozila je u roku od nekoliko godina bio primoran da skoro udvostruči cenu, a Type 2 se nije ni vraćao na ovo tržište posle 1979. godine.

Tokom godina obe strane su popustile i većina je skinuta sa liste, sa izuzetkom lakih komercijalnih vozila za koje visoki porez (poznat kao „chicken tax“ ili „porez na piletinu“) postoji do današnjeg dana na vozila uvezena iz Evrope ili Japana. Kako to obično biva, za svaki zakon postoji određena rupa i nije bilo potrebno mnogo vremena da je kompanije otkriju. Naime, Subaru je shvatio da ako doda sedišta u prikolicu pikapa Brat da se on ne računa kao komercijalno vozilo i samim tim porez od samo 4% je na snazi. Sličnom strategijom se danas vodi i Ford sa Transit Connect vanom. On se proizvodi u Turskoj i uvozi u SAD sa zadnjim sedištima, koja zatim bivaju izvađena i reciklirana pre nego što se pojavi u prodaji.

Zoran Tomasović

(501)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Postoji „lagan“ nacin da se zaobidje chicken tax – proizvodnja u Americi/Meksiku/Kanadi.