1. Home
  2. Vesti
  3. Kinezi zauzimaju posebno mesto u srcu BMW-a
Kinezi zauzimaju posebno mesto u srcu BMW-a
2

Kinezi zauzimaju posebno mesto u srcu BMW-a

449
2
Podelite sa prijateljima:

Naravno, privredna društva ne znaju za emocije, iako gaje snažnu ljubav za profit. Tako i uprava nemačkog proizvođača plementih automobila, grupacija BMW računa da će biti isplativo da poveri dizajnerskom centru kompanije sa sedištem u Šangaju da osmisli modele Bavaraca koji će počivati na arhitekturi Neue Klasse i koji će biti namenjeni isključivo lokalnom tržištu.

Objavu navedenog sadržaja je doneo izvršni direktor kompanije BMW Oliver Cipse, a to je učinio govoreći tokom Salona automobila u Minhenu (IAA) na kongresu pod nazivom Svet novoenergetskih vozila.

„Ne mogu sada da otkrivam previše, ali stilski centar BMW-a u Šangaju već radi na posebnom stilu i funkcijama vozila namenjenih isključivo tržištu Kine. Pričam o o vozilima koja će dolaziti na temelju platforme Neue Klasse,“ rekao je Cipse a preneo Automotive News.

BMW ima plan kojim je predviđeno da se vozila s pedigreom Neue Klasse zakotrljaju s proizvodnih traka u Kini negde tokom 2026. godine. Ipak, ostalo je nejasno da li će verzije namenjene isključivo tom tržištu biti i prve iz te porodice modela koje će se prodavati u Kini.

BMW je lansirao koncept prvog modela iz familije Neue Klasse baš na manifestaciji koja je nedavno održana u Minhenu. Izložbeno vozilo promoviše novi dizajnerski jezik i pomalo podseća na vozila bavarske marke iz šezdesetih godina prošlog veka. Putnička kabina je moderna i tu se ističe projekcioni ekran koji se proteže celom širinom vetrobranskog stakla. Na komandnoj tabli videsmo i ekran u obliku paralelograma.

„Mogu da obećam da če serijska verzija koja je utemeljena na konceptu po imenu Vision Neue Klasse uskoro početi da silazi s proizvodnih traka,“ kazao je Cipse pre nego što je koncept debitovao.

Još uvek nemamo sveobuhvatne tehničke specifikacije za modele iz linije Neue Klasse. BMW je ranije najavio da će ta vozila pružati domet do oko hiljadu kilometara. Neke alternative vozila mogu nuditi izmenjeno učešće nikla i kobalta u baterijskim ćelijama, dok će se iste moći dopunjavati brzinom do 270 kilovata.

Proizvodnja modela iz palete Neue Klasse će biti pokrenuta 2025. godine i odvijaće se u mađarskom Debrecinu. Montažaće kasnije krenuti i u Nemačkoj (2026) i u Meksiku, u postrojenjima koja rade u gradu San Luis Potosi. Tamo će se s ovim krenuti u 2027. godini.

Prvi će među kupce sedan i on će biti naslonjen na koncept. Potom se očekuje električni SUV, dok BMW planira da do 2027. godine ponudi šest modela na toj arhitekturi. BMW takođe proliva znoj i nad pogonskim sklopom za vozila na platformi Neue Klasse a koji bi pripadao klasi FCEV. Takav će se implementirati kod većih vozila iz linije Neue Klasse.

AutoRepublika

(449)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Sve više se nemačka industrija oslanja na kineske partnere, a sa druge strane kinezi sve manje kupuju EU proizvođače. VW polako smanjuje prodaju u kini, a cenim da će i ostali EU proizvođači.

Matori

I većina ostalih modela izgleda kao da je tamo dizajnirana.
Samo u dizajn centru dečijih igračaka.