1. Home
  2. Prezentacije
  3. Kupe krosover Nio EC6 dobio novu generaciju posle samo tri godine od lansiranja
Kupe krosover Nio EC6 dobio novu generaciju posle samo tri godine od lansiranja
0

Kupe krosover Nio EC6 dobio novu generaciju posle samo tri godine od lansiranja

90
0
Podelite sa prijateljima:

Kineska kompanija za električna vozila Nio nastavlja sa brzim ažuriranjem svoje linije: predstavljena je druga generacija EC6 krosovera srednje veličine EC6, koji izgleda skoro potpuno isto kao i veći EC7, ali ima nešto skromnije tehničke karakteristike.

Prva generacija Nija EC6 ušla je na tržište u jesen 2020. godine, kada je Nio bio na ivici finansijskog kolapsa. Kompanija sada napreduje, iako i dalje pravi gubitke, ali oni su uglavnom zbog brzog ažuriranja linije modela, zahvaljujući čemu raste prodaja, što uliva poverenje investitorima. U prva tri kvartala ove godine, Nio je u Kini prodao 94.352 električna vozila, što je 32% više nego u periodu januar-avgust prošle godine. Osim toga, Nio računa na brz rast prodaje u Evropi, za šta je razvio nedavno predstavljeni karavan ET5 Touring.

Novi EC6 je druge generacije električnih vozila kompanije Nio, koja je zasnovana na modularnoj platformi NT2 sa prednjim vešanjem sa duplim polugama i zadnjim vešanjem sa više karika. Krajem prošle godine, krosover Nio EC7 u obliku kupea, napravljen na ovoj platformi, debitovao je sa standardnim vazdušnim oslanjanjem, a mlađi EC6 umesto vazdušnih podupirača ima konvencionalne opruge i prilagodljive amortizere. Neravnine na krovu i prednjim branicima, kojih nije bilo na prvoj generaciji EC6, veštački su organi za vid (kamere i lidar) neophodni za rad elektronskih asistenata vozača i autopilota.

„Drugi“ Nio EC6 je duži, širi i primetno niži od svog prethodnika, dok je u svim ključnim dimenzijama inferioran u odnosu na prestižniji EC7. Ukupna dužina EC6 druge generacije je 4.849 mm, širina – 1.995 mm, visina – 1.697 mm, međuosovinsko rastojanje – 2.915 mm. Standardni točkovi su 20 inča. Što se tiče dizajna, „drugi“ EC6 i EC7 su zbunjujuće slični: mogu se razlikovati jedan od drugog sa zadnje strane samo po natpisnim pločicama, sa prednje strane je malo jednostavnije: gornji delovi farova na EC6 imaju kratke spojnike (EC7 ih nema), a nema crnog plastičnog dela iznad usisnika za vazduh (EC7 ga ima). Koeficijent aerodinamičkog otpora kod EC6 je nešto lošiji od onog kod EC7 – 0,24 naspram 0,23; oba krosovera imaju spojler koji se uvlači u poklopac prtljažnika.

Dvomotorna „elektrika“ (jedan motor po osovini) EC6 je manje moćna od EC7, ali je malo verovatno da će se neki kupci žaliti na nedostatak snage: prednji elektromotor proizvodi 150 kW (204 KS) i 280 Nm, zadnji – 210 kW (286 KS) i 420 Nm, maksimalna kombinovana snaga – 360 kW (490 KS) i 700 Nm. Novi EC6 stiže do prve „stotke“ za 4,4 sekunde, maksimalna brzina je ograničena na 200 km/h. Kapacitet baterije je 75 ili 100 kWh, domet na jednom punjenju je 495 i 630 km prema ciklusu CLTC, respektivno. Dozvoljena težina vučene prikolice je 1.260 kg.

Dizajn enterijera EC6 je isti kao i kod EC7, razlika se svodi na manje detalje: na primer, prednja sedišta EC6 su jednostavnija, ali su i dalje opremljena velikim brojem podešavanja, ventilatora i masažera, i suvozačevo sedište takođe ima oslonac za noge koji se uvlači. Ekran instrument table je 10,2 inča, multimedijalni ekran je 12,8 inča, a iznad multimedijalnog ekrana nalazi se uvlačiva glava vlasničkog pomoćnika robota Nomi. Standardni audio sistem od 1.000 W ima 23 zvučnika. Zapremina prtljažnika je 594 litra, sa oborenim naslonima – 1.402 litra.

Novi Nio EC6 je već dostupan za naručivanje u Kini i, naravno, jeftiniji je od EC7: osnovna verzija EC6 sa baterijom od 75 kWh košta od 358.000 juana (46.725,62 evra) , sa baterijom od 100 kWh – od 416.000 juana (54.295,69 2evrića“). Poređenja radi, recimo da Nio EC7 sada košta u Kini od 458.000 juana (59.777,47 evra).

AutoRepublika

(90)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments