1. Home
  2. Prezentacije
  3. Krosover GMC Acadia dočekao treću generaciju
Krosover GMC Acadia dočekao treću generaciju
1

Krosover GMC Acadia dočekao treću generaciju

198
1
Podelite sa prijateljima:

Salon automobila u Detroitu (North American International Auto Show – NAIAS) je izgubio nekadašnji sjaj i veličinu. Ranije je to bilo mesto na kom se moglo prisustvovati brojnim premijerama novih modela, ali onda je ove godine došlo do toga da se noviteti mogu prebrojati na prste, a i tada se uglavnom radi o restilizovanim automobilima. 

Zapravo, jedina prava i punomasna premijera se tiče promocije trećeg pokolenja krosovera po imenu GMC Acadia.

Ova Acadia, uostalom kao i dve prethodne, u direktnom je tehničko-mehaničkom srodstvu s modelom Chevrolet Traverse, a koji je i sam preživeo smenu generacija tokom prethodnog leta. Tako se i došlo u situaciju u kojoj su paktično preslikane novine i glavne izmene na ovom duetu krosovera.

Istina, akutelan je i jedan izuzetak. Ako je prethodna Acadia bila sitnije građe od modela Traverse, sada se može reći da su se dva vozila u gabaritnom smislu potpuno približila jedan drugom. Čak im je i međuosovinski razmak idenitčan i iznosi 3.070 milimetara.

Acadia je s dolaskom trećeg naraštaja postala duža za čak 260 milimetara, pa meri 5.179 mm. Širina je veća za 107 mm i iznosi 2.022 mm, dok je visina impozantnija za 81 mm (do 1.826 mm). Stil novajlije ostaje brutalan, što se može tumačiti i kao korporativan pravac, a pride je i novi krosover dobio spektakularne nosače migavaca, baš kao i ostali savremeni aduti GMC-a.

Unutrašnjost je postala prostranija, dok konstruktor tvrdi da je Acadia lider u svojoj klasi po pitanju prostora za noge vozača i suvozača. Treći red koji dolazi s čak tri sedišta, i koji je još i uključen u osnovni paket opreme novajlije, takođe je postao upotrebljiviji.

Drugi red može biti opremljen sa dve odvojene fotelje ili jedinstvenom klupom, odnosno trosedom. Shodno tome, unutrašnjost je kostruisana za sedam ili osam putnika. Navodi se da je promenom generacije zapremina prtljažnika sa presavijenim trećim redom za sedenje povećana za 36%, a u trorednoj konfiguraciji – za čak 80%! Ali, apsolutne brojke, tačne i konkretne cifre nisu date.

Ručica, zapravo poluga menjača se sada nalazi na stubu upravljača, oslobađajući na taj način prostor za držače čaša u centralnom tunelu. Ispred vozača je ekran za instrumente s dijagonalom od 11 inča, dok skoro celu centralnu konzolu zauzima 15-inčni monitor multimedijalnog sistema.

Ko se reši da izvrši doplatu, trebalo bi da zna da je dostupan i ekran za projekciju informacija na vetrobranskom staklu od osam inča. Bitni podaci tada trepere u daljini, odnosno u visini poklopca motora novajlije. Već bazna specifikacija uključuje prilagodljivi tempomat i svestrane kamere; među opcijama je i izlistan i sistem autopilota koji kod ove marke nosi indeks Super Cruise.

Krosover GMC Acadia zadržava platformu putničkog automobila s poprečno postavljenim motorom s unutrašnjim sagorevanjem goriva i prednjim pogonom, kao osnovnim. Više neće biti atmosferskih benzinskih motora konfiguracije V6. Jedni dostupa agregat kod novog modela će biti turbobenzinski i četvorocilindarski dvoipolitraš sa 333 konjske snage i 442 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Devetostepena automatska transmisija više nije aktuelna i na njeno mesto stiže osmobrzinska menjačka kutija, dok se pogon na zadnje točkove (putem spojnice koja ga povremeno i po potrebi omogućava) doplaćuje. Kada je i taj sistem ugrađen, onda se može reći da je Acadia sposobna da povuče prikolicu koja nije teža od 2.268 kilograma (što je ekvivalnt 5.000 lb – funti). Odnos kilograma i funte dadosmo samo da biste mogli da vidite kako premeriše graničnu težinu prikolice na tako „ćoškastu“ cifru.

Kao i ranije, asortiman uključuje verziju „off-road“ i ona nosi naziv GMC Acadia AT4. Osobenosti tog izvođenja  uključuju pogon na sve točkove s dve bočne spojnice na zadnjoj osovini, prošireni trag, modifikovano vešanje sa različitim amortizerima i povećan razmak od tla za 25 milimetara, 18-inčne felne na koje su montirane gume za terensku eksploataciju, poboljšanu zaštitu podvozja, dodatne ušice za vuču, kao i elektronika za režim vožnje koji je podesan za kretanje po vukojebinama.

Na vrhu ponude, u skladu s tradicijom brenda GMC, nalazi se verzija Denali. Ovaj krosover nudi prošireni sadržaj hromiranih detalja, točkove koji uključuju felne od 22 inča, skopcene kožne presvlake za sedišta i muzički sistem marke Bose. Tu je i sistem aktivnog anuliranja eksterno generisane buke i silan broj drugih opcionala.

Nova Acadia je promenila i prebivalište, što se zbilo sa smenom generacija. Ranije su se ovi krosoveri proizvodili na istim linijama s bratskim modelima Cadillaca (fabrika u američkoj državi Tenesi – Spring Hill Manufacturing), dok će novica biti montiran u fabrici General Motorsa u Mičigenu. Tamo se radi i Chevrolet Traverse.

Početak prodaje je zakazan za prvo tromesečje 2024. godine. Druga generacije Acadije se u ovom trenutku u Sjedinjenim Državama prodaje za cifru od 36,8 hiljada zelembaća. Kako rastu želje za prestižnijom opremom – tako i cena odlazećeg modela raste…

AutoRepublika

(198)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Janko

Ako je ovo bio jedan od boljih modela na sajmu, nisu ni morali da ga održavaju. Vozio sam prošlu generaciju 3-4 meseca, pa to nije bilo dana da se nešto nije dešavalo sa tim autom. Američka alfa, zaobići u širokom luku