1. Home
  2. Prezentacije
  3. Volvo V60 (2019.)
Volvo V60 (2019.)
1

Volvo V60 (2019.)

949
1
Podelite sa prijateljima:

Nastavak tradicije

Mnoge marke ili određeni njihovi modeli, imaju izvesnu famu koja ih prati, pozitivnu ili negativnu, i sviđalo se to samoj kompaniji ili ne. Ali veliki i karavani srednje veličine sa znakom Volvo bude više asocijacija među publikom. U Ženevi se pojavio novi model, koji je izazvao, pa, možemo reći, isključivo pozitivne reakcije.

Ako zamišljate veselu i optimistički raspoloženu porodicu kako putuje na kampovanje, sa brdom stvari, dvoje-troje poodrasle dece i neizbežnim labradorom ili nekim drugim krupnim, razdraganim psom, zar nije prva pomisao da je auto kojim putuju Volvo karavan? Jeste, i tako je već decenijama. Ako pogađate šta vozi neka uspešna lekarka ili na primer profesor univerziteta, bar u zemljama sa pristojnim standardom, jedna od prvih pomisli je Volvo. Ranije bi to često bio i SAAB, ali nažalost za sada ga više nema. Prostrani Volvo karavan mogao bi da bude i idealno prevozno sredstvo kojim neka mama vozi klince u vrtić ili školu. Jer Volvo je takođe decenijama bio i ostao sinonim za bezbedno vozilo, a dečica na zadnjim sedištima, zaštićena tvrđavom od švedskog čelika bezbedna su u najmanju ruku kao neki visoki državni funkcioneri.

Opovrgnute predrasude u stilu „penzionerski auto“

Nešto ređe prva asocijacija na Volvo karavan bila bi u smeru performansi u vožnji. Ali potpuno pogrešno. Još od davnih devedesetih i doba modela 850 R, diskretni švedski karavani s vremena na vreme „posramili“ bi vozače automobila sa mnogo zvučnijim imenima i masnijim cenama. O karavanu V70 R s kraja devedesetih da i ne govorimo. Njegovih karavanskih „petih vrata“ i izduvne cevi nagledali su se mnogi drčni vozači sportskijih i agresivnijih marki. U decenijama koje su sledile, drskost švedske marke (u najpozitivnijem mogućem smislu, sa sve dozom blagog sarkazma) pokazivala se i grbom stilizovanog losa, koji naravno neodoljivo (i nesumnjivo namerno) podseća na konjića iz Ferrarija.

Inteligentno zaokružena postava

Približimo se malo trenutku sadašnjem i postojećoj ponudi kompanije Volvo i njenih konkurenata. Potpuno subjektivno, autor ovih redova ovde i sada izjavljuje da pomenuta marka ima jednu od trenutno najsvežijih i doslovno najlepših gama vozila u svom cenovnom rangu. Na čelu sa prelepom limuzinom S90 i njenom karavanskom varijantom V90 i SUV teškašem XC90, na vrhu ponude, pa redom naniže, dizajneri ove marke kao da su želeli da demonstriraju da se može stvoriti gama modela koji imaju određene zajedničke genetske crte, ali koji su privlačni i estetski dopadljivi svako na svoj način. Ako se tome doda i ponuda vrlo uspelih Cross Country modela, dobija se jedna inteligentno zaokružena postava modela ove marke.

Imajući sve ovo u vidu, jasno je koliko je za švedsku fabriku bitan novi model V60, koji po rečima potpredsednika kompanije zaduženog za dizajn zauzima središnje mesto u ponudi ovog proizvođača.

I naravno… plug-in

Odražavajući nameru proizvođača da „elektrifikuje“ sve svoje nove modele počev od naredne godine, novi V90 dolazi sa dve opcije „plug-in“ hibridnog pogona: T6 Twin Engine AWD sa ukupnom snagom od 345 ks i pogonom na sva četiri točka i T8 Twin Engine AWD sa ukupno 395 ks i 4×4 pogonom. U ponudi će naravno biti i po dve konvencionalne benzinske i dizel verzije pogona.

Vrhunske tehnologije

Pisali smo ranije, kod modela iz serije 90, o jedinstvenom sistemu za prepoznavanje pešaka, biciklista i krupnijih životinja, sa implementiranom tehnologijom automatskog kočenja, koja je takođe od koristi i u cilju smanjenja rizika od sudara. Iz fabrike najavljuju da će novi model zadržati čitav niz rešenja u domenu bezbednosti primenjenih na prestižnim modelima S90/V90 i uspešnom starijem bratu, modelu XC60, poput, na primer, tehnologije za izbegavanja „sletanja“ sa puta, čime će se postići da V60 uđe u red najbezbednijih vozila trenutno na tržištu.

Enterijer kao „domaći zadatak“ za konkurenciju

Sudeći po fotografijama, unutrašnjost vozila odiše severnjačkom elegancijom i diskretno je „napakovana“ modernim gedžetima. Ako je kvalitet barem približno na nivou onog u koji smo se lično uverili prošlog leta prilikom testa njegovog većeg brata, modela V90 Cross Country, možemo slobodno da tvrdimo da će dizajneri vodećih nemačkih i japanskih proizvođača imati prilično glavobolje da se suprotstave izazovu švedskog proizvođača.

Zaključak

Sa uzbuđenjem čekamo da i uživo upoznamo prinovu u gami kompanije Volvo, kao i da saznamo sa kakvom će cenovnom politikom biti ponuđen na našem tržištu. Ono što već sada nema sumnje, jeste da Audi A4 Avant, BMW serije 3 Touring i karavanska verzija Mercedes C klase od ovog proleća imaju veoma atraktivnu alternativu.

 Jovan Đurić

(949)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Rajko

Kada se govori o svetloj tradiciji volvo karavana, o komfornom porodičnom prevozu, obilju mesta za prevoz porodice, prtljaga i labradora, rekao bih da autor gubi iz vida prethodnu generaciju V60, koja je bila negacija svega toga. Imala je manji prtljažnik nego bilo koji karavan golf segmenta a i manje mesta za putnike pozadi nego bilo šta iz golf klase. Dizajnerska perfekcija sa deficitom osnovne funkcije karavana.