1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nova Toyota Land Cruiser predstavljena u Evropi i imaće dizel motor u ponudi
Nova Toyota Land Cruiser predstavljena u Evropi i imaće dizel motor u ponudi
3

Nova Toyota Land Cruiser predstavljena u Evropi i imaće dizel motor u ponudi

4.50K
3
Podelite sa prijateljima:

Svetska onlajn premijera SUV-a nove generacije Toyote Land Cruisera sa fabričkim indeksom J250 održana je početkom avgusta, a tada je kompanija istovremeno predstavila verzije za Ameriku i Evropu. A ne tako davno, Toyota je organizovala još jednu prezentaciju na starom kontinentu – ovog puta „uživo“.

Naime, terensko vozilo je prikazano u Nemačkoj u okviru događaja Buschtaxi, koji je organizovan za ljubitelje brenda. Inače, u ovoj zemlji, kao i na mnogim drugim tržištima (pa i kod nas), SUV nema „prezime“ Prado, tamo je samo Land Cruiser ili Land Cruiser 250.

Podsetimo, u novoj generaciji SUV je zadržao strukturu šasije sa karoserijom, ali je prešao na platformu GA-F, koja takođe leži u osnovi svežeg Lexusa GX i starijih modela Toyote Land Cruisera 300 i Lexusa LX. Prado je primetno porastao: dužina je 4.925 mm (+100 mm u odnosu na prethodnika), širina – 1.980 mm (+95 mm), visina – 1.870 mm (+20 mm). Međuosovinsko rastojanje je istih 2.850 mm kao kod Land Cruisera 300 (cifra za prethodni Prado je 2.790 mm). Nazivni klirens novog vozila je 220 mm, prilazni ugao je 30 ili 31 stepen (u zavisnosti od verzije), izlazni ugao je 22 stepena.

U Nemačkoj je demonstriran prvi SUV serije First Edition. Karakteristike takvog automobila su okrugli farovi umesto pravougaonih, boja karoserije „pesak” (obezbeđena je i druga boja: u Nemačkoj je dimno plava, a u Francuskoj, na primer, grafitno siva), nalepnice sa naziv opreme i impresivan spisak opreme. Treba imati na umu da u Sjedinjenim Američkim Državama i druge verzije modela imaju okrugle farove, ali još nije pouzdano da li će i druge verzije evropskog Land Cruisera 250 dobiti takvu optiku. Ukupno će za Evropu biti napravljeno oko 3.000 automobila serije First Edition.

U prvoj fazi, novi SUV će biti dostupan u Starom svetu sa turbodizelom 1GD-FTV 2.8 (204 KS, 500 Nm) u kombinaciji sa šesto- ili osmostepenim automatskim menjačem (u zavisnosti od tržišta). A 2025. godine, dizel terensko vozilo će se pretvoriti u „blagi” hibrid u zapadnoj Evropi: model će dobiti 48-voltni starter-generator.

U istočnoj Evropi i Japanu i dalje će biti ponuđen atmosferski benzinac 2TR-FE 2.7 (163 KS, 246 Nm), a na tržištima istočne Evrope i Bliskog istoka nudiće se automobili sa benzinskim četvorocilindričnim turbo motorom T24A-FTS 2.4 (281 KS, 430 Nm) i 8-stepenim automatskim menjačem.

U Severnoj Americi i Kini će postojati potpuni hibrid (ali bez mogućnosti punjenja iz mreže) sa instalacijom i-Force Max: ovo je isti turbo-četvorocilindraš, kao i električni motor ugrađen u osmostepeni automatik i skromna baterija kapaciteta 1,87 kWh; ukupna snaga ovog LC-a je 330 KS i 630 Nm. Ali V6 motor je postao prerogativ njegovog premijum brata – Lexusa GX.

Kao i ranije, LC ima stalni pogon na sva četiri točka, samoblokirajući centralni diferencijal i reduktor. Tu su i dve brave i off-road „cruise“ Crawl Control, a sistem Multi-Terrain Select sada ima više režima vožnje (oni takođe rade sa aktiviranom nižom brzinom).

Evropski prodavci počeće sa primanjem porudžbina za novu Toyotu Land Cruiser u oktobru ove godine, a cene će verovatno biti objavljene tada. Ali prvi automobili će svojim vlasnicima stići tek na proleće 2024. godine.

AutoRepublika

(4496)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Kakva je veza izmedju ovog LC-a i onog za koji smo prošle godine na AR čitali da će u Japanu njegovi kupci na isporuku čekati 4 godine ili onog za koji smo na AR 2020. čitali da će nov model biti predstavljen „iduće godine“ ( tj. 2021. )?
😊

Rikošet

Mada većinu znaš pitanje je tu pa ćemo ponoviti za one koji ne znaju… Toyota danas proizvodi tri potpuno različita – Land Cruisera. https://global.toyota/en/newsroom/toyota/39526684.html Taj kojeg spominješ je najveći i najprestižniji nosi oznaku 300, dugačak je od 5115 do 5145 mm i pogone ga isključivo V6 i V8 motori… Ovaj koji nam je predstavljen sada označava se s 250 (Prado u ostatku svijeta) i dugačak je 4,92 metra i pogoni ga 2,8 četverocilindarski motor. Treći model legendarna je 70-ka koja se proizvodi u modernizovanom izdanju. https://www.youtube.com/watch?v=WzbN4Xa0dJw&t=268s Od motora ima varijaciju već spomenutog 2,8 dizel i 4,5-litarski V8. Može se dobiti… Pročitaj više »

Izmenjeno 7 meseci pre od strane Rikošet
Matija

Pravi terenac, dopada mi se! Za trziste USA najavljena je cena od 50.000 $. U internetu nisam pronasao nista o njegovim osovinama.