1. Home
  2. Vesti
  3. Mini Clubman neće doživeti naredno pokolenje
Mini Clubman neće doživeti naredno pokolenje
1

Mini Clubman neće doživeti naredno pokolenje

107
1
Podelite sa prijateljima:

Rukvodstvo bavarske grupacije BMW, koje pored matične luksuzne marke i egzotičnog Rolls-Royucea, neguje i brend Mini, odlučilo je da tržištu ne ponudi Clubman nove generacije. Razlog za ukidanje ponude velikog i na oko karavanskog (a zapravo hečbek) Minija je veoma slaba tražnja za istim.

Isporuka modela po imenu Mini Clubman Final Edition za modelnu 2024. godinu, u Sjedinjenim Državama će biti skromna po obimu i odnosi se na malu seriju koja broji od manje od stotinu jedinica. Optreme bi trebalo da počnu u oktobru ove godine, označavajući poslednji novi Clubmans dostupan kupcima u SAD. Ispostavilo se da britanski proizvođač automobila nema planove za sledeću generaciju modela sa četvoro vrata, jer kompanija prelazi na pojednostavljenu i elektrifikovanu liniju.

Stefani Vurst, glavnokomandujući rukovodilac marke Mini je potvrdio za redakciju Top Geara da će Clubman uskoro biti povučen iz ponude i da naslednik uopšte nije ni planiran.

“Ne bih rekao da je mesto popunjeno, ali svakako nećemo nuditi model Clubman,” reče Vurst za pomenuti medij. “Aceman je manji koncept, ali mislim da je mesto vozila s petoro (da ne kažem šestoro) vrata popunjeno modelima Countryman i Aceman. Ako pogledate globalne prodajne cifre, Countryman dvostruko nadmašuje Clubman. Volim i trenutno vozim Clubman. Ali, naše opredeljenje u smislu komercijalne ponude, ovom prilikom se zove novi Countryman.”

Labudova pesma Clubmana će poneti sufiks Final Edition i s cenom kreće od astronomskih 47.145 dolara, što je za nekih 10 hiljada zelembaća više od onog što je potrebno za model Clubman 4All. Mini planira da obustavi prijem porudžbina za običan Clubman, i to već od februara naredne godine, dok će proces naručivanja u pretprodaji za novi Final Edition biti jedinstven0.

Clubman je lansiran 2007. godine kao moderan naslednik britanskog modela po imenu Leyland Mini Clubman izrađivanog između 1969. i 1980. godine. Druga moderna generacija modela stigla je 2015. godine, a očekuje se da će poslednje jedinice biti proizvedene u narednim mesecima. Što se tiče Minijevog ažuriranog asortimana, on će se sastojati od novog člana – malog krosovera Acemana, dok će novi Countriman delovati kao indirektna zamena za Clubman.

AutoRepublika

(107)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„SUV, SUV, iznad svega“ – ovo je parodija na poznatu nemacku nacisticku izreku „Nemacka, Nemacka, iznad svega!“. Cak je i Donald Tramp izmislio americku varijantu „Amerika first!“ OK, covek razmislja kao i mnogi drugi menadzeri: „Kantrimen ide bolje, zasto onda komplikovati stvari i praviti dva automobila kada moze jedan?“ Moje misljenje je „malo“ drugacije: ako oba automobila imaju cetvoro vrata i slicne su velicine, zasto se onda ne bi proizvodila identicna karoserija za oba modela i tako prosirio broj kupaca za dodatnih 50%? Da podsetim – najveca investicija za svaki model jeste karoserija. Da bi se ova investicija isplatila, ta… Pročitaj više »